Haberler

14. Altın Koza Film Festivali

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin "Çocuk Hakları" Temasıyla Düzenlediği 14. Adana Altın Koza Film Festivali, 4-11 Haziran 2007 Tarihleri Arasında Gerçekleştirilecek.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin "Çocuk Hakları" temasıyla düzenlediği 14. Adana Altın Koza Film Festivali, 4-11 Haziran 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festivalde bu yıl, Uzun Metrajlı Ulusal Film Yarışması'nda 12, Öğrenci Filmleri Yarışması'nda 40, Onur Ödülleri Özel Gösterimi'nde 3, "Yılmaz Güney Anısına" bölümünde 2, "Festival Teması: Çocuk Hakları" bölümünde 3, "Altın Koza'dan Dünya'ya" bölümünde 6, "Türk Sineması'nda Bir Usta Oyuncu: Hülya Koçyiğit" bölümünde 4, "Dünya Sineması'ndan" bölümünde 12, "Ödüllü Akdeniz Filmleri Seçkisi" bölümünde 10, "Dünya Kısa Filmleri" bölümünde 20, "Dünyadan ve Türkiye'den Belgesel Örnekleri" bölümünde 15, "Artun

Yeres Filmleri" bölümünde 7, "Altın Koza Kısa Film Seçkisi" bölümünde 20, "KısacAdana" bölümünde 10 olmak üzere toplam 164 film gösterilecek.

Bu yıl film etkinliği ağırlıklı olarak düzenlenecek festivalin konser bölümünün ise müzik festivali olarak sonbahar aylarında yapılacağı bildirildi.

Festivalin konuk sanatçılarının Adana sokaklarında halkı selamlayacağı Sevgi Korteji Kent Merkezi'nde 6 Haziran 2007 Çarşamba günü, saat 17.30'da gerçekleştirilecek. Sinema Oyuncuları Derneği (SODER), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) ve Festival konukları 6 Haziran 2007 Çarşamba günü saat 20.30'da Mimar Sinan Amfi Tiyatro'da, halkı selamlayacak. Aynı gece sanatçı Kıraç bir konser verecek.

"SANAT EYLEME DÖNÜŞECEK"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Sinema Platformu ve Altın Koza Film Festivali komitesinin bu yılki temayı çocuk hakları olarak belirlediğini söyledi. Festivalin, sanatın yanı sıra çocuk haklarının korunmasına da fayda sağlayacağını belirten Durak, "Festivalimizle sanat, eyleme dönüşerek, Adana'dan Türkiye'ye, Türkiye'den dünyaya barış ve dayanışma çağrısı yapacak" dedi. Bu amaçla Aydın Sayman'ın yönettiği 'Sır Çocukları', Tunç Başaran'ın yönettiği

'Uçurtmayı Vurmasınlar' ve Ahmet Uluçay'ın yönettiği 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' gibi çocuk temalı filmlerin gösterimi yapılacak.

Altın Koza A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Acevit ise festivalin bu yılki bütçesinin 2 milyon YTL olduğunu söyledi.

GÖRMEYENLERE, DUYMAYANLARA FİLM GÖSTERİMİ

Festival Sergi, Oturum Etkinlikleri Koordinatörü Haluk Uygur da, bu yıl birçok yenilikle gelen festivalde, dezavantajlı gençlere, ilköğretim öğrencilerine, görme ve duyma engelli çocuklara film gösterimleri yapılacağını söyledi. Engelliler Meclisi aracılığıyla engelli vatandaşlara da film gösterimleri yapacaklarını belirten Uygur, "Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından sesli betimle yöntemi ile hazırlanan Derviş Zaim'in yönettiği 'Cenneti Beklerken' filmi görme engellilere

gösterilecek. Bu film sesli betimleme yöntemiyle hazırlandığından görme engelliler izledikleri filmi anlayabilecek ve sinemanın tadını alabilecekler. Ayrıca duyma engelli vatandaşlarımıza da film gösterimleri yapılacak" dedi.

YILMAZ GÜNEY'İN ANISINA GÖSTERİMLER

Türk sinemasında belli bir döneme damgasını vuran ve Adana'nın yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan Yılmaz Güney'in anısına Altın Koza Film Festivali'nde geleneksel olarak her yıl verilen Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü'nün yanı sıra bu yıl sanatçının filmografisinde önemli bir yer tutan "Ağıt" ve "Sürü" filmleri de gösterime girecek.

