Haberler

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Külünk -

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Külünk, yurt dışında cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına giden Türkler'e yönelik uygulanan randevu sisteminin mağduriyetlere yol açtığını belirterek, "Avrupalı Türkler ilk kez Türkiye'deki gelişmelere sandık üzerinden direkt müdahil olma fırsatı yakaladılar, fakat randevu sisteminin bu uygulama biçimiyle, buna teşvik edici hal değil, tam zıddı pranga vuruldu" dedi.

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Külünk, yurt dışında cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına giden Türkler'e yönelik uygulanan randevu sisteminin mağduriyetlere yol açtığını belirterek, "Avrupalı Türkler ilk kez Türkiye'deki gelişmelere sandık üzerinden direkt müdahil olma fırsatı yakaladılar, fakat randevu sisteminin bu uygulama biçimiyle, buna teşvik edici hal değil, tam zıddı pranga vuruldu" dedi.

Külünk, Hollanda'nın Rotterdam kentinde kurulan seçim merkezini ziyaretinden sonra gazetecilere yaptığı değerlendirmede, bu kapsamda vatandaşların şikayetiyle karşılaştığını söyledi.

Almanya ve Hollanda dahil şu ana kadar 7 seçim merkezini ziyaret ettiğini, buradan da Belçika'ya geçeceğini kaydeden Külünk, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) özellikle randevu sisteminin teknik boyutundaki ısrarını anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti.

"Demokrasi toplumsal dalgayı anlayabilmektir" diyen Külünk, şu değerlendirmede bulundu:

"Vatandaşlar randevu sisteminin teknik boyutunun, bu modelinin engelleyici bir unsur olduğuna dair yüksek sesle feryat ediyorlar. Biz yoğun katılımdan yanayız. Vatandaşımız gelsin hangi anlayışta olursa olsun, sandıkta iradesini tecelli ettirsin. YSK'nın vazifesi bu iradeyi tecelli ettirmeyi kolaylaştırmak, güçleştirmek değil. Üzgünüm ki bu model güçleştirici bir unsur olarak karşımıza çıktı. Dilerim ki sonraki seçimlerde randevu sisteminin teknik boyutu tekrar gözden geçirilir. Taraf devletlerle masaya oturduğumuzda, oy kullanma bölgelerinin sayısının çoğaltılmasının önümüzdeki genel seçimlerdeki katılımı yükseltmek açısından sonra derece önemli olduğunu düşünüyorum."

Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı seçmenler için öngörülen "SEÇSİS" sisteminin vatandaşların oy kullanmaları önünde bariyer oluşturduğuna değinen Külünk, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu işin daha iyi nasıl uygulanabilir olacağına dair istişareler yapılabilirdi. Fakat YSK'da bir grup kadro oturmuş orada bir sistem üzerinden Dışişleri Bakanlığı'nın kadrolarına, işte 'bunu böyle yapacaksınız' diye hazırlamışlar ve bugün neyle bunu gördük? Katılımın düşük olmasıyla... Bugün gerçi son iki güne göre daha iyi, daha yüksek katılım var ama biz bu değiliz. Gerçek rakamlar bu değil. Nüfusun yüzde 60'ı da Türkiye'ye gitti. Asıl testimiz genel seçimler olacak."

- "SEÇSİS sistemine vatandaşın anayasal hakkı kurban edilmemeliydi"

Külünk, mevcut randevu sisteminin yasal açıdan değiştirilip değiştirilemeyeceğine ilişkin bir soruya, "Tabii ki, olmak zorunda. SEÇSİS sistemine vatandaşın anayasal hakkı kurban edilmemeliydi. Bunun manasını ben anlamakta güçlük çekiyorum. O nedenle ben randevu sistemi üzerinden ne yapılmak istendiği sorusunun cevabında çok iyi niyetli olunduğunu düşünmüyorum ve bunun Ankara'da da ciddi değerlendirmelere tabi tutulacağına da yürekten inanıyorum" yanıtını verdi.

Külünk, bir gazetecinin, "Bu çile, 'paralel yapının' YSK'ya da bir uzantısının ürünüdür diyebilir miyiz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bu tip cümleyi kullanmak için sadece şu soruyu sorarım: SEÇSİS sistemini yazanlar kim? SEÇSİS sitemini yazanlar daha önce hangi yazılımı yapmışlar, bu yazılımı hangi kurumlar kullanmış, bu kurumlar üzerinden, bu yazılım üzerinden Türkiye'de yakın dönemde neler yapılmak istenmişe herkes baksın, sorduğunuz sorunun cevabını alsın."

Dışişleri camiasına ve Dışişleri Bakanı'na vatandaşların oy kullanabilmeleri için oluşturdukları alt yapıdan dolayı teşekkür eden Külünk, "Dışişleri camiamız son derece titiz bir altyapı hazırlamış. Gezdiğim tüm bölgelerde dışişleri camiamızın son derce dikkatli, itinalı, vatandaşlarımızın işlerini alabildiğince kolaylaştırıcı ve de zarif, insanımızın asaletine yakışır şekilde bir modeli inşa ettiklerini gördüm. Ben dışişleri camiamıza ve sayın Dışişleri Bakanımıza sizlerin aracılığıyla teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Hollanda Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title