Haberler

Akdeniz'in İncisi Mersin

Güncelleme:

Eşsiz doğası, ılıman iklimi, narenciye bahçeleri, medeniyetlere ışık tutan 10.000 yıllık tarihi geçmişi, dillere destan leziz yemekleri, doğal güzellikleri ile Akdeniz'in incisi Mersin.

Yaşam koşullarının uygun olması, 321 km'lik sahil şeridi ile, ılıman iklimi, üniversitesi, modern limanı ve serbest bölgesi nedeniyle Mersin, Akdeniz'deki önemli şehirlerimizden biri.

Tarihi Neolotik döneme kadar uzanan Mersin; Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı Devletleri'nin önemli liman şehirlerinden biri olmuş.

Keçi boynuzu, Narenciye, Anamur Muzu, Böğürtlen ve Kuşburnu bölgenin en verimli ürünleri arasında yer alıyor.

Sokaklardan geçerken mis gibi limon ve portakal kokuları, sizi adeta büyülüyor.

Mersin'e Nasıl Gidilir?

İstanbul'da yaşıyorsanız, en doğru seçim uçak yolculuğu. İstanbul'dan 1 saat 20 dakika süren yolculukla Adana'ya ulaşmak oldukça kolay. THY, Pegasus, Anadolujet, Onurair, Atlasjet uçuyor. Adana Mersin arası arabayla 86 km. Yaklaşık yol durumuna göre 1 saat sürüyor. Gülnar Mersin- Narlıkuyu arası ise 95 km. Adana'dan araba ile 2 saat 15 dakika gibi sürede Mersin'e ulaşabiliyorsunuz.

Mersin'de Gezilmesi Gereken Yerler

Mersin'e gitmişken, Çamlıyayla, Berdan Çayı, Tarsus, Erdemli, Kız Kalesi, Narlıkuyu, Akyar, Silifke, Anamur es geçilmemeli.

Silifke'deki Akgöl, Keklik Gölü ve Paradeniz gölleri denizle bağlantılı olduklarından dolayı suları tuzluymuş ve oldukça bol balık bulunuyormuş.

Mersin'de Kültürel Etkinlikler

Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu, Akdeniz Belediyesi Çocuk Tiyatroları Festivali

Mersin Üniversitesi Kültür ve Spor Şenliği, Uluslararası Silifke Kültür Haftası,

Yenice Barış ve Kültür Festivali, Tarsus Karacaoğlan Şiir Akşamları

Mersin Müzik Festivali, Mersin Uluslararası Müzik Festivali

Mersin Sanat Müziği Festivali, Mersin Turunçgil Festivali

Atatürk'ün Mersin Sevgisi

Ata'mız, Mersin'e oldukça fazla ziyaret yapmış. Atatürk, 1936 tarihinde tren yoluyla Mersin'e gelmiş Mersin Valisi'ne: "Vali Bey, konağı çabuk düzenleyin ve noksanlarını tamamlayın. Her sene Nisan ayını burada geçirmek istiyorum" demiş.

Atatürk'ün Mersin'e son gelişi ise 20.5.1938. Bu ziyaretinde de Vali Konağı'nda kalmış ve konağın balkonunda oturduğu sürece halk karşı kaldırımda, oradan ayrılıncaya kadar, uzun süre sevgi ve ilgi ile büyük kurtarıcıyı izlemiş.

Ne mutlu o devirde yaşayan Mersinlilere…

Mersin'in İlçeleri: Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke, Tarsus, Akdeniz, Mezitli, Toroslar, ve Yenişehir…

Mersin: Aslanköy, Gözne, Fındıkpınarı, Soğucak, Bekiralanı, Mihrican, Ayvagediği ve Güzelyayla…

Mersin Mutfağı

Arap, Ermeni, Rum Mutfakları Mersin Mutfağının gelişiminde oldukça etkili. Giritli ailelerin zamanla bölgeye yerleşmesiyle, bağcılık ve zeytincilik oldukça gelişmiş.

