Haberler

Uşak'ta Tıbbi Atıklar Yönetimi ve Yerel Eğitim Semineri

Uşak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü İki Gün Sürecek "Tıbbi Atımlar Yönetimi ve Yerel Eğitim Programı" Konulu Bir Eğitim Semineri Düzenledi. İki Gün Devam Edecek Eğitim Seminerinde Atık Yönetimi, Tıbbi Atıklar Konusunda Genel Bilgiler, Tıbbi Atıklarla İlgili Genel Mevzuat, Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atık Yönetimi ve Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Konuları İşlenecek. Çevre İl Müdürlüğü, Eğitim...

Uşak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü iki gün sürecek “Tıbbi Atımlar Yönetimi ve Yerel Eğitim Programı” konulu bir eğitim semineri düzenledi. İki gün devam edecek eğitim seminerinde atık yönetimi, tıbbi atıklar konusunda genel bilgiler, tıbbi atıklarla ilgili genel mevzuat, sağlık kuruluşlarında tıbbi atık yönetimi ve belediyelerde tıbbi atık yönetimi konuları işlenecek. Çevre İl Müdürlüğü, eğitim semineri sonunda katılımcılara sertifika verileceğini bildirdi.

Uşak Belediyesi Oda Tiyatrosu’nda bugün sabah saatlerinde başlayan eğitim semineri yarın öğle saatlerinde sona erecek. Seminer öncesi açılış konuşması yapan Uşak İl Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Toker, çevre, hava ve gürültü kirliliğine neden olan etkenlerle ilgili bilgi verdi.

Uşak'ın çevre kirliliği sıralamasında birkaç yıl öncesine kadar ön sıralarda bulunduğunu; ancak son 2 yılda yapılan yatırımlarla Türkiye’de örnek iller arasına girdiğini ifade eden Ramazan Toker, yapılan üç arıtma tesisi sayesinde Menderes ve Gediz havzalarını kirleten il olmaktan kurtulduklarını dile getirdi.

Uşak'ta temel hava kirleticilerinin, karbonmonoksit gazı (CO), karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) partiküller maddeleri, konutlar ve sanayi kuruluşları ve motorlu taşıtların başlıca etkenler olduğunu belirten İl Çevre ve Orman Müdür Ramazan Toker, "Kentte ısınma amacıyla yerli linyit kömürleri, Soma Enyez, Soma Kısrakdere, Tunçbilek, Seyitömer kömürleri ve odun kullanılmaktadır. Kalorifer yakıtlarında ise genel olarak mazot ve fuel oil kullanılmaktadır. Kalorifer yakıcılarının yakma işinde eğitimsiz olmaları ve uygun yakma tekniklerini bilmemeleri, kül ve kükürt oranı yüksek olan kalitesiz kömürlerin kullanılması, Uşak'ın, Ankara -İzmir Karayolu üzerinde bulunması, bu yolun şehri adeta bir elma gibi ikiye bölmesi ve buradan geçen günlük 14 bin aracın egzoz gazı emisyonlarının yüksek olması gibi etmenler, şehirde hava kirliliği oluşturmaktadır. Bütün bunlara şehrin merkezinde bulunan sanayi tesislerinin bacalarından çıkan dumanlar ve istasyondan hareket eden kara trenler de eklenince hava kirliliği artıyor. Ancak son bir yılda kente gözle görülür düzeyde hava kirliliği azalması oldu. Doğalgaz şehrimizde bir yıldır kullanılıyor. Ancak kullanım oranı şuanda konut sayısının yüzde 10’u seviyelerindedir. Öncelikle doğalgaz kullanımını arttırmamız gerekiyor.Hava kirliliğini önlememiz için ayrıca sabah saat 06 ile 09 arasındaki ilk yakışları önlememiz gerekiyor. Çünkü Uşak bir çukur içersinde olduğu için yakıtlar nedeniyle yükselen duman hava kirliliğinin artmasına neden oluyor” dedi.

Uşak'ın çevre kirliliği konusunda ciddi yatırımlar yaptığını ve birkaç yıl öncesine kadar çevreyi kirleten iller arasında ön sıralarda yer aldığını ancak yapılan yatırımlar sonucu çevre konusunda örnek iller arasına girdiğini söyleyen Ramazan Toker, “Deri fabrikalarından çıkan atıklar nedeniyle tüm Ege Bölgesi'ni kirletiyorduk. Bunu önlemek için derici esnafını Karma Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıdık. Bu işletmeler hem şehir içerisinde kalmıştı hem de atıkları kanserojen madde içerdiği için Menderes Havzasını kirletiyordu. Taşınma süreci sonunda şehir içerisindeki 227 işletmeden 209 tanesi taşındı yada faaliyetine son verdi. Şuanda 17 tekstil işletmesi kaldı. Bunların bazısı taşınacak bazısı da kendi artıma sistemlerini kuracak. Bizde böylece Menderser havzasını krileten il olmaktan kurtulduk. Uşak Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’de arıtma tesisini yaparak Gediz Havzasını kirleten bölge olmaktan kurtuldu. Arıtma tesisi ne şuanda su verilmeye başladın. Birkaç gün içerisinde arıtma işlevi görmeye başlayacak. Uşak Belediyesi’de kentsel atık su arıtma tesisini yaptı. Şehrin atık suları da artık arıtılarak kullanılabilir şekilde akacak. Ülkemizde bulunan 77 OSB'nin sadece 30 tanesinde arıtma tesisi çalışır durumda. 15 organize bölgesinde de arıtma inşaatı devam ediyor. Bu da yaklaşık yüzde 50 oran demek. Bu oranları ülke olarak yüzde yüz yapmak zorundayız. Uşak olarak biz bu konuda yüzde yüz başarıyı yakalamak üzereyiz”dedi.

KATI ATIK DEPONİ ALANI İÇİN KARŞIMIZDA HUKUK ENGELİ VAR

İl genelinde katı atıkların vahşi bir şekilde depolandığını ve bu konuda ortak bir çöp deposu alanı kurulması için Uşak Belediyesi öncülüğünde Belediyeler Birliği kurulduğuna da dikkat çeken Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Toker, "Avrupa Birliği (AB) müzakerelerine başladığımız bir dönemde yarın karşımıza çıkacak ilk engellerden biriside çöp sorunudur. AB'de çöpler evlerde ayrıştırılmaya başlanıyor. Türkiye'de şuanda evsel atık suların sadece yüzde 40'ı arıtmaya tabi. Katı atıkların yüzde 66'sı vahşi şekilde depolanıyor. Biz uşak2ta katı atık deponi alanı kurulması için gerekli çalışmaları yaptık. ÇED raporu alındı gerekli kaynak sağlandı. Ancak katı atık deponi alanının kurulacağı bölgedeki köylüler yürütmeyi durdurma davası açtı ve davayı kazandı. Şuanda karşımızda bir hukuk engeli var. Biz hukuk kurallarına saygılıyız ancak bu durumu da düzeltmek için hep birlikte çalışıyoruz. Katı atık deponi alanı Uşak’ta mutlaka kurulacak orda olmaz ise başka alanda ama şuanda sadece zaman kaybediyoruz. Bu işin gerçekleşmesi için tüm Uşak olarak hep birlikte gayret sarf ediyoruz" şeklinde konuştu.

(KY-YK)

18.01.2007 15:09 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title