Haberler

Van: Şemdinli Davası

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ndeki Umut Kitapevi'nde Meydana Gelen Patlama Olayının Tutuklu Sanığı Terör Örgütü PKK İtirafçısı Veysel Ateş'in Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Görülen Davasında, Ateş, 39 Yıl 10 Ay 27 Gün Hapis Cezasına Çarptırıldı.

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ndeki Umut Kitapevi'nde meydana gelen patlama olayının tutuklu sanığı terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'in Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davasında, Ateş, 39 yıl 10 ay 27 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Davanın hükümlü sanıkları Jandarma Astsubay Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezasına çarptırılmasının ardından, tek tutuklu sanık olan terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş, bugün hakim karşısına çıktı. Adalet Sarayı çevresinde sabah saatlerinden itibaren polis ekipleri geniş güvenlik önlemi alırken, Mahkeme Başkanlığı'nı İlhan Kaya, üye olarak Muharrem Ballı ve Eşref Aksu, Cumhuriyet Savcısı olarak da Metin Dikeç görev aldı. Saat 11.50 sıralarında başlayan duruşmaya Veysel Ateş'in avukatı Yurdakan Yıldız ile müdahil avukatları katıldı.

İddia makamının bir önceki duruşmada esas hakkındaki mütalaayı tekrar etmesi üzerine, sanık Veysel Ateş önceki savunmasını tekrar ederek, beraatine karar verilmesini talep etti. İddia makamının mütalaası üzerine sanık avukatı Yurdakan Yıldız, aynı suçtan yargılanıp haklarında 19 Haziran 2006 günü karar verilen diğer sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkındaki temyiz incelemesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyaya ilişkin Yargıtay 1. Ceza Daire Başkanlığı'na hitaben düzenlediği tebliğnamenin savunmaya esas gördüğü bazı bölümlerini okudu. Yurdakan Yıldız, tebliğnamenin bir suretinin dosyaya konulması için mahkeme başkanlığına sundu.

Dosyaya konulan tebliğnamede, davanın Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğine ilişkin görüşe de yer verildi. İddia makamının mütalaaları doğrultusunda karar verilmesi üzerine, sanık avukatı Yurdakan Yıldız, "Biz daha önce yazılı savunmalarımızı, araştırmanın genişletilmesine ilişkin taleplerimizi bildirmiştik. Mahkemece reddedilmiştir. Bu aynı taleplerimizle birlikte, bu aşamada müdahil Seferi Yılmaz'ın PKK isimli silahlı örgütle bağlantısı olduğuna dair, hakkında yapılan hazırlık soruşturması sonucu açılan ve Van 4 Ağır Ceza Mahkemesi'nde bu şahsın örgüt üyeliği suçu nedeniyle görülmekte olan dava dosyasının celp edilerek incelenmesini, Yargıtay tebliğnamesinde keşif zaptının ilk sayfasında zabıt katibi Hamdi Paksoy'un eksik olduğu belirtilen imza eksikliğinin giderilmesini, yine Veysel ile Ali Kaya arasında yapıldığı iddia edilen telefon görüşmesinin patlamadan önce mi, yoksa sonra mı olduğu hususunun ve patlama saatinin açığa kavuşturulmasını talep ediyoruz. Bu araştırmanın genişletilmesi, taleplerimiz hususunda yeniden bir karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Sanık avukatının taleplerine mahkeme heyeti oy birliğiyle reddine karar verince, tekrar savunmasını yapan avukat Yurdakan Yıldız, yargılanmanın başlangıcından bu yana mahkemece sanıkların savunmalarının alınması ve müdahillerin dinlenmesiyle yokluklarında yapılan keşif haricinde başkaca araştırma ve işlem yapılmadığını söyledi. Yıldız, "Aynı suçtan yargılanan sanıklar hakkında verilen kararda müvekkil Veysel yönünden de ihsas-ı rey teşkil ettiğini iddia ettiğimiz değerlendirmeler yapılmış. Bu nedenle bulunduğumuz ret talebimizde geri çevrilmiştir. Bunlar ışığında yapacağımız savunmaların da kabul edilmeyeceğini düşünüyoruz. Savunmalarımızı tekrarla sonuç olarak müvekkil Veysel Ateş'in üzerine atılı suçlardan beraatine, kararla birlikte tahliye edilmesine karar verilmesini talep ederiz" şeklinde konuştu.

Mahkeme başkanının müdahil avukatlarına sorması üzerine söz alan avukat Murat Timur, esasa ilişkin beyanlarını yazılı ve sözlü olarak daha önceki duruşmalarda bildirdiklerini ve aynen tekrar ettiklerini söyledi. Timur, sanığın iddianamede belirtilen suçlar ve sevk maddelerine göre mahkumiyetine karar verilmesini talep etti.

Yargılanmaya son verileceği ihtarıyla söz hakkı verilen sanık Veysel Ateş, avukatının savunma beyanlarına katıldığını söyledi. Ateş, "Ben teröre iki kardeşimi kurban etmiş biriyim. Bütün samimiyetimle atılı suçlarla hiçbir ilgim bulunmadığını savunuyorum, suçsuzum. Şayet böyle bir olay yapmak isteseydim, kolaylıkla yakalanabilecek bir şekilde astsubay olan iki şahısla bu şekilde davranmazdık. Şayet Seferi Yılmaz'ı öldürmek isteseydim, kendisini daha uygun, başka ortamlarda her zaman öldürme imkanı bulurdum. Kitapevine bu şekilde eylem yaparak ve başka birinin de ölmesine sebebiyet verecek şekilde yapmazdım. Kesinlikle suçsuzum, beraatime karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

Mahkeme başkanlığı tarafından duruşmaya iki defa arar verilmesinin ardından dosya incelenerek sanık Veysel Ateş'e, "Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün üyesi olmak", "Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bomba ile (tasarlayarak) adam öldürmeye tam teşebbüs etmek", "Suç işlemek için kurulmuş ve silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla (olası kastla) adam öldürmek" ve ''Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla (olası kastla) adam yaralamak" suçlarından 39 yıl 10 ay 27 gün hapis cezası verildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title