Haberler

Türkiye, Bakü-tiflis-ceyhan Boru Hattı Açılışına Kilitlendi

Ceyhan'ı Dünyanın En Önemli Enerji Koridoru Haline Getiren Bakü-tiflis-ceyhan (btc) Ham Petrol Boru Hattı Projesinin Tamamlanması Nedeniyle Perşembe Günü Aynı Yerde Düzenlenecek Tören İçin Tüm Hazırlıklar Tamamlandı. Trt'nin Canlı Yayınlayacağı Töreni, 116'sı Yabancı, 408 Gazeteci Ve Televizyoncu...

Ceyhan`ı dünyanın en önemli enerji koridoru haline getiren Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattı projesinin tamamlanması nedeniyle perşembe günü aynı yerde düzenlenecek tören için tüm hazırlıklar tamamlandı. TRT`nin canlı yayınlayacağı töreni, 116`sı yabancı, 408 gazeteci ve televizyoncu izleyecek.

11 yıllık projelendirme ve inşaat süresince `Kimine göre hayal, kimine göre kabus`, değerlendirmeleri, `Altın zincir`, `Hazar`ın vanası` tanımlamaları yapılan Hazar petrolünü dünyaya taşıyacak projenin Ceyhan`daki açılış törenine katılacak konuklar, ABD`li şarkıcı Mariah Carey`nin konser verdiği 1280 metrekare büyüklüğündeki çadırda ağırlanacak.

3 TABURLUK KORUMA

Tören alanında hazırlıklar sürerken güvenlik görevini üstlenen jandarma ekipleri, havalimanından başlamak üzere her türlü önlemi aldı. Tören nedeniyle, bölgede bir operasyon taburu, 2 komando taburu, 26 asayiş timi, 4 köpekli tim, 2 bomba imha ekibi görevlendirildi. Toplam 2bin 500 dolayında jandarma ve polis gün boyu görev yapacak.

Gazetecilerin yanı sıra törenin hazırlığını yapan kişilerin de kimlik bilgileri alınıp, bu kişilere özel hazırlanmış, üzerinde `BTC Ceyhan` yazısı ile taşıyan kişinin adının yer aldığı kartlar verildi. Aynı kartlar, güvenlik biriminde erbaştan en üst düzey rütbeli personele kadar her kişi için de tanzim edildi. Giriş-çıkışlarda bu kartların yanı sıra özel kimlik kartları da kontrol ediliyor.

Jandarma Genel Komutanlığı`nın özel harekat timleri de Adana`ya geldi. Bölgeyi gezen, tören çadırı ve diğer tüm çadırları özel eğitilmiş köpeklerle bomba araması yaparak kontrol eden ekipler, P-90 dahil farklı ve özellikle birçok makinalı tabanca ile dikkat çekti.

Tören öncesi Ceyhan`daki Haydar Aliyev Deniz Terminali`nde çekim iznini Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla alan gazetecilere, çalışmaları sırasında her gazeteciye jandarma komutanlığından bir kişi eşlik ediyor. Çekimler sırasında gazetecilerden, güvenliği tehdit edebilecek şekilde çekimleri yapmamaları isteniyor, bazı bölgelerde de vizörden bakılıp, hangi alanları nasıl çektikleri kontrol ediliyor.

KENEYE KARŞI ÖNLEM

Bu arada, tören alanı ve terminal sahasında önlem amacıyla keneye karşı ilaçlama yapıldı. Botaş International Limited Şirketi (BIL) Türkiye`nin gündemine oturan kene zararlısına karşı tören alanı ile birlikte lojmanlar, idari bölüm ve çevresindeki tüm yeşil alanları ilaçlattı. BIL adına çalışan Adana`daki Expel ilaçlama şirketi tarafından yapılan ilaçlama, sıcak hava düşünülerek saat 05.00`de başladı. Kullanılan sıvı ilacın etkili olması ve kısa sürede buharlaşmaması amacıyla sabah erken saatte başlandı, tüm arazinin badana yapılıyormuş gibi ilaç sıkıldığı çalışmalar 6 saat sürdü.

