Haberler

Yased: "Yeni Yatırımların Payı Yetersiz"

Yased Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Erdikler, Türkiye'ye Çekilen Yatırımların Büyük Çoğunluğunun Birleşme ve Satınalmalarla Özelleştirmeler Yoluyla Olduğuna Dikkat Çekerek, Yeni Yatırımların Payının Çok Yetersiz Kaldığını Kaydetti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Erdikler, Türkiye'ye çekilen yatırımların büyük çoğunluğunun birleşme ve satınalmalar ile özelleştirmeler yoluyla olduğuna dikkat çekerek, yeni yatırımların payının çok yetersiz kaldığını kaydetti.

YASED 25'inci Olağan Genel Kurul Toplantısında alınan karar ile "YASED Yüksek Danışma Kurulu" oluşturuldu. Tüzük gereğince, derneğin mevcut ve geçmiş tüm Yönetim Kurulu Başkanları, Başkan Vekilleri, Başkan Yardımcıları, Saymanlar, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetçiler Danışma Kurulu üyesi olarak belirlendi. Genel Kurulda alınan bu karar çerçevesinde YASED'in en üst danışma organı olan YASED Yüksek Danışma Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi.

YASED'den yapılan açıklamaya göre, toplantıya aralarında 3 eski YASED Başkanının da bulunduğu, 25 Yüksek Danışma Kurulu üyesi katıldı. Toplantıda uluslar arası yatırımların küreselleşme ile beraber yaşadığı gelişmeler, Türkiye'nin gelişmelerden hangi yönde etkilenebileceği ve izlenmesi gereken politikaların neler olabileceği tartışıldı.

YENİ YATIRIMLARIN PAYI YETERSİZ

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Erdikler, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 2005'te uluslararası yatırım girişleri anlamında büyük başarı kazanıldığını, ancak ülkeye çekilen yatırımların büyük çoğunluğunun birleşme ve satınalmalarla özelleştirmeler yoluyla olduğunu söyledi. Buna karşılık yeni yatırımların payının çok yetersiz kaldığına dikkat çeken Erdikler, doğrudan yabancı yatırımların imalat sektöründen ziyade hizmet sektörüne yöneldiğini belirtti.

ÖZELLEŞTİRME RÜZGARI KESİLİRSE B&S'LARDA DURGUNLUK OLUR

Erdikler ayrıca, geçen yıl tüm dünyada 916 milyar dolarlık uluslararası yatırım sirkülasyonu olduğunu, bu dönemde Türkiye'ye 9.7 milyar dolarlık uluslararası yatırım çekildiğini kaydetti. Erdikler, bu yılın sonuna kadar Türkiye'ye 20 milyar dolar dolayında yatırım çekilmesinin öngörüldüğünü dile getirerek, Türkiye'de dünyayla aynı anda patlama yaşayan Birleşme ve Satınalmalarda (BS) bir sınır olduğunu, özelleştirme rüzgarı kesilince B&S'larda bir durgunluk yaşanabileceğini ifade etti.

2008'in bu anlamda son derece kritik bir yıl olduğuna dikkat çeken Erdikler, Türkiye'ye yeni yatırım çekilmesi konusunda önümüzdeki dönemde yapılacak tüm çabaların bu kritik sürece hizmet edeceğini kaydetti. Erdikler, YASED tarafından hazırlatılan "Türkiye için Doğrudan Yabancı Sermaye Stratejisine Doğru" başlıklı raporun tamamlandığını, bu çalışmanın Türkiye'ye çekilmesi planlanan yeni yatırımlar konusunda önemli bir kaynak olacağını ifade etti.

Toplantıda, Türkiye'de son 4 yılda sağlanan politik ve ekonomik istikrarın "makroekonomik istikrar çıpası" şeklinde, Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlamasının ise "makroekonomik vizyon çıpası" olarak kabul edilebileceğine dikkat çekildi. Geçen yıl çekilen 9.7 milyar dolarlık yatırımın daha çok finans, hizmet ve özelleştirme projeleri çerçevesinde geldiği kaydedildi. Son yıllarda gelen yatırımların, kayıtdışılığın az olduğu finans gibi sektörlere çıpa attığını kaydeden YDK üyeleri, bugün Greenfield denilen "yeni yatırım" çıpasının atılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Toplantıda ayrıca, Türkiye'nin bundan böyle hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanması, kayıtdışı ile mücadele, şeffaflık gibi mikro ayarlamalara odaklanması gerektiğinin, bunlarda başarı sağlandığı taktirde Türkiye'nin rekabete açılabileceğine dikkat çekildi. Uluslararası yeni yatırımların ülkeye çekilebilmesi için 2007 yılında ele alınması gereken konuların, politik ve ekonomik istikrar sağlandıktan sonra, artık makro değil mikro ölçekli konular olduğu kaydedildi.

Toplantıda, 2007'de öncelikli olarak ele alınan konular arasında "Kayıtdışı ile mücadele; hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulamada mutlaka yer bulması; şeffaflık; yolsuzlukla mücadele; şirketlerde azınlık haklarının korunması" gibi konular sıralandı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title