Başta Tantuni olmak üzere, İçli Köfte, Humus, Sıkma, Fındık Lahmacun, Boyan, Şalgam, Menengiç Kahvesi, Tarsusi, Cezerye, Mamül, Yayla Bandırması, Muska, Dikenli İncir, İncir Tatlısı, Kabak Tatlısı ise denenmeye değerler arasında yer alıyor.

Ciğer, Batırık, Silifke'nin Topalağı, Toroslar'ın Dilmesi, Öğmeç, Yüksük Çorbası, Döğme Pilavı, Mahluta, Çandır Evağısı Dolması, Etli Döğme Aşı, Karakuş Tatlısı, Kelle Paça Çorbası, Lebniye Mersin tadılması gereken Mersin yemekleri arasında…

Lezzet Durakları

Mersin'in marinası oldukça güzel ve büyük. Restoranları, şık mağazalarıyla ve eşsiz günbatımı ile oldukça revaçta.

İskele Marine, Rina, Orfoz, İskele Restaurant akşamyemekleri için tercihleriniz arasında olabilir.

Mersin'de Tantuni ise ayrı bir güzel.

Narlıkuyu

Narlıkuyu, Silifke yolu üzerinde Mersin'e 65 km. uzaklıkta yer alan şirin bir köy.Sırasıra dizilmiş restoranları, lezzetli balıkları, birbirinden leziz mezeleri ve ünlü lokmacısı ile Mersin'in en gözdesi.

Narlıkuyu'da gezilecek yerler arasında; Kanlıdivane, Astım Mağarası, Cennet ve Cehennem Obrukları, Aya Tekla Kilisesi, Uzuncaburç Antik Kenti…

Boğsak Koyu ve Boğsak Adası ise ömre bedel…

Lokma'nın müdavimlerindenseniz, Öğretmenin Yeri'nde şansınıza sıra yoksa, lokma yeme zamanı.

Lezzetli Lagos balığı yemeden, mezelerden tatmadan dönmek Narlıkıyu'ya ihanet olur.

Narlıkuyu Restoranlar: Kerim Restaurant, İnci Balık tercihleriniz arasında olabilir.

Akyar

2 aydır arkadaşım Banu yeni bir butik otel açılacağını, mutlaka görmem gerektiğini söyleyince, açıkçası merak ettim.Butik Otel bağımlılığınız oluşursa, zorunlu olmadığınız sürece 5 yıldızlı otellerde kalmıyorsunuz.Bu konuda 5 yıldızlı otel yöneticileri arkadaşlarım bazen bana kızıyor. Ama artık ilk tercihim butik oteller yalanım yok. Dünyanın en güzel yerlerini gezdiğimi ve bazı yerleri de ayrıcalıklı rotalarım arasına eklediğimi zaman zaman dile getiririm. Bilenler de bilir Ege için kalbim farklı atar ama bu seyahatte Akdeniz'de kalbimi bırakacağım pek de aklıma gelmezdi. Ta ki Akyar'a gelene kadar.

Akdeniz'in tuzlu denizine gireceğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Burada tatlı su kaynakları olduğu için adeta boğaz da yüzüyormuşum hissine kapıldım. Su sıcaklığı için sıcak demek oldukça zor. Evet biraz soğuk. Benim gibi denizden çıkmayanlardansanız, bir saatten önce o berrak suları bırakamıyorsunuz.

Akyar'da Nerede Kalınır?

Gelelim Villa Zeus'a, Begonviller arasından süzülen, limon ağaçlarıyla dolu şirin bir otel.6 büyük odası ve bir suitiyle adeta cennetten bir köşe. Doğa tutkunu iseniz, denize girmekten de hoşlanıyorsanız, Akyar'a gidince bana hak vereceğinizden eminim. Muhteşem deniz manzaralı odanızda özel mutfağınız ve terasınız size ait.

Sahibi Metin Bey, aslında göz doktoru. Ve bir hastane sahibi. Butik Otel virüsü ona da bulaşmış olmalı ki, oldukça fazla otel deneyimi yaşamış, dünyayı gezmiş ve kendi isteklerini başarılı bir mimarın dokunuşlarıyla taçlandırmış. Odaların hepsi farklı konsepte, misafirlerin her türlü ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış. Turkuaz denizin enerjisi ise size ayrı bir enerji veriyor.

