Haberler

Türkiye Karaciğer Naklinde Yetersiz

ABD'deki Mount Sinai Tıp Fakültesinin Karaciğer Nakli Programı Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre, Amerika'da Yılda 6 Bin 500 Karaciğer Naklinin Yapıldığını, Türkiye'de İse Yılda 200 Naklin Yapıldığını Söyledi.

ABD'deki Mount Sinai Tıp Fakültesinin Karaciğer Nakli Programı Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre, Amerika'da yılda 6 bin 500 karaciğer naklinin yapıldığını, Türkiye'de ise yılda 200 naklin yapıldığını söyledi.

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinin davetlisi olarak Erzurum'a gelen Emre, merkezde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Emre, Erzurum'da karaciğer nakli ameliyatlarının yapılacak olmasının mutluluk verici olduğunu belirtti.

Karaciğer naklinin hayat kurtardığını ifade eden Prof. Dr. Emre, ''ABD'de yılda 6 bin 500 karaciğer nakli yapılırken Türkiye'de bu rakam yılda 200'dür. 80 milyon nüfusu olan ülkede 200 nakil çok fazla değildir. ABD'de 19 bin hasta karaciğer nakli için sıra bekliyor. Karaciğer, vücudun fabrikasıdır, birçok görevi vardır. Ancak yeteri kadar organ olmadığı için yılda 2 bin hasta hayatını kaybediyor. ABD'de organ nakli konusunda organları takip eden, ameliyat sonrası hastaların durumunu izleyen koordinatör

kuruluşlar var. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de de buna benzer bir merkez kurmak için çalışmalara başladı. Böyle bir merkezin kurulması Türkiye için çok önemlidir. Merkezin çalışmaları sayesinde organ bağışı sayısı artırılabilir" dedi.

Türkiye'de organ bağışının yaygınlaştırılması için yapılan çalışmaların sürekli olması gerektiğini vurgulayan Emre, "Hasta yakınları kendi sevdikleri insanların organlarının başka insanlarda yaşadığını düşünerek sevinmeli ve organ bağışında bulunmalıdır. Organ nakli konusunda Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasında farklar bulunuyor. Altyapının kurulması, donör organizasyonunun kurulması konularında Türk hekimleri Avrupa'da gelişmiş ülkelerde yetişiyor. Ameliyat öncesi ve sonrasındaki bakım konusunda

başarılı çalışmalar yapıyorlar. Bu demek ki Türkiye insan gücü ve hekimlik becerileri konusunda iyi durumda. Diğer ülkeler seviyesinde olmamak için hiçbir sebep yoktur. Ama alt yapının kurulması, organ çıkarmadaki bir takım sorunlar vardır. Daha çok organ çıkarsa, daha çok ameliyat yapılacak. Hekimlerin ve merkezlerin tecrübesi artacaktır" diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Polat, Prof. Dr. Emre'nin öğrencisi olduğunu söyledi. Polat, merkezlerinde karaciğer nakli yapılması için gerekli tüm kurulumları tamamladıklarını, en kısa zamanda karaciğer nakli ameliyatı yapmayı planladıklarını bildirdi. İlk karaciğer naklini Emre'nin ziyareti sırasında birlikte yapmak istediklerini belirten Polat, hastada oluşan enfeksiyon nedeniyle ameliyatı yapamadıklarını bildirdi.

(MB-İRT-OM-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title