Haberler

Almanya, Müzakereleri 3 Fasılda Başlatmayı Planlıyor

AB Dönem Başkanı Almanya, 6 Aylık Görev Süresi İçinde Türkiye ile 3 Fasılda Müzakereleri Başlatmayı Planlıyor.

AB Dönem Başkanı Almanya, 6 aylık görev süresi içinde Türkiye ile 3 fasılda müzakereleri başlatmayı planlıyor.

AB kaynaklarından edinilen bilgiye göre Almanya, işletmeler ve sanayi politikaları faslının mart ayı sonunda ya da nisan ayı başında müzakerelere açılmasını hedefliyor.

AB'nin Türkiye ile müzakereleri Gümrük Birliği ile ilgili 8 fasılda donduran kararının ardından, işletmeler ve sanayi politikaları faslında Türkiye'den tutum belgesini sunması istenmişti.

İlgili fasılda tutum belgesini sonuçlandırmak üzere olan Türkiye'nin hazırlıklarını tamamlayarak birkaç gün içinde bunu AB tarafına iletmesi bekleniyor. Bunun ardından AB Komisyonu, birlik adına ortak tutum belgesi hazırlayacak. Yaklaşık 5 haftada tamamlanması beklenen bu çalışmanın üye devletlerce onaylanmasıyla, müzakereleri başlatacak Hükümetler Arası Konferans toplanabilecek.

Dönem Başkanı Almanya, yine tutum belgesini sunması için bu ay içinde Türkiye'ye davet gönderilen istatistik ile ekonomik ve parasal politika fasıllarının ise haziran ayı ortalarında müzakerelere açılmasını planlıyor.

AB kaynakları, 2004 yılından bu yana ilerleme sağlanamayan KKTC'yle doğrudan ticaret tüzüğünün kabul edilmesi konusunda da Almanya'nın kararlı olduğunu belirtiyor.

Bu konuda daha önce yürütülen ve başarısızlıkla sonuçlanan çalışmaları dikkate almayacak olan Almanya, Kıbrıs'taki her iki toplumun kabul edebileceği bir plan sunmak istiyor.

Almanya, dönem başkanı olarak önerisini şekillendirene dek çalışmalarını tek başına sürdürecek. AB Komisyonunun da destek vereceği Almanya'nın önerisi netlik kazanınca, AB üyesi tüm ülkelerin temsil edildiği Kuzey Kıbrıs Ad-Hoc Grubu'na sunulacak.

Edinilen bilgiye göre Almanya, KKTC'yle doğrudan ticaret konusunu Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından, görev süresinin son iki ayında (mayıs ve haziran) sonuçlandırmayı planlıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title