Metin Bey ile otele girince tanıştım.Bir o kadar dost canlısı ve sevecen bir kişiliği var. Arkadaşları ile olan iletişimi oldukça başarılı ki lise arkadaşları da bizimleydi. Biz oradayken İstanbullu doktorlar tüm oteli kapatmışlardı. Düşünün ben bile kalamadım ama aklım Akyar'da kalmadı değil. Arkadaşlarımla en kısa zamanda Villa Zeus'ta buluşma kararı aldık. Hatta benim amacım bir hafta inzivaya çekilip, bitiremediğim kitaplarımı sonlandırmak.

Akyar'a gelmek için Adana'dan araba kiralayabilirsiniz, ya da oteli arayıp sizin için transfer organize etmelerini isteyebilirsiniz.

Bu güzel denizden, güzel sohbetlerden, doğa harikasının içine gizlenmiş gizli cennetten sonra İstanbul'a dönmek inanın zul geldi diyebilirim.

Cennetten bir köşe arayışı içindeyseniz, Villa Zeus doğru bir seçim.

Villa Zeus Narlıkuyu Mahallesi Akyar

Tel: 0532 325 68 71

Mersin'de Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler

Lagos ve Karakulak Balığı yemeden, Tantunici Memoş'ta Tantuni tatmadan Mersin'den dönülmez.

Kerebiç bir Mersin Tatlısı…Benim vazgeçilmezim.Sevgili arkadaşlarım ne zaman Mersin'e toplantıya gitseler, sağ olsunlar bana kerebiç getirirler. Eğer denemek isterseniz, Dondurmacı Halil ve Kerebiçci Oğuz'dan deneyebilirsiniz.

Mersin'e kadar gelmişken, Tarsus'a uğramadan geçilmez.Ben sizin için özet bilgileri paylaştım ama Tarsus yazım da tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Gizli saklı köylerde yöresel yemeklerin tadına bakmak ise paha biçilemez değerde.

Tarsus'da Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler

Arap, Ermeni, Rum özellikle Girit Mutfağı Tarsus mutfağının gelişiminde oldukça etkili. Giritli ailelerin zamanla Tarsus'a yerleşmesiyle, bağcılık ve zeytincilik oldukça gelişmiş. Tarsus'da yerleşen Giritliler'in Zeytinyağı kullanımı ise Tarsus halkının yemeklerinde yoğun bir ölçüde kullanılmasına neden olmuş.

Tarsus lezzetleri arasında; İçli Köfte, Humus, Sıkma, Tantuni, Fındık Lahmacun, Boyan, Şalgam, Kaynar, Tarsusi Kahvesi, Menengiç Kahvesi, Cezerye, Mamül, Karakuş Tatlısı, Yayla Bandırması, Muska, Tarsus Beyazı, Dikenli İncir, İncir Tatlısı, Kabak Tatlısı ise denenmeye değer…

Aman dikkât…. Gastronomi Dünyası'nın yıldızlı şehrinde kilo almadan dönmek neredeyse imkânsız.

Tarsus'da Gezilecek Yerler

Medeniyetlerin ve dinlerin buluştuğu, sevgi ve hoşgörünün daim olduğu Tarsus'ta gezilecek yerler oldukça fazla…

Roma Hamamı, Eski Camii, Hz. Danyal Peygamber'in Kabri, Kubat Paşa Medresesi, Ulu Camii, Mencik Baba Türbesi, Bilal-i Habeşi Mescidi, Jüstinyen Köprüsü, Berdan Baraj Gölü, Taşkuyu Mağarası, Tarsus Şelalesi, Eski Hamam görülmesi gereken yerler arasında…

Keyifle gezmeniz dileğiyle!

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Akdeniz'in İncisi Mersin

Kaynak: Haberler.com / Turizm

Turizm Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title