Haberler

2. Uluslararası Demokrasi Sempozyumu"

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, "(Osmanlı Devleti) Bugün Orta Doğu coğrafyası diye belirlenen bölgeye bir bakarsanız, 1517'den 1917'ye kadar 4 asırlık zamanda herkes kendi dilini konuşuyordu.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, "(Osmanlı Devleti) Bugün Orta Doğu coğrafyası diye belirlenen bölgeye bir bakarsanız, 1517'den 1917'ye kadar 4 asırlık zamanda herkes kendi dilini konuşuyordu. Emperyal bir devlet olsaydı bu bölgedeki insanların hiçbirinin ana dillerini konuşmaması gerekirdi." dedi.

Beyhan, Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi'nde düzenlenen "2. Uluslararası Demokrasi Sempozyumu-Emperyalizm, Hegemonya ve İstihbarat Faaliyetleri" programında yaptığı konuşmada, üniversitelerin iş birliğiyle çeşitli konularda etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Giresun'da düzenlenen sempozyumun "emperyalizm", "hegemonya" ve "istihbarat" alt başlıklarını taşıdığını dile getiren Beyhan, "Bu üç kelimeden ilk ikisi Latince kökenli, Fransızca üzerinden dilimize geçmiş kavramlar. Lügatlerimize, günlük konuşma dilimize, sokaklardaki ve caddelerdeki tabelalara tahakküm eden pek çok kelime ve kavram gibi bu etkinlikte de emperyalizm ve hegemonyanın hükmü altında bulunuyoruz." diye konuştu.

Lügatlerin emperyalizmi çok basit şekilde tarif ettiğini, oysa karmaşık bir sistem olduğunu belirten Beyhan, "Tarihin gösterdiği şekliyle bir devletin, bir ulusun, başka ulus ve devlet üzerinde etkide bulunması, bu ulus, devlet, bölgeye bütün zenginlikleri ve kaynaklarıyla nüfuz ederek yayılması çabası kısaca emperyalizm olarak tanımlanmaktadır." dedi.

Emperyalist devletlerin sahip olduğu gücü baskı için kullandığını, buna da kısaca "hegemonya" denildiğini anlatan Beyhan, şöyle devam etti:

"Bu devletler ismi, yönetim şekli ne olursa olsun birer imparatorluktur. İmparatorluklar zorba devletlerdir. Bilinen en eski devletten günümüze kadar çeşitli isimler altında, çeşitli yönetim şekilleri ile tarih sahnesinde yer almış ve yer almaya devam eden bu devletlerin en önemli özelliği zorba oluşlarıdır. Gücü, bilgiyi sadece ve sadece bunun için üretirler. Bunun için kullanırlar. Bu devletlerin güç ve bilgiden bekledikleri sadece ve sadece budur. Yayılmalarını sağlamak ve dünya üzerindeki zenginlikleri, kaynakları kendileri için kullanmaktır. Bu imparatorluklarının birinci zenginlikleri sömürü, ikincisi de sömürdükleri milletlerin milli kimliklerini yok etmektir. Kendi kültürleri ve kendi dilleriyle bunu yok ederler."

"Osmanlı baskı altındaki insanları koruma adına hareket etti"

Osmanlı Devleti için de "imparatorluk" kavramı kullanıldığını ancak onların zulüm ve baskı altındaki insanları koruma adına hareket ettiğini vurgulayan Beyhan, şunları kaydetti:

"Osmanlı Devleti'nin ismi, geçmişteki tarihi metinlerde, 29 Nisan 1920'de TBMM'de Hıyanet-i Vataniye Kanunu görüşülürken dahi 'Memalik-i Mahruse' olarak geçiyordu. Yani pek çok memleket var barındırdığı coğrafyada. Pek çok ırk var, din var, dil ve kültür var. Bunlar da tarih boyunca Osmanlı hakimiyetinde kendi dilleri, kültürleri ve inançlarını muhafaza etti. Bugün Orta Doğu coğrafyası diye belirlenen bölgeye bir bakarsanız, 1517'den 1917'ye kadar 4 asırlık zamanda herkes kendi dilini konuşuyordu. Emperyal bir devlet olsaydı bu bölgedeki insanların hiçbirinin kendi ana dillerini konuşmaması gerekirdi. Kuzey Afrika'ya, Balkan coğrafyasına bakınız. Bu memleketlerdeki insanları, zulüm, baskı altındaki insanları korumak, onları himaye etmek amacıyla buralardaydı. Buralarda buğday tarlaları yoktu. Petrol kuyuları elbette yoktu. Zengin tarım topraklarına sahip değildiler. Sadece ve sadece bu maksatla burada bulunuyorlardı."

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun ise emperyalizm, hegemonya ve istihbarat faaliyetlerinin geçmişte olduğu gibi yakın tarihte de devletlerin çöküşünde büyük rol oynadığını söyledi.

Coşkun, sempozyumun, bu kavramların bugün meydana getirdiği derin ve çok boyutlu etkilerini, bölgede ve dünyadaki yıkıcı rolünü ortaya çıkarmak, analiz etmek ve belirlemek için yararlı tartışma zemini oluşturacağına inandığını kaydetti.

Atatürk Araştırma Merkezi ve Giresun Üniversitesince düzenlenen, 2 Aralık'a kadar sürecek sempozyumda, 6 ülkeden 60 bilim adamı tebliğ sunacak.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Giresun Üniversitesi Orta Doğu Ulus Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title