Haberler

Yeşil Kartta Hesap Şaştı

Sosyal Güvencesi Olmayanlara Dönük Yeşil Kartta Harcama Öngörüleri Revize Edildi. Yıl Başında 1.4 Milyar YTL Öngörülen Yeşil Kart Harcamalarının Yıl Sonunda 3.5 Milyar YTL'yi Bulacağı Ortaya Çıktı.

Sosyal güvencesi olmayanlara dönük yeşil kartta harcama öngörüleri revize edildi. Yıl başında 1.4 milyar YTL öngörülen yeşil kart harcamalarının yıl sonunda 3.5 milyar YTL'yi bulacağı ortaya çıktı. Bu nedenle yeşil kart harcamalarına ayrılan ödeneklerde artırıma gidilirken; birçok ildeki suiistimallerin yeşil kart harcamalarında öngörülenin üzerinde artışa neden olduğu belirtiliyor.

Yeşil kart harcamaları için merkezi yönetim bütçesinde bu yıl için kaynak ayrılmadı. Ancak sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmemesi üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinde, yeşil kart harcamaları için ayrı bir kalem oluşturuldu. Bu çerçevede yeşil kart harcamalarına yıl içinde 1 milyar 430 milyon YTL'lik kaynak ayrılması benimsendi. Ancak sosyal güvenlik reformunun gerçekleşmemesi ve yeşil kartta bazı illerde görülen suistimaller nedeniyle; bu kalemde ciddi bir artışın olacağı belirlendi. Buna göre yıl sonunda yeşil kart harcamaları 3.5 milyar YTL'yi bulacak.

İlk 4 ayda öngörülen ödenek tüketildi

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre de yeşil kartta yılın ilk 4 ayında 1 milyar 408 milyon YTL'lik harcama yapıldı. Ocak ayında 482 milyon YTL'lik, Şubat ayında 394 milyon YTL'lik, Mart ayında 225 milyon YTL'lik harcama yapılırken, Nisan ayında ise bu rakam 307 milyon YTL oldu. 2007 yılı Nisan ayı itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yeşil kart harcamaları yüzde 7.76 artarken, Ocak-Nisan ayı dönemindeki artış oranı yüzde 16.22 oldu. Yeşil kart kapsamında gerçekleşen harcamaların 521 milyon YTL'si ilaçtan kaynaklanırken, 887 milyon YTL'si de tedaviden dolayı yapıldı. Yeşil kart sağlık harcamaları 2006 yılında da öngörülerin üzerinde gerçekleşmişti. Bu dönemde yeşil kart harcamaları için başlangıç ödeneği olarak 1.6 milyar YTL öngörülürken, yıl sonunda bu rakam 2 milyar 910 milyon YTL'ye çıkmıştı.

Yeşil kart harcamaları (bin YTL)

Ocak

482.000

Şubat

394.000

Mart

225.000

Nisan

307.000

 

Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesiyle kalkması öngörülen yeşil karttan şu anda 12 milyon 680 bin 224 yurttaş yararlanıyor. Şu ana kadar yapılan denetimler sonucu ise 696 bin 93 kişinin yeşil kartı iptal edildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da senenin başında yaptığı açıklamada, yeşil kart alanları incelediklerini belirterek, "200 bin kişi yeşil kart almış, 20 bine yakını dökülüyor" diye konuşmuştu. Yeşil kartı suiistimal edenleri kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Unakıtan, bu isimlerin hepsinin mahkemeye verileceğini de söylemişti. 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title