Haberler

301'in Tümü Üzerindeki Görüşmeler Sürüyor

Türk Ceza Kanunu'nun 301'nci maddesinde değişiklik öngören kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler, Meclis Genel Kurulu'nda devam ediyor.

Türk Ceza Kanunu'nun 301'nci maddesinde değişiklik öngören kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler, Meclis Genel Kurulu'nda devam ediyor.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın 301 ile ilgili kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerde ilk sözü CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay aldı. Okay, 301'le ilgili değişiklik teklifinin AB'nin siparişi olduğunu söyledi. Teklifin göz boyamaktan başka işlevinin olmadığını kaydeden Okay, teklife karşı olduklarını belirtti. AKP hakkında açılan kapatma davasının ardından 301'le ilgili teklifin Meclis'e sunulduğunu hatırlatan Okay, bunun da iktidarın kafa karışıklığını gösterdiğini kaydetti. 301'nci maddenin siyasi istismar konusu yapıldığını ve hükümetin nabza göre şerbet verdiğini savunan Okay, teklifin pratikte hiçbir yenilik getirmediğini kaydetti ve "301. madde çok perdeli bir oyun ve devam edecektir" dedi.

-KURTULAN: HÜKÜMETİN TEK DERDİ AB'Yİ MEMNUN ETMEKTİR-

Teklifin tümü üzerinde DTP grubu adına söz alan DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, 301'le ilgili tartışmaların doğru bir çerçevede yürütülmediğini belirterek, bu tartışmaların demokrasiye katkı sağlamayacağını ifade etti. Türkiye'de yaşayan hiç kimsenin Türklüğe hakareti savunmak gibi bir duruşunun olamayacağını ifade eden Kurtulan, şunları söyledi:

"301'nci maddedeki değişiklikle ne ifade özgürlüğünün ne de Türklüğe hakaretin serbest olacağını söyledi. Kurtulan, "AB kandırılmaya çalışılmaktadır. Bu hükümetin tek derdi AB'yi memnun etmektir. Bu hükümet kendi vatandaşı yerine AB'yi mutlu etmeyi daha çok önemsemektedir. AB kafayı 301'e taktığı için hükümet de bu maddede makyaj yapmaya çalışmaktadır. AB ne kadar demokrasi istiyorsa o kadarı verilecektir, vatandaşlarımızın demokrasi talepleri hiç önemli değildir. 301 bir göz boyamadır. AB de önümüzdeki günlerde bu değişiklikten memnun olmadığını ortaya koyacaktır. Yapılması gereken göz boyamadan vazgeçip 301'i tamamen kaldırmaktır." Kurtulan, 301'le ilgili kanun teklifine ret oyu kullanacaklarını bildirdi.

-BAL: MAHKEME-İ KÜBRA'NIN İŞLEYECEĞİ ZAMANDIR-

301'le ilgili kanun teklifinin tümü üzerinde MHP grubu adına söz alan Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal ise 301'in dünya çapında meşhur bir kanun olduğunu belirtirken bazı çevrelerin 301'i gazetecilere karşı işlenen cinayetlerin azmettirici, AB'ye girişin önündeki tek engel, Türklerin tarihle yüzleşmesi önündeki engel olarak gördüğünü kaydetti. Bal, "Bu bilgilerin hepsi kirlidir. Bu bilgiler, Türkiye cumhuriyetinin kuruluş felsefesinden intikam almak için ortaya atılmış bilgilerdir" dedi. 301'le ilgili değişikliği isteyen dış odaklı seslerin okyanus ötesinden ve AB'den geldiğini kaydeden Bal, bu seslerin hiçbirinin haklı ve makul olmadığını söyledi.

AB ülkelerinde de 301 benzeri kanuni düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Bal, AB ülkelerinin 301'le ilgili Türkiye'ye yönelik dayatmalarında haklı olmadığını belirtti. Bal, "Tarihiyle yüzleşecek olan bu ülkelerdir" dedi. Faruk Bal, AKP'nin kapatma davasına karşı milli, meşru ve makul çözümü aramadığını, yabancılardan imdat beklediğini de savunarak "Beklenen imdat gelmiştir ama faturası ağır olmuştur. 301'le ilgili derdi olanlar bu faturayı AKP'nin önüne koymuştur" dedi. Dış odakların yanı sıra içte de "numaralı cumhuriyetçiler, numaracı cumhuriyetçilerin' de 301'le ilgili değişikliği savunduğunu kaydeden Bal, 301'e yönelik talepte bulunanları "şen ittifakı, şer cephesi" olarak nitelendirdi. Bal, "yol yakınken dönmenin zamanıdır, Mahkeme-i kübranın işleyeceği tam zamandır. Hayırlı hizmetin tam zamanıdır" diye konuştu. Bal, 301'in ardından AKP'nin önüne yeni ve daha ağır faturaların konulacağını da savundu.

-BOZDAĞ: ORHAN PAMUK MU ONA YUMURTA ATANLAR MI MİLLETE HİZMET ETMİŞTİR-

AKP grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise teklif hakkında bilgi vererek, teklifin Türk milletine, Türkiye Cumhuriyeti'ne, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı alenen işlenmiş suçları suç olmaktan çıkarmadığını, cezasız da bırakmadığını söyledi. Orhan Pamuk'un 301'nci maddeden yargılandığını hatırlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Orhan Pamuk Nobel edebiyat ödülü kazanmış büyük bir yazar. Nobel ödülünü alırken Türkçe konuştu, göğsüm kabardı "milliyetçilik bu' dedim. Bir soruşturma kapsamında adliyeye giderken, mahkeme önünde bir grup insan ellerindeki yumurtaları yağmur gibi yağdırıyor. Bu fotoğrafı seyredenlere, Türkiye de Nobel ödülü alanları yumurta atıyorlar dedirtmeye kimsenin hakkı yok. Şimdi Orhan Pamuk mu bu millete daha büyük hizmet etmiştir yoksa onu yumurta yağmuruna tutanlar mı?" (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title