Kısaca BTC

* İŞLEVİ: Hazar havzası petrol ve doğalgaz kaynaklarının Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara taşınması.

*NASIL BAŞLADI: İlk adım Elçibey ve Özal tarafından atıldı. İlk anlaşma 9.3.1993`de, nihai anlaşmalar 18 kasım 1999, 19 Ekim 2000`de Türkiye`de imzalandı. * İnşaası 11 yıl süren, 10 hükümet eskiten, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı

* MALİYETİ: 4 milyar dolar

* GELİRİ: Türkiye`ye sadece iletim bedeli yılda ortalama 300 milyon dolar. (Türkiye 1-16 yıllar arasında yıllık 200-250 milyon dolar, 16-40 yılda 350-400 milyon dolar transit geçiş ücreti alacak.) 40 yıllık anlaşma boyunca 7,5 milyar dolar kazandıracak. Ayrıca navlun geliri elde edilecek.

* KAPASİTE: Yıllık 50 milyon ton (375 milyon varil) petrol taşıma kapasitesine sahip. Kapasite artırılarak 75 milyon tona çıkabilecek. Hattın dolması için 10 milyon ton petrol gerekiyor. Ceyhan`da herbiri 1 milyon varil kapasiteli 7 tank bulunuyor. Toplam kapasite 1 milyon metreküp. Hat, 1.776 kilometre uzunluğunda. Bunun 1076 kilometresi Türkiye sınırları içinde.

* GÜZERGAH: 46/42/34-inç çapında borular kullanılan hat üzerinde, üç ülke boyunca 8 pompa istasyonu ve 98 vana istasyonu yer alıyor. Boru hattı, 2.700 metre yükseklikten Ceyhan`daki deniz seviyesine ulaşana kadar 1.500`den fazla nehir ve tepeden geçiyor. Bakü`den verilen petrol, 1 yılda Ceyhan`a ulaştı. Boru hattının ömrü 40 yıl.

*İŞLETMECİ: BTC Co şirketi.

*BTC ŞİRKETİ ORTAKLARI: BP (yüzde 30.1, işletmeci); AzBTC (yüzde 25); Chevron (yüzde 8.9); Statoil (yüzde 8.71); TPAO (yüzde 6.53); ENI (yüzde 5); Total (yüzde 5); Itochu (yüzde 3.4); INPEX (yüzde 2.5); ConocoPhillips (yüzde 2.5) ve Amerada Hess (yüzde 2.36).

*İLK PETROL: * BTC hattının dolumuna başlandı(10.5.2005) * İlk petrol 28 Mayıs`da Ceyhan terminaline ulaşmıştı.

-KUTU 2---------

CEYHAN ROTERDAM` GEÇTİ

Gelen petrol Ceyhan İlçesi`nde bulunan Haydar Aliyev Deniz Terminali`nden sevkiyat yapılıyor. Bu proje, Ceyhan`ı 160 milyon tonluk kapasite ile avrupa nın en büyük enerji terminali haline getirdi. Ceyhan, petrol süpermarketi Roterdam ı geçti. Boru hatlarının bitiş noktası olması bakımından stratejik bir konuma geldi. Ceyhan, Dünyanın yeni enerji kavşağı olurken, BTC sayesinde, küresel enerji alanının dünyadaki en önemli terminallerinden biri oldu.

AÇILIŞ TÖRENİ: Hattın son durağı olan Ceyhan`da 13.7.2006 da yapılacak açılış töreni 3 milyon dolarlık harcama ile gerçekleşti. Bu tören, `Türkiye`deki en büyük tören` olarak tarihe geçecek.

*GÜVENLİK: Boru hattının sorumluluğu jandarma genel komutanlığı`da. Türkiye bölümü, 10 jandarma karakolu, 22 jandarma timi ile özel olarak korunuyor. İstihbarat ağı da oluşturuldu.Gerektiğinde uçaklar da devreye giriyor. Güvenlik anlaşması maddesine göre, ihtilale karşı da hat korunacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title