Ayrıca Altın Koza'da her yıl gelenekselleşen "Türk Sinemasında Bir Usta Oyuncu" bölümü bu yıl, Türk sinema tarihinin en önemli oyuncularından biri olan Hülya Koçyiğit'e atfedildi. Bölümde bu yıl, oyuncunun başrolünde yer aldığı 4 film festival kapsamında gösterime girecek ve Koçyiğit hayranlarıyla buluşarak sohbet edecek.

ÖĞRENCİ FİLMLERİ YARIŞMASI

Eğitim döneminde olan genç sinemacıları teşvik etmek ve başarıyı ödüllendirmek amacıyla düzenlenen Öğrenci Filmleri Yarışması'nda bu yıl, En İyi Kurmaca, En İyi Canlandırma, En İyi Deneysel ve En İyi Belgesel Film Ödülleri verilecek. Festival her bir dalda En İyi Filme 5 bin YTL maddi ödül dağıtacak. Yarışmanın Ön Eleme Jürisi'nde yönetmen İlker Canıkligil, yönetmen Didem Erayda, yönetmen Togan Gökbakar yer alıyor. Seçici Kurulu'nda ise sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan, yönetmen Özer Kızıltan, belgesel

film yönetmeni Uğur Kutay, oyuncu Özge Özberk ve sinema yazarı Aslı Selçuk yer alıyor. Bu bölümde yarışmaya son bir yıl içinde yapılmış filmler katılacak. Başvuran 115 film arasından, ön değerlendirme sonucunda 40 adet film yarışmaya hak kazanacak. Yarışmanın ön elemeleri devam ediyor.

12 UZUN METRAJLI FİLM YARIŞACAK

Festivale bu yıl başvuran 20 Türk filmi arasından seçilecek 12 film jüri tarafından derecelendirilecek. 14. Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Bölümü'ne katılmak için başvuran filmler ise şunlar:

"2 Süper Film Berden (Murat Şeker), Ademin Trenleri (Hasan Barış Pirhasan), Araf (Biray Dalkıran), Barda (Serdar Akar), Beynelmilel (Sırrı Süreyya Önder), Bir İhtimal Daha Var (Uğur Uludağ), Cenneti Beklerken (Derviş Zaim), Çinliler Geliyor (Zeki Ökten), Eve Dönüş (Ömer Uğur), Eve Giden Yol 1914 (Semir Arslanyürek), Fikret Bey (Selma Göksal Çekiç), Hokkabaz (Cem Yılmaz, Ali Taner Baltacı) İlk Aşk (Nihat Durak), Joenjoy (Nur Alkan), Kader (Zeki Demirkubuz), Kardan Adamlar (Altan Gönüşlen), Küçük Kıyamet

(Yağmur ve Durul Taylan), Mavi Gözlü Dev (Biket İlhan), Polib (Onur Ünlü), Sis ve Gece (Turgut Yasalar), Son Osmanlı Yandım Ali (Mustafa Şevki Doğan), Takva (Özer Kızıltan) ve Unutulmayanlar (Ayhan Sonyürek)."

Toplam 23 filmin başvuru yaptığı bu bölümde, ön jürinin değerlendirmesi sonucunda yarışmaya 12 adet film kabul edilecek. Yarışmanın ön eleme sonuçları 12 Mayıs'ta açıklanacak.

Festival, Büyük Jüri tarafından seçilecek 'En İyi Film'e 200.000 YTL ve Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü'ne 75.000 YTL, Halk Jürisi tarafından seçilecek 'En İyi Film'e 75.000 YTL, 'En İyi Yönetmen'e ise 50.000 YTL ödül dağıtacak.

Türk sinema sanatının gelişmesine ve eserlerinin tanıtılmasına katkılar getirmeyi, kitlelerin, sanatsal etkinlikler yoluyla sanatçılar ve eserleriyle buluşmasını amaçlayan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda bu yıl; En İyi Film, Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü, Halk Jürisi Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu, Umut Veren Genç Erkek

Oyuncu Ödülleri ile En İyi Senaryo, En İyi Müzik, En İyi Kurgu, En İyi Stüdyo Ödülleri sahiplerini bulacak.

Yarışmanın Ön Jürisi'nde, senarist Erdoğan Akduman, görüntü yönetmeni Sinan Güngör, yapımcı Abdurrahman Keskiner, oyuncu Nur Sürer ve yönetmen Artun Yeres yer alıyor.

