Haberler

2008'de Irak'ın Önceliği Yine El Kaide

Amerika Birleşik Devletleri Öncülüğünde Bağdat'ta Kurulan ve "Yeşil Bölge" Adı Verilen Güvenli Bölgenin Basın Merkezinde Bugün Bir Basın Toplantısı Düzenlendi. Çok Uluslu Güçlerin Sözcüsü Tümgeneral Kevin J. Bergner ile Aynı Oluşumun Kuzey Irak Sorumlusu Michael Hertling, Bağdat'ın Kuzeyinde Düzenlenen Operasyonlar ve Musul, Kerkük, Tikrit, Diyala Gibi Kentlerdeki Gelişmeler Konusunda Bilgi Ver...

Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde Bağdat'ta kurulan ve "Yeşil Bölge" adı verilen güvenli bölgenin basın merkezinde bugün bir basın toplantısı düzenlendi. Çok uluslu güçlerin sözcüsü Tümgeneral Kevin J. Bergner ile aynı oluşumun Kuzey Irak sorumlusu Michael Hertling, Bağdat'ın kuzeyinde düzenlenen operasyonlar ve Musul, Kerkük, Tikrit, Diyala gibi kentlerdeki gelişmeler konusunda bilgi verdiler.

El Kaide terör örgütüne karşı verilen mücadelenin geldiği son nokta hakkında bilgi veren Bergner, söz konusu örgütün düzenlediği kanlı saldırıların, insanlık dışı ideolojisine kanıt gösterilebileceğini söyledi. Mukteda El Sadr'a bağlı bazı güçlerin verilen ateşkes kararına uymadığını da belirten sözcü, sivil bir güvenlik örgütlenmesi olan Sahva (Uyanış) hareketinin, El Kaide'nin tehdit ve saldırılarına karşı dayanacak cesarete sahip olduğunu da söyledi.

Kuzey Irak'ın büyük bir bölümünden sorumlu olan Çokuluslu Güçler Kuzey Komutanı Tümgeneral Michael Hertling ise en çok çatışmanın çıktığı bölgeler olarak Diyala ve Musul'u işaret etti. Diyala'nın, El Kaide terör örgütünün kurmayı hedeflediği halifeliğin merkezi olarak ve Musul'un sınıra olan yakınlığı dolayısıyla teröristlerce yoğun ilgi gördüğünü belirten Hertling, özellikle Diyala'da, El Kaide'nin gerçekleştirdiği "gösterişli eylemler"'den bahsetti.

Gazetecilere, El Kaide militanlarının gerçekleştirdiği bir infazın görüntülerini de gösteren Tümgeneral, "Elimde son üç haftada çekilmiş, bu görüntülerden 4 tane var. Bu örgütün herhangi bir ideolojisinin olduğuna inanmıyorum. Bu, düpedüz barbarlıktır" dedi. Diyala'da geçtiğimiz günlerde başları bedenlerinden ayrılarak öldürülmüş 5 ceset bulduklarını ve bu tür saldırıların özellikle Sahva hareketini hedef aldığını ifade eden Hertling, "Sahva mensupları, anlamsız şiddetten bıktıkları ve buna bir dur demek

istedikleri için bu sivil güvenlik örgütünü kurdular. Şimdi bu insanları yine anlamsız şiddet ile yıldırabileceklerine inanmaları çok saçma" şeklinde konuştu.

"Endişeli Yerel Halk" yani Sahva hareketi, söz konusu bölgelerde henüz yeni yeni yapılanmaya başlıyor. Michael Hertling'in ifadesine göre, yeni güvenlik planı El Kaide'nin güçlü olduğu bir bölgeyi önce ordu gücüyle kontrol altına almak, sonra bölgeye polis merkezleri kurarak ve polisler tayin ederek bir ikinci silahlı gücün varlığını sağlamak ve en son olarak, halkın içinde yer alan, istihbarat sağlayan ve düzenli ordu veya polis birimlerine silahlı destek vermeye yetkili Sahva birliklerini bu bölgeye

yerleştirmek.

Musul, Diyala, Tikrit ve Kerkük'te, sayısı 15 bini bulan Sahva üyesine ve Irak Ordusu'na güvendiğini vurgulayan Hertling, düzenlenen operasyonlar ile ilgili bilgi sızıntısının bazen sorun oluşturduğunu, bunun gerek Irak Ordusu'nun yetersiz teknik ekipmanından gerekse Iraklı askerlerin sosyal ilişkilerinden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

(AT-EA-EA-BA-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title