Haberler

AKP "367+ .." Yı Bulsa da CHP, "Eylemli İhlal"den Anayasa Mahkemesi'ne Gidecek

CHP, Cumhurbaşkanlığı Seçiminin İlk Turu Öncesi, Anayasa Mahkemesi'ne Yapılacak İptal Başvurusunun Hukuki Gerekçelerini Netleştirdi.

CHP, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu öncesi, Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak iptal başvurusunun hukuki gerekçelerini netleştirdi.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, CHP'nin hukuk komisyonu çalışmalarını netleştirerek, Genel Başkan Deniz Baykal'ı bilgilendirdi.

GEREKÇE: "EYLEMLİ İHLAL"

Buna göre, CHP, Anayasa'da "cumhurbaşkanlığı seçimini" düzenleyen 102. maddeye atıfta bulunan TBMM İçtüzüğü'nün 121. maddesinin "eylemli olarak ihlal edildiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

367'Yİ GEÇSE DE BAŞVURU OLACAK

Bu durumda, oturuma 367 ve daha fazla milletvekilinin katılması ya da AKP'nin adayı Abdullah Gül'ün 367 ve daha fazla milletvekilinden oy alması halinde de başvuru gerçekleştirilecek.

YOKLAMA YAPILMAMASI İHLALDİR

CHP'nin gerekçesini "İçtüzüğün 57. maddesi genel toplantıya yönelik yeter sayısının aranmasını düzenliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi özel gündemli bir toplantı. Meclis Başkanı, bu nedenle yoklama yapmak durumunda. Toplantı yeter sayısı Meclis Başkanı tarafından re'sen aranmalıdır. Yapmadığı takdirde TBMM İçtüzüğü'nün 121. maddesi, eylemli olarak ihlal edilmektedir" görüşü oluşturacak.

SEÇİMİ DEĞİL İHLALİ GÖTÜRÜYORUZ

CHP'nin hukukçu kurmayları, "Biz cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasını anayasa denetimine sunmuyoruz. Seçim sırasındaki içtüzük ihlalini Anayasa Mahkemesi'ne götürüyoruz" vurgusu yaptı.

BAŞVURU İÇİN TUTANAK BEKLENECEK

Yoklamanın yapılmamasının yeterli olduğu görüşünü savunmasına rağmen CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru için oylamanın tamamlanmasını ve tutanağın hazırlanmasını bekleyecek. Tutanak, dosyaya eklendikten sonra grup başkanvekilleri başvuruyu gerçekleştirecek.

İKİNCİ DOSYA YENİ MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP'nin, Gül'ün cumhurbaşkanlığı niteliği taşımadığı ve bu nedenle Anayasa'nın 101. ve 103. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye hazırlandığı ikinci dosya ise, hukukçuların toplantısının ardından yeni Meclis'in gündemine bırakıldı. CHP, ikinci dosyanın gerekçelerini oluşturan suçlamaların "yeni parlamentoda soruşturma önergesi konusu haline getirme" kararı aldı. İkinci dosyanın "üç temel ayağını", Yasin El Kadı'nın mal varlığının dondurulmasına ilişkin yargı sürecinde, davalı taraf olan Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı'nın temyiz hakkından vazgeçmesi, Kayıp Trilyon Davası kapsamında Gül hakkındaki "sahtecilik" suçlaması ve Gül'ün 1995 tarihinde RP Genel Başkan Yardımcılığı döneminde yaptığı "İslam'a aykırı kanunlar kalkacak" başlığı altında yaptığı konuşmalar oluşturuyor. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title