Yarışmanın Seçici Kurulu ise fotoğraf sanatçısı Prof. Dr. Mehmet Bayhan, yönetmen Reis Çelik, oyuncu Çolpan İlhan, müzisyen Gökhan Kırdar, yazar Tuna Kiremitçi, akademisyen Prof. Dr. Oğuz Makal, görüntü yönetmeni Özdemir Öğüt, senarist Safa Önal, sinema yazarı Agah Özgüç, oyuncu Işık Yenersu ve yapımcı Kadri Yurdatap'tan oluşuyor.

DÜNYA SİNEMASI BÖLÜMÜ

Dünyanın dört bir köşesinden farklı ülkelerden katılan filmler, 14. Adana Altın Koza Film Festivali'nde seyirciyle buluşacak. Uzak Doğu ülkelerinden Güney Amerika'ya, komşu İran'dan ABD'ye birbirinden farklı kültürlerin buluşma noktası Adana olacak. Festivalin Dünya Sineması Bölümü'nde gösterilecek filmler şöyle:

Erkekler İş Başında (Men At Work): İran'dan bir kara mizah örneği; Kargaran Mashghoule Karand (Men At Work)-Erkekler İş Başında. Yönetmenliğini Mani Haghighi'nin yaptığı film, 2006 yapımı olup, 2006 Traverse City En İyi Film, 2006 Fajr En İyi Senaryo ödüllerini kazandı.

Sarı Köpeğin Yuvası (Die Höhle Des Gelben Hundes): Moğolistan'ın dünya sinemasına armağan ettiği genç sinemacı Byambasuren Davaa ikinci filmi olan Die Höhle Des Gelben Hundes-Sarı Köpeğin Yuvası Adana'da izleyici ile buluşacak. 2005 Bratislava Uluslararası Film Festivali; En İyi Film, 2005 San Sebastian Uluslararası Film Festivali; Sıgnıs Ödülleri-Özel Mansiyon ödüllerini kazanmış, kurmaca ile belgesel arasında akıp giden bir film.

Durgun Yaşam (San Xıa Haoren): 2006 yılı Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülünü kazanan Çin sinemasının etkileyici örneklerinden biri: Durgun Yaşam-San Xıa Haoren, yönetmenliğini Jia Zhangke yapıyor.

Yalnız Yatmak İstemiyorum (Heı Yan Quan): Tayvan sinemasının tanınmış yönetmeni Tsai Ming-Liang'ten etkileyici bir film: Heı Yan Quan-Yalnız Yatmak İstemiyorum. 2006 yapımı olan film 2006 Venedik "CinemAvvenire" Genç Jüri-Barış İçin Sinema Ödülü'nü kazandı.

Kalimugtong Yolu (Ang Daan Patungong Kalimugtong): Filipinler sinemasından bir örnek: Ang Daan Patungong Kalimugtong-Kalimugtong Yolu. Yönetmenliğini Ramon Mez de Guzman'ın yaptığı film, San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Yeni Yönetmen Özel Ödülü'nü kazandı. Film, Türkiye premierini 14. Altın Koza Film Festivali'nde yapacak.

Yaratık (Gwoemul): Son yılların yükselen sinema değeri Güney Kore sinemasından bir korku sineması örneği: Gwoemul-Yaratık. Yönetmenliğini Joon-ho Bong'un yaptığı film, klasik korku sineması ögelerini ters yüz edecek anlatım diliyle dikkat çekiyor.

Paraguay Hamağı (Hamaca Paraguaya): Latin Amerika sinemasından etkileyici bir örnek. Filmin en önemli özelliği ise 30 yıl aradan sonra Paraguay'da çekilen ilk film olması. Yönetmen Paz Encina, bu filmiyle 2006 yılında Cannes Film Festivali'nde Fıprecı ödülü kazandı.

Diğerleri (El Otro): Bu kez de Arjantin sinemasından etkileyici bir örnek: El Otro-Diğerleri. Yönetmenliğini Ariel Rotter'in yaptığı film 2007 Berlin Film Festivali'nde en iyi En İyi Aktör ve Jüri Özel Ödülü'nü kazandı. Film, Türkiye premierini 14. Altın Koza Film Festivali'nde yapacak.

