Haberler

Şanlıurfa'da Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sempozyumu

Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tarafından "Bölgesel Kalkınmada Yeni Yaklaşımlar ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi" Konulu Bir Sempozyum Düzenlendi.

Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından "Bölgesel Kalkınmada Yeni Yaklaşımlar ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi" konulu bir sempozyum düzenlendi.

Harran Üniversitesi Osmanbey kampusü toplantı salonunda yapılan sempozyuma Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Vedat Melik, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Halil Mutlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Pirili, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan yaptığı konuşmada, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı taşıyan çok sektörlü, insan odaklı, Türkiye yüzölçümünün yüzde 10'unu kapsayan bir alanda uygulanan bölgesel bir kalkınma projesi olduğunu söyledi. Yavaşcan, geride bırakılan yüzyılın dünya ölçeğindeki en büyük projelerinden biri olan GAP'ın Türkiye'nin çağdaş insanlığa armağanı olduğunu kaydetti.

1989 yılında hazırlanan GAP master planı çerçevesinde bölgenin tarıma dayalı ihracat bölgesine haline getirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Yavaşcan, bu hedeflerin bölgenin su ve arazi kaynakların geliştirmek, daha iyi tarımsal işletme yönetimi, tarım teknolojilerini arttırmak, ürün deseninin çeşitlenmesi, tarım-sanayi entegrasyonunu gerçekleştirerek nitelikli personeli bölgeye çekmek ve kentsel altyapıyı geliştirmek olduğunu söyledi.Bu stratejileri uygulama ve hedeflere ulaşılmasında ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Vali Yavaşcan, "Bölgede hedeflenen ölçüde sulu tarıma geçilememiştir. Sulamaya açılan alanlarda yanlış sulama toprakta tuzlulaşmaya neden olmaktadır. Drenaj sistemi geliştirilemediği için de taban su seviyesi yükselmektedir. Bölgede önerilen ürün deseni gerçekleştirilememiştir. Tarıma dayalı sanayiin geliştirilmesi konusunda istenilen hedeflere varılamamıştır. Bölgede sanayiin sorunlarını yakından izliyor ve çözümler üretmeye çalışıyoruz. Sorunlara bakıp umutsuzluğa kapılmak en son şeydir. GAP bölgesi dünyanın birçok ülkesini kıskandıracak zenginlik ve potansiyele sahiptir. Önemli olan bu potansiyelin rekabetçi avantaja çevirecek, staratejileri belirleyerek kamu ve özel sektör işbirliğiyle uygulamaktır" dedi.

GAP bölgesinin 6.7 milyon nüfusuyla birçok Avrupa ülkesinden daha büyük pazar olduğunu kaydeden Yavaşcan, amaçlarının 326 bin hektar sulanan, 510 hektar sulanacak olan tarım arazisine sahip Türkiye'nin en büyük uluslararası kargo havaalanı tamamlanmış, ikinci organize sanayi bölgesi açılmış, Şanlıurfa'yı ulusal ve uluslararası alanda rekabet edecek bir konuma getirmek olduğunu belirtti.

(FÖ-ST-ST-Y)

26.04.2007 14:33 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title