Haberler

Vişad'dan İsiad'a Ziyaret

Van İş Adamları Derneği (VİŞAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fatih Hatunoğlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte İran Sanayici İş Adamları Derneği’ni (İSİAD) ziyaret etti.

Van İş Adamları Derneği (VİŞAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fatih Hatunoğlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte İran Sanayici İş Adamları Derneği'ni (İSİAD) ziyaret etti.

VİŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fatih Hatunoğlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte İSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Culazade'yi ziyaret etti. İSİAD'da sıcak bir ortamda gerçekleşen ziyarette, İran- Türkiye ekonomisi, iki ülke arasındaki yatırımlar ve Van-İran arasındaki sınır ticareti konuları ele alındı. İran'ın ekonomisiyle ilgili son gelişmeler hakkında geniş bir bilgi sunan İSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Culazade, Türkiye'nin oluşan fırsatı başka ülkelere kaptırdığını söyledi. İranlı iş adamları olarak, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını vurgulayan Culazade, "Ülkemiz açısından Türkiye çok önemli bir konumdadır. Bizler asırlardır sınırları değişmeyen kardeş ve komşu ülkeleriz. Birçok açıdan ortak yanlarımız var ve bu ortak yanlarımızı ticari alanda da geliştirmek istiyoruz" dedi.

İran'ın devlet olarak imkanlarını, öncelikli olarak Türkiye'ye sunduğunu belirten Culazade, sunulan bu imkanların Türkiye devleti tarafından değerlendirilmesi gerektiğini, aksi taktirde batılı ülkelerin doğan bu fırsatları değerlendireceğini söyledi. İran-Van sınır kapısındaki sıkıntılara da dikkat çeken Culazade, "İki ülke yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Ümit ediyoruz ki sıkıntılar, bir an evvel bertaraf edilir" ifadelerini kullandı.

VİŞAD'ı yakından takip ettiklerini de dile getiren Culazade, "VİŞAD, kısa bir süre içinde adından sıkça söz ettiren ve iş adamlarının dikkatlerini üzerine çekmeyi başaran bir kurum haline geldi. Bu nedenle biz İranlı iş adamları olarak, bu samimi yapıyla her türlü işbirliğine gitmeyi arzuluyoruz" diye konuştu.

VİŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fatih Hatunoğlu ise, önceliklerinin iki ülke arasındaki köprü vazifesini yerine getirmek olduğunu kaydetti. İran ile birçok açıdan sıkı bağlarla birbirine bağlı olduğunu vurgulayan Hatunoğlu, "Bizim amacımız, komşu ve kardeş ülke İran'la ticari ilişkilerimizi geliştirip, gelişen küresel ekonomi dünyasında güçlü bir konuma sahip olmaktır. Bizim bu bağlamdaki vazifemiz iki ülke arasındaki ilişkiyi daha iyi bir konuma getirmektir" dedi.

Tarih boyunca, bölge halkları olarak da iyi ilişkilerin olduğunu ifade eden Hatunoğlu, "Ortak kültür, ortak medeniyet ve ortak inanca sahip komşu ülkeleriz. Ancak ne yazık ki bu kadim ilişkilerimiz, dış odaklı bazı gelişmelerden dolayı atıl hale gelmiştir. Bizler, bu bilince sahip olmalı ve bu bilinçle oluşturulan bahaneleri ortadan kaldırmalıyız. İran'la ticari işbirliğimizi sadece devletlerin çabasıyla sınırlı tutmayalım. STK'lar olarak bizler de elimizi taşın altına koymalıyız. Karşılıklı olarak, sorunların çözülmesi noktasında konuya yaklaşıldığında, meselenin çözüleceğinden şüphemiz yoktur. VİŞAD olarak, bu anlamda ciddi girişimlerimiz bulunmaktadır. Özelikle olayın Van boyutu var ki, bu bizim önceliğimizdir. Van-Saray Sınır Kapısı'yla ilgili bir türlü giderilmeyen sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunlar aşılamayacak sorunlar değildir. Sınır kapısında bazı incelemelerde bulunduk. Sorunlar giderildiği taktirde bölge önemli bir sıçrama yapacaktır. Türkiye'nin devlet olarak bu önemli ayrıntıya kayıtsız kalma gibi bir şansı yoktur. Çünkü Van, Türkiye'nin denge noktasıdır. Van'ın ekonomisi düzelmeden, ülke ekonomisi düzelmez. Dolayısıyla bir an önce atılması gereken adımlar atılmalıdır. VİŞAD olarak, bizim bu konuda girişimlerimiz olmakla birlikte yakın bir tarihte İran'a bir ziyaretimiz olacaktır" diye konuştu.

İran ziyaretlerinde birkaç taleplerinin olacağını da sözlerine ekleyen Hatunoğlu, "İki ülke arasında serbest bir bölgenin oluşturulması, Van'ın lojistik merkezi haline getirilmesi, gümrüklerle ilgili sorunların ve mevzuatların düzenlenmesi, Van-İran arası uçak seferlerinin başlatılması ve Van'da İran'a yönelik ticaret merkezleri oluşturularak, üretim ve istihdama dayalı katkı sağlamaktır. Bizim bu taleplerimize binaen sizinde İSİAD olarak tespitlerinizi ve taleplerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz" dedi.

Başkan Hatunoğlu'nun taleplerini olumlu bulan İSİAD Başkanı Culazade, "Sizin talepleriniz, bizim taleplerimizdir. Kurum olarak her aşamada sizinle birlikte olmaktan mutluluk duyacağız" şeklinde konuştu.

VİŞAD'ın İSİAD'a yaptığı ziyarette VİŞAD Başkan Vekili Ali Demirel, Teşkilatlanmadan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fetullah Kardaş, Siyasi ve Bürokrasi İlişkilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Avcı, Organizasyonlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Tepe, Genel Sekreter Aydın Altay, 1. Bölge Başkanı Ali Tanış ve 2. Bölge Başkanı M. Zeki Aygün de yer aldı. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Fatih Türkiye İran Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title