Haberler

Dişlerin Yüzde 80'i Diş Eti Hastalıkları Nedeniyle Kaybediliyor

Gaziantep Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Nizamettin Özgül, Diş Eti Hastalıklarının Tedavi Edilmemesi Halinde Diş Kayıplarına Neden Olduğunu Söyledi.

Gaziantep Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Nizamettin Özgül, diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi halinde diş kayıplarına neden olduğunu söyledi.

Dt. Özgül, yaptığı açıklamada, diş eti hastalıklarının iki sebepten kaynaklandığını belirtti. Özgül, bunlardan birincisinin sistematik diş eti hastalıkları olduğunu kaydederek, "Bunlar vücutta örneğin kan kanseri gibi bir hastalığın bulunması neticesinde oluşur. İkincisi ise çoğunlukla da ağız bakımının yapılmamasından kaynaklı diş eti hastalıklarıdır" dedi.

Ağız temizliğinin önemine değinen Özgül, "2,5 - 3 yaşından itibaren anne babaların çocuklarına dişlerini fırçalamayı öğretmesi lazım ve hayat boyu ağzınızda dişleriniz olduğu müddetçe ağız bakımı için yapmanız gereken en önemli işlem diş fırçalamaktır. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerekiyor. Dişler fırçalanmadığı takdirde dişlerin üzerinde plaklar oluşur, plakla birlikte yiyeceklerden kaynaklanan mikroorganizmalar oluşmaktadır. Yıllar içinde biriken plaklar taşlara dönüşür. Bu durum önce diş etlerinde iltihap yapar. Daha sonra bu iltihap diş destek kemiğini eritir. En sonunda da yaşanan bu diş eti hastalığı sebebiyle dişler kaybedilir" diye konuştu.

Özgül, diş çekimlerinin ancak yüzde 20'sinin diş çürüklerinden kaynaklandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Diş eti hastalığının en büyük belirtileri diş etinde iltihaplanma ve kanama olmasıdır. Özellikle diş etinde kanama olduğu anda bir diş hekimine müracaat etmek gerekir. Ayrıca diş eti hastalığı koku yapar, tedavi edilmediği takdirde diş eti hastalığından dolayı insanlar orta yaşlarda tüm dişlerini kaybedebilirler. Bir de diş etinin kendine has uçuk pembe bir rengi vardır, bu sağlıklı diş eti rengidir. Ama şişmiş, kanamalı, kırmızı renkli kalın bir görünümü varsa o diş eti mutlaka iltihaplıdır. Bu durumda da diş doktoruna başvurmak gerekir. Ayrıca diş etinde oluşan iltihap öncelikle böbrekler olmak üzere tüm vücuda zarar verir. Orta yaşlarda yaşam boyu sürecek rahatsızlıklar meydana getirir." Her insanının dişlenmenin bittiği 12 yaşından itibaren hiçbir şikayeti olmasa bile yılda mutlaka iki kez diş doktoruna görünmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Özgül, Gaziantep Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde günde yaklaşık 850 hasta tedavi ettiklerini dile getirdi. Özgül, tedavi ettikleri hastaların büyük çoğunluğunda diş eti rahatsızlığı bulunduğunu tespit ettiklerini ve tüm hastalarında diş taşı temizliği yaptıklarını kaydetti.

(SMR-OÇ-Y) 28.05.2008 11:53 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title