Haberler

Analistler: "Kamu Harcamalarıyla Artan Büyüme Yavaşlayacak"

Market Watch Sitesine Göre, Analistler, Türkiye'deki Hızlı Büyümedeki Önemli Bir Faktör Olan Kamu Harcamalarındaki Yüksek Artış "Sürpriz" Olarak Nitelendirdi. Türkiye'de Büyümenin Yavaşlayacağını Düşünen Analistler, "Doğrudan Yabancı Sermaye Tutarının Cari Açığının Yüzde 75'ini Karşılayacağı" Tahmininde Bulundu.

Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin elde ettiği yüksek büyümenin ve bunun lira ve borsa üzerindeki yansımaları, yurt dışında da yankı buldu. Kamu harcamalarındaki büyük artışın "sürpriz" olarak nitelendiren analistler, Türkiye'de büyümenin yavaşlayacağını düşünüyor.

Türk ekonomisindeki son gelişmeleri Market Watch için değerlendiren RBC Capital Markets'ın kıdemli yükselen piyasalar analisti Paul Biszko, "Büyük sürpriz, herhalde, önemli ölçüde artan kamu harcamaları oldu" dedi.

İhracat performansını da "sürpriz" olarak nitelendiren Biszko, "Piyasa, verileri, bankanın (Merkez Bankası) mali harcamaların sıkılaştırıldığını görünceye dek faiz oranlarını düşürmekten kaçınacağının bir sinyali olarak yorumladı" diye konuştu.

FAİZ ORANLARI DEĞİŞMEZ

Merkez Bankası'nın büyük bir olasılıkla faiz oranlarını dördüncü çeyreğe kadar değiştirmeyeceğini de kaydeden Paul Biszko, kamu harcamalarını tetikleyen faktörün, 22 Temmuz seçimi öncesi mali gevşemenin olduğunu da söyledi.

Market Watch, Türkiye'de ilk çeyrekte kamu harcamalarının yüzde 9, ihracatın ise yüzde 14 arttığını belirtikten sonra aynı süre içerisinde ithalattaki artışın yüzde 4.2, özel nihai tüketim harcamalarındaki artışın ise yüzde 1.6 düzeyinde kaldığına dikkat çekti.

Bu arada, EkspresInvest analisti Sinan Göksen, hazırladığı bir notta tüm cumhurbaşkanlığı seçimindeki belirsizliğin yol açtığı siyasi fırtınanın, Haziran ayında dindiğini, tüm gözlerin genel seçime çevirdiğini belirtti.

Türkiye'deki finansal piyasaların, Haziran ayında siyasi belirsizliğe karşın yoğun küresel likiditeden etkisinin altında kaldığını belirten Göksen, "Piyasalar, bir koalisyon hükümeti fikrini bir tarafa itti ve 22 Temmuz genel seçiminin sonucu konusunda rahatlanmış görünüyorlar" ifadesini kullandı.

BÜYÜMENİN YAVAŞLAMASI BEKLENTİSİ

Yılın ilk çeyreğinde sağlanan güçlü büyümeye karşın analistlerin bir yavaşlamayı bekledikleri kaydedildi. Oyak Yatırım Menkul Değerler analisti Mehmet Besimoğlu, büyüme rakamlarının beklenenden yüksek olduğunu belirterek "Seçimler sonrası hükümet harcamalarının yavaşlayacağını düşünüyoruz" dedi.

Büyümenin yavaşlayacağını tahmin eden analistlerin arasında da yer alan Paul Biszko, net ihracatın daha az bir katkı yapacağını, iç talebin zayıfladığını, yüksek hükümet harcamalarının ise seçime bağlı olduğunu kaydetti.

HİÇ KİMSE BÜYÜK SİYASİ ŞOK BEKLEMİYOR

Biszko, "risk iştahı"nın Türkiye için "ana lokomotif" olmayı sürdürdüğünü belirterek, "Faiz oranları, dünyanın en yüksek oranları arasında olmayı sürdürüyor. Hiç kimse, büyük bir siyasi şoku beklemiyor. Enflasyon yüksek ancak düşüyor" dedi.

"Doğrudan yabancı sermaye tutarı, büyük bir olasılıkla cari açığının yüzde 75'ini karşılayacak" diyen Biszko, göreli istikrar ve yüksek faiz oranları olan Türkiye'nin, risk iştahı gerilemediği sürece, yatırımcılar için en tercih edilen yerlerden biri olmayı sürdüreceğini de söyledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title