Haberler

Kayseri' de Hava Kirliliği

Kayseri'de Hava Kirliliğinin Havaların Soğumasıyla Birlikte Arttığı Bildirildi

Kayseri'de hava kirliliğinin havaların soğumasıyla birlikte arttığı bildirildi.

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi Başkanı Ali Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevre ve hava kirliliğinin bütün dünyanın en önemli sorunlarından biri haline geldiğini ve insanoğlunun geleceğini önemli ölçüde tehdit ettiğini ifade etti.

Kayseri'de hava kirliliğine karşı yapılan çalışmalardan olumlu bir sonuç alınamadığını kaydeden Alkan, şunları söyledi:

'Şehrimizde hava kirliliği ile yıllardır mücadele edildiği söylenir ama bu konuda pekte başarılı sonuç alındığı söylenemez. Kışın kaliteli kömür kullanımı teşvik ediliyor, şehre kaçak kömür girişi engellenerek tedbirler alınıyor ve doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılıyor diye yetkililerin söylemesine rağmen, hava kirliliğinin henüz istenilen seviyeye inmediği görülmekte. Ayrıca sorumlu kurum kuruluşlar hava kirliliği ile ilgili tedbirler aldıklarını söylerken, Hisarcık, Talas, Erkilet gibi şehri yukarıdan gören yerleşim merkezlerinden özellikle kış aylarında şehre bakıldığında, şehrin havasının neden bu kadar kirli olduğunu yetkililere soruyor ve verecekleri cevabı merakla bekliyoruz.'

Alkan, hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere görüş mesafesi, materyaller, bitkiler ve hayvan sağlığı üzerinde çok fazla olumsuz etkilerinin olduğunu, mimari yapıların üzerinde de tahrip edici ve bozucu bir etki yarattığını belirtti. Bütün bu olumsuzlukları engellemek için şu tedbirlerin alınmasını önerdi:

'Isınma amacı ile ısı değeri yüksek, kükürt içeriği düşük kaliteli yakıtlar kullanılarak, her yıl soba boruları ve kalorifer kazanlarının alev boruları temizlenmeli. Kalorisi düşük olan ve havayı daha çok kirleten kaçak kömür kullanımı engellenmeli. Yakıt tüketimi fazla olan büyük bina ve kuruluşlardan başlayarak baca filtresi uygulamasına geçilmeli. Kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik olarak bakımı yapılmalı. Yakıtlar soba ve kaloriferlerde tekniğine uygun yakılmalı. Kullanılan sobaların TSE belgeli olmasına dikkat edilmeli. Doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılarak, özendirilmeli. Kirlilik konsantrasyonundaki yüksek artışları önlemek için, kaloriferlerin yakma saatleri semtlere göre ayarlanmalı. Bacalarından fazla kirletici duman çıkaran binaların kontrolleri denetimden yetkili kurumlarca yapılarak, yaptırım uygulanmalı. Kalorifercilerin ateşçi kurslarına katılımı sağlanmalı, ehliyeti olmayan ateşçiler kalorifer kazan dairelerinde çalıştırılmamalı. Binalarda; azami ısı yalıtımını sağlayacak ekonomik yalıtım önlemleri saptanmalı ve uygulanmalı. Kış aylarında mümkün olduğunca toplu taşım araçlarının kullanılmasına özen gösterilmeli, gereksiz yakıt sarfiyatından azami ölçüde kaçınılmalı. Taşıtlarda kurşun içeriği düşük benzin kullanılmalı, yanma veriminin arttırılması amacı ile motor bakımları yapılmalı. Kent imar planı ve bina kat müsaadesi, kentin hakim rüzgarlarını önlemeyecek şekilde yapılmalı ve yeşil alanlar arttırılmalı.'

Bütün bu olumsuzlukların giderilmesi ve daha kaliteli yaşam alanları oluşturulması için enerji kimlik belgesi, enerji yöneticisi, sığınak yönetmeliği, yangın yönetmeliği, yapı denetimi gibi konularda kanun ve yönetmeliklerin yapıldığını ve Ocak 2011 de uygulamaya geçileceğini kaydeden Alkan, yapılan yasal düzenlemelerin sorunlara çözüm olmasını temenni ederek, yaşanabilir bir Kayseri ve yaşanabilir bir dünya diledi.

(VED-İÇR-MHD) - KAYSERİ

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title