Haberler

AIDS Dünyada Azalıyor Türkiye'de Artıyor

BM Raporu"na Göre, Aıds'e Neden Olan Hıv Pozitifli Kişi Sayısı Dünyada Azalırken, Türkiye'de Sayı Artıyor.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), "Küresel AIDS Raporu'na göre, AIDS'e neden olan HIV pozitifli sayısı dünyada azalırken, Türkiye'de sayı artıyor. Rapora göre 2008'de dünya çapında tahmini olarak 2.7 milyon kişi HIV'e yakalanırken, Türkiye'de HIV'e enfekte olan kişi sayısı ortalama 35 bini buldu.

UNAIDS, 24 Kasım'da güncel verilerin ve değerlendirmelerin yer aldığı "Küresel AIDS" raporunu yayınladı. Rapora göre 2008 yılında, dünya çapında tahmini olarak 2.7 milyon kişi HIV ile enfekte oldu. Yeni HIV enfeksiyonlarının en yüksek olduğu 1996 yılı ile kıyaslandığında 2008 yılındaki yeni HIV enfeksiyonlarının yüzde 30 daha az olduğu, son sekiz yıl içerisinde yüzde 17 oranında azaldığı görüldü. Yeni HIV enfeksiyonunun, tahmini olarak 430 bini, 15 yaş altındaki çocuklarda görüldü. Rapora göre bunların büyük çoğunluğu, hamilelik sırasında, doğum esnasında ve emzirme yoluyla gerçekleştiğine inanıldığı kaydedildi.

-TÜRKİYE'DE ORTALAMA 35 BİN KİŞİ AIDS-

Türkiye'nin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi içinde değerlendirilildiği raporda, 2008 yılında bu bölgede yaklaşık 35 bin kişinin HIV ile enfekte olduğu belirtiliyor. 20 bin kişinin AIDS ile ilgili hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiği ve toplam 310 bin kişinin de bu bölgede HIV ile yaşadığı tahmin ediliyor. Raporda, bu bölgede AIDS ile mücadele sistemlerinde büyük bir güçlendirme çalışmasına gerek olduğunun da altı çiziliyor.

Rapora göre, bölgedeki ülkelerde HIV'in yayılımında önemli olan faktörlerden birisi, çoğunlukla HIV ile yurtdışında çalışırken karşılaşan kişilerin, ülkeye geri dönüşlerinde cinsel partnerlerine bulaştırmaları. İkinci faktör ise "anahtar gruplar" arasındaki bulaşma. Bu bakımdan rapora göre, bu ülkelerde önleme çalışmalarının yoğunlaşması gereken gruplar, yurtdışında çalışırken HIV'e maruz kalan erkeklerin kadın partnerleri, madde kullanıcıları, eşcinsel erkekler ve seks işçileri. Raporda son olarak, bu bölgenin çoğunluğunda tedaviye yönelik çalışmaların zayıflığı vurgulanıyor. Ayrıca bu bölgede HIV konusunda eğitim-bilgilendirme yönünde ilerlemeler kaydedilmiş olmasına karşın, test olan kişi sayısının hala çok az olduğu belirtiliyor.

-ÖNYARGILARINIZDAN KURTULUN-

Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Kaykı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise HIV'in dünyada azalırken Türkiye'de artmasını, ülkede HIV algısı olmamasına bağladı. Kaykı, "Ülkemizde ortaya çıkan diğer bulaşıcı enfeksiyonlarda hızla alınan eylem planlarının HIV/AIDS için de alınmasını talep ediyoruz. Toplumu, HIV/AIDS'e gözünü kulağını açmaya davet ediyoruz ve diyoruz ki AIDS'e yönelik önyargılarınızdan kurtulun" dedi. (ANKA)

(HMD/EÖ)

Kaynak: ANKA / Sağlık

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title