Haberler

Zorunlu Din Dersi Anayasaya 'Zorla' Girdi

Mehmet Pamak, Anayasaya Zorunlu Din Dersinin Konulması İçin Milletvekili Seçilmek İsteyen Danışma Meclisi Üyelerini Baskı Altına Aldırdığını Söyledi.

-1982 Anayasasını hazırlayan Danışma Meclisinde üye olarak bulunan Mehmet Pamak, Anayasaya zorunlu din dersinin konulması için milletvekili seçilmek isteyen Danışma Meclisi üyelerini baskı altına aldırdığını söyledi. Pamak, kendi önergesi sonucunda, Danışma Meclisinin, "İslami eğitim mecburiyeti"ni kabul ettiğini ancak bunun MGK'da, zorunlu "din kültürü ve ahlak bilgisi" eğitimine dönüştürüldüğünü bildirdi

-Pamak, 1981 yılında imam hatip öğrencilerine yasak getirilince, Danışma Meclisindeki konuşmasında bazı ayetlerden örnek vererek yasağın kaldırılmasını isteyince, Evren istifasını istedi

-Pamak, anayasanın "Başlangıç" bölümüne, "Allah huzurundaki sorumluluklarını müdrik olan Türk Milleti..." şeklinde bir ifade konulmasını isteyence tepki çekti

ANKARA(ANKA) – 12 Eylül 1980 askeri ihtilalinden sonra yeni bir anayasa hazırlamak için Kenan Evren'in başında bulunduğu Milli Güvenlik Konseyi tarafından seçilen kişilerden oluşan Danışma Meclisinde zorunlu din dersinin , "zorla" anayasaya girdiği ortaya çıktı.

O dönemde zorunlu din dersinin 1982 Anayasasına girmesini sağlayan kişi olan Danışma Meclisi üyesi Mehmet Pamak,o günlerde bunu nasıl sağladığını Haksöz-Haber sitesine anlattı.

Pamak, milletvekili seçilmek isteyen Danışma Meclisi üyelerine, "kendi illerinden din görevlilerinin katkılarıyla" halkın baskı yapmalarını sağladığını ve bu şekilde yaklaşık 70 üyenin imzasını aldığını belirtti.

- BİNLERCE TELGRAFLA BASKI -

Pamak, ayrıca Meclise binlerce telgraf çekilmesini sağlayarak, Danışma Meclisi tarafından kabul edilen anayasa metnine, zorunlu din dersinin konulmasını sağladıklarını söyledi.

Pamak, kendisinin yaptığı organizasyonu fark eden dönemin Anayasa Komisyonu Başkanı Prof Orhan Aldıkaçtı'nın, bir sabah elinde tomarla telgrafları göstererek, "Ya Pamak, bari biraz daha dikkatli olsaydın, Türkiye'nin bütün illerinden gelen telgraflarda satır satır aynı metin yer alıyor" dediğini ifade etti.

Pamak, kendi önergesi sonucunda, Danışma Meclisinin, "İslami eğitim mecburiyeti"ni kabul ettiğini ancak bunun MGK'da, zorunlu "din kültürü ve ahlak bilgisi" eğitimine dönüştürüldüğünü bildirdi.

Pamak, "Diyanet İşleri Başkanlığı İslam'ın değişmez hükümlerine göre faaliyet gösterir" hükmünü Danışma Meclisinde kabul edilen anayasa metnine koydurduklarını ancak, MGK'nın bunu Diyanet'in laiklik ilkesine göre faaliyet gösteren laik bir kuruluş olduğunu hükme bağladığını anlattı.

-TÜRBAN YASAĞI

Pamak, 1981 yılının Aralık ayında Milli Eğitim Bakanı, emekli Korgeneral Hasan Sağlam tarafından İmam Hatip öğrencilerine başörtüsü yasağı getirilince, kendisinin Meclis kürsüsünden Ahzap ve Nuh suresi ayetlerini hatırlatarak "başörtüsünü" savunduğunu ve yasağa karşı çıktığını bildirdi.

Pamak, başörtüsünün Allah'ın farz kıldığı bir emri olduğunu belirterek, "Nasıl başörtüsünü yasaklarsınız?" diye sorduğunu ve Milli Eğitim Bakanı'nı protesto ettiğini söyledi.

Pamak, Danışma Meclisi üyelerinin sıralara vurarak kendisini yuhaladıklarını ifade etti.

-"EVREN İSTİFAMI İSTEDİ" -

Pamak, bu olaydan sonra kendisini MGK Genel Sekreteri Orgeneral Necdet Üruğ'un çağırdığını ve "Sen kimsin arkadaş, MSP'li misin?" dediğini anlattı. Pamak, kendisinin de,"Ben, halkımızın da dini olan İslam'a ve İslami değerlere bağlı, haksızlıklara, yasaklara karşı çıkan 'milliyetçi' bir insanım" dediğini belirtti.

Pamak, Org. Üruğ'un, Kenan Evren'i kastederek "Sayın Devlet Başkanımız çok kızdılar ve eğer bize uyumlu çalışmayacaksanız istifa etmenizi istediler" dediğini ancak kendisinin de, istifa etmeyeceğimi ve kendisini atmalarını istediğini söylediğini bildirdi.

- ANAYASA, "ALLAH'IN ADIYLA" BAŞLASIN -

Pamak, Anayasanın başlangıç bölümünün, "Allah'ın önündeki sorumluluklarını müdrik olan Türk MilletiÂ…" ifadesiyle başlamasını teklif ettiğini ancak Danışma Kurulu üyesi Hayri Seçkin'in, "Bu teklif yakışmaz bu Meclise" itiraz ettiğini söyledi.

Pamak, tutanaklara geçen konuşmasında, "Federal Almanya Anayasası aynı şekildedir. İsviçre Anayasası da 'Kadiri Mutlak Allah'ın adıyla' diye başlamaktadır" sözleriyle karşılık verdi. Bunun üzerine Hayri Seçkin, "Sen de oraya git" dedi.

- CUMHURBAŞKANININ HALK TARAFINDAN SEÇİLMESİ -

Pamak, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi önerisi ile ilgili olarak Anayasa Komisyonu üyelerinden bazılarının, "Cumhurbaşkanını halka seçtirmeye kalkarsak, kültür seviyesi düşük halk ya Zeki Müren'i seçerse ne olacak?" dediklerini belirtti.

- KAMER GENÇ'LE BİRLİKTE ANAYASAYA "RED" OYU-

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title