Haberler

Yargıtay'ın "Mısır Çarşısı Davası" Kararı -

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin "Mısır Çarşısı Davası" Olarak Bilinen Davayla İlgili Sosyolog Pınar Selek Hakkında Verilen Beraat Kararını Bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi Kararına Yapılan İtirazı Reddetti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin "Mısır Çarşısı Davası" olarak bilinen davayla ilgili Sosyolog Pınar Selek hakkında verilen beraat kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararına yapılan itirazı reddetti.

Kamuoyunda "Mısır Çarşısı Davası" olarak bilinen Mısır Çarşısı girişindeki bir büfede 1998 yılında meydana gelen patlama nedeniyle açılan ve 11 yıldır süren davada son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verdi. Kurul, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Pınar Selek hakkındaki 36 yıl ceza verilmesi yönündeki kararına ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan itirazı ret etti.

-12 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ-

Mısır Çarşısı girişindeki "Ünlüoğlu Büfe"de 9 Temmuz 1998 tarihinde yaşanılan patlama sonucu yedi kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi ise yaralanmıştı. Patlama sonrası operasyonlarda, sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 15 kişi tutuklanmıştı. Selek yaklaşık 2,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme 2006 yılında "patlama nedeninin bomba mı LPG mi olduğu anlaşılamadığından ceza verilmesine gerek olmadığı" kararı vermişti.

Yerel mahkemenin kararına yapılan itiraz sonucu dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararın esasına girmeden "usül yönünden" yaptığı inceleme sonucunda bozmuştu. Daire 2007 yılında verdiği kararda "hüküm kurulması" gerektiğine işaret ederek bozmuştu. Daire, kararında sanık Kadriye Fikret Sevgi'ye "ek savunma hakkı verilmediği"ne, Heval Öztürk'e yönelik de "eksik soruşturma" bulunduğuna dikkat çekmişti. Daire, sanık Abdülmecit Öztürk'e, verilen müebbet hapis cezasını da davanın iddianamesinde bu suça ilişkin hüküm bulunmadığı gerekçesiyle bozmuştu.

9. Daire'nin kararı sonrasında davayı yeniden görüşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 2008 yılında verdiği kararda, "patlamaya bombanın mı, gaz kaçağının mı neden olduğunun tespit edilememesi, kesin delil bulunmaması gerekçesiyle" beraat kararı vermişti. Mahkeme, Selek hakkında, örgüte yardım yataklık suçunun ise zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar vermişti.

-DAİRE 36 YIL HAPİS İSTEDİ-

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Selek, Kadriye Fikret Sevgi, Abdülmecit Öztürk, Maşallah Yağan ve Heval Öztürk yönünden "bozma kararı" verirken, Alaattin Öget ve İsa Kaya yönünden ise "onanma" kararı vermişti.

Kararda, Pınar Selek'in "sosyolojik araştırma yapma" adı altında silahlı terör örgütü üyeleriyle irtibata geçip Fransa ve Romanya'ya giderek burada siyasi eğitim aldığı ve kod adı aldığı savunularak, "İstanbul'da Azat kod adlı örgüt mensubu ile irtibat kurup Yurtseverler Birliği adı ile askeri kanat oluşturarak bomba imal ettiği, diğer sanık Abdülmecit Öztürk ile beraber 1998 tarihinde Mısır Çarşısı, Ünlüoğlu Büfesi'ne koydukları bombanın patlaması sonucu yedi keşinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı sanık Abdülmecit Öztürk'ün duruşmaya kadar süren ikrarı, diğer sanıkların kolluk beyanı, mağdur ve tanık beyanları ile 2002 tarihli oluşa uygun düşen bilirkişi kurulu raporu ve tüm dosya kapsamında anlaşıldığı" ifade edilmişti.

Kararda, Selek'in mensubu bulunduğu PKK'nın amacı doğrultusunda eylemi gerçekleştirdiği savunulmuş ve eski TCK'nın 125. maddesi kapsamında 36 yıl hapis cezası verilmesi istenmişti.

Bunun üzerine dairenin kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Başsavcılığın itirazı bugünkü gündeminde görüşen, Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise Başsavcılığın itirazını ret etti ve Dairenin kararını onadı. (ANKA)

(EÖ/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title