Haberler

Amasya Bu Köyde Her Salı 'Kadınlar Günü'

Amasya'nın Merzifon ilçesi Karatepe köyünde, 5 yıl önce salı günleri 'kadınlar günü' ilan edildi.

Amasya'nın Merzifon ilçesi Karatepe köyünde, 5 yıl önce salı günleri 'kadınlar günü' ilan edildi. Kadınlar her salı günü, köy konağındaki lokalde bir araya geliyor, çay içip, kitap ve gazete okuyor, el işi örüp, sohbet ediyor. Uygulamaya destek veren erkekler de, aynı gün ev ve bahçe işlerini yapıyor. Merzifon ilçesi Karatepe Köyü Muhtarı Rumi Erikçi'nin öncülüğü ile 5 yıl önce salı günleri 'kadınlar günü' ilan edildi. 112 haneli yaklaşık 300 nüfuslu köyde, kadınlar her salı günü, köy konağında bir araya gelmeye başladı. Çay içip, kitap ve gazete okuyan kadınlar, el işi örüp, sohbet ediyor, getirdikleri yiyecekleri birbirlerine ikram ederek yiyor. Uygulamaya destek veren erkekler de, aynı gün ev ve bahçe işlerini yapıyor. Kimi erkekler ebvde yemek yapıyor, bulaşık ve çamaşır yıkıyıor, kimi erkeklerde baü ve bahçe işlerini yapıyor. 5 yıldır sürdürülen gelenek, kadınları sevindiriyor.

'KADINLAR LOKALDEYKEN EV İŞLERİ ERKEKLERİN'

Karatepe Köyü Muhtarı Rumi Erikçi, kadınların bir araya gelerek haklarını bilmesinin önemli olduğunu belirterek buna katkı sağlamak amacıyla her salı gününü 'kadınlar günü' ilan ettiklerini söyledi. Erikçi, Köyde erkekler olarak, 'kadınlar günü yılda bir kez değil, haftada bir gün olsun' diye karar aldık. 'Erkeklerde bu günde evinini işlerine yardım etsin' dedik. Kadınlar lokaldeyken erkekler de evde kimi bulaşıkları yıkıyor, kimi evi süpürüyor. Kadınlarımızda bir araya gelip sohbet ediyorlar, dertleşiyorlar. Erkeklere de teşekkür ediyorum. Onlarda bu uygulamaya destek veriyor. Bizim köyümüzde hayat müşterektir, kadın ve erkek eşittir dedi.

'KİTAP OKUYUP, EL İŞİ YAPIYORUZ'

2 çocuk annesi Beyhan Çopur, evlerinde yemekler hazırlayıp lokale getirdiklerini belirterek Burada hep beraber yemek yiyoruz. Kimimiz sohbet ediyor, kimimiz eli işi yapıyor, kimimiz ise kitap, gazete okuyor. Burada hep birlikte oluyoruz. Bağ bahçe işleriyle ilgili ne zaman ne dikilecek onların aramızda konuşmasını yapıyoruz. Her hafta salı günleri köy dışında işi olmayan bütün kadınlar burada toplanıyoruz. Haftada bir günü kendimize ayırıyoruz. Stresimiz kalmıyor, dinleniyoruz. Biz buradayken ev ve tarla işlerini de erkekler yapıyor diye konuştu.

'ERKEKLER HER ZAMAN HANIMLARINA DESTEK OLUYOR'

Köylerinde yaşayan erkeklerin her zaman hanımlarına büyük destek verdiğini belirten Türkan Erikçi de Köylerde iş yoğunluğundan komşu komşusuna bile bazen gidemiyor ama bu lokalde bütün hanımlar salı günleri bir araya geliyorlar. Sohbet ediyoruz. Burada samimi bir topluluk var. Hafta bir gün kadınlar günü olması aslında bizim köyümüzde kadınlara ne kadar çok kıymet verildiğinin de bir göstergesi ifadelerini kullandı.

'KÖYÜMÜZDE KADIN VE ERKEK EŞİT'

Seher Ekim ise köylerinde kadınlarla erkeklerin eşit olduğunu belirterek Burada bir çok etkinlikler planlıyoruz. Sohbet ediyoruz, yeri geliyor şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim okuyoruz. Beraber gezi programları organize ediyoruz. Her hafta köyün tüm kadınları olarak bir araya geliyoruz. Böyle bir uygulama başka bir yerde yok diyerek uygulamanın çok güzel olduğunu söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
title