Keman (El Vıolin): Bu kez Meksika'dan ödüllü bir film: Keman-El Vıolın. 2006 Cannes En İyi Erkek Oyuncu (Don Angel Tavira), 2006 San Sebastian-Horizontes Özel Mansiyon, 2006 Gramado (Brezilya) En İyi Film; En İyi Erkek Oyuncu; En İyi Senaryo; İzleyici Ödülü; Eleştirmenler Ödülü ödüllerini kazanan filmin yönetmenliğini Francisco Vargas yaptı.

ÖDÜLLÜ AKDENİZ FİLMLERİ SEÇKİSİ

Akdeniz Havzası'nda yer alan ülkelerin sinemalarından seçkin örnekler bu bölümde Adanalı sinemaseverlerle buluşacak.

Festivalin Ödüllü Akdeniz Filmleri Bölümü'nde gösterilecek filmler şunlar:

Yönetmenliğini Branko Schmidt'in yaptığı, 2006 Hırvatistan yapımı "Put Lubenica-Kavun Yolu" adlı film Montpellier Akdeniz Filmleri Festivali'nde En İyi Film Ödülü-Antigone Ödülü'nün yanı sıra En İyi Müzik Ödülü'nü de kazanmış. Film, Türkiye premierini 14. Altın Koza Film Festivali'nde yapacak.

Yönetmenliğini Jasmila Zbanic'in yaptığı, Bosna Hersek yapımı "Grbavica-Esma'nın Sırrı" adlı film 2006 Berlin Uluslararası Film Festivali, En İyi Film Ödülü-Altın Ayı; Barış Filmi Ödülü; Ekümenik Jüri Ödülü'nü kazandı.

Yönetmenliğini David Marques'in yaptığı, 2005 İspanya yapımı "Aislados-İnziva" adlı film 2005 Ourense Bağımsız Film Festivali (İspanya) Calpurnia Seyirci En İyi Görüntü Ödülü, Calpurnia Seyirci Ödülü, 2006 Montpellier Akdeniz Film Festivali (Fransa) En İyi Film Seyirci Ödülü'nü kazandı. Film, Türkiye premierini 14. Altın Koza Film Festivali'nde yapacak.

Yönetmenliğini Kim Rossi Stuart'ın yaptığı, 2006 İtalya yapımı "Anche Libero Va Bene-Libero Da Oynarım" adlı film 2006 Cannes Film Festivali C.I.C.A.E. Ödülü, 2006 Flaiano Film Festivali En İyi Aktör ve En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandı. Film, Türkiye premierini 14. Altın Koza Film Festivali'nde yapacak.

Yönetmenliğini Jean-Pierre Amerıs'in yaptığı, 2006 Fransa yapımı, "Je m'appelle Elisabeth-Benim Adım Elisabeth" adlı film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Yönetmenliğini Xavier Giannoli'nin yaptığı, 2006 Fransa yapımı "Şantör-Quand J'etaıs Chanteur" adlı film 2007 Cesar Ödülleri En İyi Ses Ödülü, 2007 Lumiere Ödülleri En İyi Aktör Ödülü, 2007 Etoiles d'Or (Altın Yıldız) Ödülü En İyi Kadın Ödülü'nü kazandı.

Yönetmenliğini Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Katia Lund, Jordan Scott, Ridley Scott, Stefano Veneruso ve John Woo'nun yaptığı kısa filmlerden oluşan, 2005 Fransa ve İtalya ortak yapımı "All The Invisible Children-Görünmez Çocuklar" sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Belgesel Sinemacılar Birliği ile ortaklaşa düzenlenen "Ulusal Belgesel Film Gösterimleri" bölümünde ise yurt içi ve yurt dışında son yıllarda yapılmış 15 belgesel film Adanalı sinemaseverlerle buluşacak.

Altın Koza Kısa Film Seçkisi Bölümü'nde ülkemizde son 3 yıl içinde yapılmış kısa filmlerden oluşan 20 filmlik seçki izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Artun Yeres Filmleri Bölümü'nde Türk sinemasında senarist, yönetmen ve sinema yazarı kimliği ile tanınan Artun Yeres'in filmlerinden oluşan 7 filmlik seçki, izleyicilerle buluşacak.

KısacAdana Bölümü de, Adana'da kısa film üreten sinemacı adaylarını teşvik etmek ve onların eserlerini geniş kitlelerle buluşturabilmek amacıyla gerçekleştirilecek. Adana'da üretilen 10 kısa film, sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

(AC-AB-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title