Haberler

Yarımağan: "Sadece Test Usulü Sınav Yapan Başka Ülke Yok"

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS ile İlgili Olarak, "Sadece Test Yapan ve Tüm Yükseköğretim Programlarına Tek Bir Sınavla Yerleştiren Bizden Başka Bir Ülke Yok" Dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS ile ilgili olarak, ''Sadece test yapan ve tüm yükseköğretim programlarına tek bir sınavla yerleştiren bizden başka bir ülke yok'' dedi.

Yarımağan, aşağı yukarı tüm ülkelerde testin yanı sıra açık uçlu sorular da yöneltildiğini belirterek, sınav sisteminden şikayetlerin azaltılması için açık uçlu sorular da yöneltmek gerektiğini, ancak bunun yapılabilmesi için sınava giren aday sayısının önemli ölçüde azaltılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Yarımağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen ay Tiflis'te düzenlenen ve birçok ülkeden uzmanların yer aldığı ''Üniversiteye Giriş ve Sınavlar'' konulu uluslararası bir konferansa katıldığını, ağustos ayında da İngiltere'deki sistemi inceleme fırsatı bulduğunu kaydetti.

Bu konuda izlenimlerini anlatan Yarımağan, şunları söyledi:

''Burada şunu gördüm: Sınav yapmayan ülke yok ama bizim gibi her yere tek bir sınavla alan başka ülke de yok. Diğer ülkelerde sınavsız girilen yerler de oluyor. Sınavı merkezi yapan var, yerel yapan var, sınavın yanı sıra mülakat yapan var. Aşağı yukarı tüm ülkelerde testin yanı sıra bir de açık uçlu sorular soruyorlar. Bu uygulamaya en geç ABD başladı, onlar da öğrencilere bir paragraflık bir metin yazdırıyor. Diğer bazı ülkeler ise neredeyse sınavın tamamını açık uçlu sorulardan yapıyorlar ve merkezi olarak değerlendiriyorlar. Sadece test usulü sınav yapan ve tüm yükseköğretim programlarına tek bir sınavla yerleştiren bizden başka bir ülke yok. Bizim bu sınav sisteminden şikayetleri azaltmamız için test dışında da sınav yapmamız lazım.''

Test dışında da sınav yapılabilmesi için bazı değişikliklere gidilmesi gerektiğini vurgulayan Yarımağan, ÖSS'de açık uçlu sorular yöneltilip yöneltilemeyeceği sorusu üzerine ''Bu bir kaynak meselesi. Bizim sınavları iyileştirebilmemiz için bu birikmeyi önlememiz lazım'' dedi.

1.5 milyon kişiye açık uçlu soru yöneltilemeyeceğini belirten Yarımağan, ''Sınava giren sayısının 500 binlere inmesi halinde bu mümkün olabilir. Bu 500 bin kişi için de kademeli sınav yaptığımızda daha iyi, daha sağlıklı sınav yapmış oluruz'' diye konuştu.

Yarımağan, Türkiye'de üniversite sınavına 1.5 milyon civarında aday girdiği sürece sınav sisteminde radikal bir değişiklik yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Yarımağan, sınava giren sayısının azalması için de meslek lisesi mezunlarının üniversiteye yönelmek yerine iş hayatına atılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title