Haberler

Myra Kazılarında Şaşırtan Fresko

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi Adına Prof

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi adına Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında sürdürülen Myra-Andriake kazılarında 6 metre alüvyon altından çok iyi korunmuş halde bulunan kilisenin duvarında yer alan fresko büyük ilgi gördü.

Myra-Andriake kazıları Bizans dönemi sorumlusu Prof. Dr. Engin Akyürek, Dr. Özgü Çömezoğlu ve kazı ekibi tarafından üzerinde çalışılan 12. Yüzyıl freskosunda Hz. İsa, Hz. Meryem ve Hz. Yahya'nın Deesis-Yakarış sahnesinin betimlendiği bildirildi. Kazı ekibi tarafından, renklerinin canlılığı dolayısıyla 'adeta renkli bir fotoğraf gibi' diye nitelenen freskonun özgün yanının Hz. Meryem ve Hz. Yahya'nın ellerinde tuttukları yazı parşömenleri olduğu kaydedildi.

İncil'den bölümler içeren 17 satırlık metinlerin kırmızı ve siyah boyayla beyaz zemine yazıldığı freskoda, Hz. Yahya'nın elindeki metinde 'Tanrı'nın kuzusu (Hz. İsa) tüm insanların günahlarını almak üzere geliyor' ifadesinin yer aldığı bildirildi.

Kazı Ekibi Başkanı Çevik AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Anadolu'nun Pompeisi' olarak adlandırılan Myra antik kentinin içini göstermeye başladığını belirterek şöyle konuştu:

'Kazılarda elde edilen ilk bulgular, Demre'nin altında yatan büyük metropolden kalan bilgilere ilişkin önemli korunmuşluk haberleri vermektedir. 900 yaşındaki fresko, resimleme niteliği, korunmuşluk ve ikonografi açısından Demre tarih ve kültüründe bir basamağın daha aydınlatılmasında büyük katkısı olmuştur. Daha şimdiden turistlerin ilgisini çeken bu yeni kilise Demre turizmine de yeni bir katkılar verecektir.'

(BNY-ŞEN-ZBD) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title