Haberler

Ankara: Bakan Güler'in Basın Toplantısı...(1)

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Elektrik Ticaret A.ş.'nin Türkiye Elektrik Dağıtım A.ş.'ye Sattığı Elektriğe Yaptığı Yüzde 23.9'luk Zammın Bir İç Düzenleme Olduğunu, Tüketiciye ve Vatandaşa Yansıyacak Bir Fiyat Artışının Söz Konusu Olmadığını Belirterek, "Biz 4 Senedir Elektrik Fiyatlarını Artırmadığımız Gibi Düşürdük" Dedi.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş.'nin Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye sattığı elektriğe yaptığı yüzde 23.9'luk zammın bir iç düzenleme olduğunu, tüketiciye ve vatandaşa yansıyacak bir fiyat artışının söz konusu olmadığını belirterek, "Biz 4 senedir elektrik fiyatlarını artırmadığımız gibi düşürdük" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, elektrik zammı iddiaları ve sektörel gelişmelerle ilgili Bakanlık Toplantı Salonu'nda bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Güler, TEAŞ'ın TEDAŞ'a sattığı elektriğe yaptığı zammın geçmiş yıllarda da yapılan bir iç düzenleme olduğuna dikkat çekerek, bunun vatandaşa, sanayiye, ihracata yansıyacak bir zam olmadığını vurguladı. Enerji piyasasının dinamik bir sistem olduğunu ve bu sistemin kendi içinde düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Güler, "Biz bir teknik direktör gibiyiz maç sonunu beklemeden oyun içinde düzenlemeler yapabiliriz" diye konutu.

Enerji yapısının düzenlenmesini tablo üzerinden anlatan Güler, Enerji piyasası sistemini dengede tutmanın Picasso tabloları kadar zor olduğunu, tecrübe ve iyi yönetim tarzı gerektirdiğini söyledi. Güler, 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği'ni hatırlatarak söz konusu yönetmelikle liberalizasyon konusunda önemli adımlar attıklarını ifade etti. Daha önce fiyatlardan şikayetçi olan şirketlerin bile memnun olduklarını belirten Güler, bu kapsamda bir iç düzenleme yaptıklarını bunun nihai tüketiciye yansımış bir zam olmayacağını kaydetti.

Güler, Türkiye Elektrik İletim Sistemi'nin 55 bin kilometrelik iletim hattı olduğunu, TEDAŞ'ın ise 800 bin kilometre dağıtım hattı ve 255 yeni trafosu olduğunu hatırlatarak, "Biz gelir ve giderlerimizi dengeliyoruz. Hem Hazine'ye yük olmuyoruz hem görev zararı söz konusu değildir. Biz kendi gelirimizi enerji yönetimi ile sağlıyoruz" diye konuştu.

Bakan Güler, Türkiye'nin dünyanın en pahalı elektriğini kullandığına yönelik iddialara da açıklık getirerek, Avrupa Komisyonu'nun yayınlamış olduğu tabloya göre Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkeleri arasında en ucuz elektrik kullanan ülkelerinden biri olduğunu kaydetti. Güler, "Biz 4 senedir elektrik fiyatlarını artırmadığımız gibi düşürdük. Enflasyon oranını katmamamız bile ayrı bir indirim sayılır. Bizde şuanda uygulanan sistemle AB ülkeleri içinde en ucuz elektriği kullanıyoruz" açıklamasında bulundu.

Bakan Güler, enerji politikaları sayesinde Hazine'ye yük olmadıklarını, görev zararı bildirmediklerini, Rusya ile yapılan anlaşmayla doğalgaz fiyatını tek fiyata indirdiklerini, kayıp kaçakla mücadele ederek 1 milyonun üzerinde kaçak tespit ettiklerini belirterek, "Biz Gürcistan'a, Irak'a, Suriye'ye elektrik satıyordu. Daha önce her ay elektriğe otomatik zam yapılıyordu" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title