Haberler

TURAB Başkanı Sunay: İslam Coğrafyasındaki Kardeşliğimizi Ekonomide Ortak Kazanca Çevirmeliyiz

Güncelleme:

TURAB Genel Başkanı Canan Sunay İslam coğrafyasında ticaretin istenilen seviyeye ulaşmadığını belirterek, "Türk Arap ülkeleri olarak kardeşliğimizi ekonomi, ticaret alanında bereket ve ortak kazanca çevirmek zorundayız." dedi.

Türk ve Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Canan Sunay 2003 yılında kurulan 29 ülke ile faaliye gösteren dernekleriyle ilgili şu bilgileri aktardi;

TURAB Türk ve Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği 2003 yılında 29 ülke el ele sloganıyla kurulmuştur. bugüne kadar şubelerle beraber derneğimize kayıt yapmış 300 ü aşkın nitelikli ve iş dünyasının öncü üyesinin toplam 5.5 milyar dolar ekonomik iş hacmi ve ortalama 14000 kişiye istihdam sağladığı bir sivil toplum örgütüyüz.

Derneğimizin Türkiye'de Gaziantep' te bir şubesi, Ankara,İstanbul,Bursa,Trabzon,İzmir,Konya ve Şanlıurfa illerinde temsilcilikleri, yurtdışında ise Tunus, Cezayir,Lübnan Fas ,Sudan,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti,Suriye , Ürdün,Irak temsilcilikleri bulunmaktadır.

Derneğimiz Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK)on yıl süreyle kurucu üyesi olarak yer almıştır. TURAB Çukurova Kalkınma Ajansı Genel kurul üyesi ve Mersin Ekonomi Platformu MEP kurucu üyesidir. 2 dönem MEP başkanlığını yürütmüştür.

TURAB Genel Başkanı Canan Sunay konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi;

Arap Coğrafyası 370 milyonluk nüfusu ve 3 trilyon dolarlık yıllık üretimi ile büyük bir ekonomik güçtür. Bu bağlamda Türk iş dünyası olarak Bu tarihi bağlantılarımız olan coğrafyada daha fazla barış ve istikrarın gelişmesi adına iş her türlü çaba ve fedakarlığı yapmak zorundayız.

Bu anlamda gerek TURAB merkez,şubeler ve yurtçi yurtdışı temsilciliklerimiz olarak ticaretimizin geliştirilmesi için sürekli çalışmalar yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz. Özellikle islam coğrafyasında henüz istenilen seviyeye ulaşamamış ticaretimizin geliştirilmesi için emek vermekteyiz.

" KARDEŞLİĞİMİZİ EKONOMİ ve TİCARETTE KAZANCA ÇEVİRMELİYİZ"

Türk Arap ülkeleri olarak inancımız gereği birbirimizin kardeşiyiz, ve kardeşliğimizi ekonomi ve Ticaret alanında berekete ve ortak kazanca çevirmek zorundayız.İslam coğrafyasında dünyanın en zengin ve verimli enerji kaynaklarının sahibiyiz bu kaynaklardan sağlanan çok büyük bir ekonomik zenginliği Yüce Rabbim çok şükür bizlere nasip etmiştir. Ancak birbirimizle ticaretimiz henüz istenilen seviyeye ulaşmamıştır.

"İŞ DÜNYASINDA NELER YAPMAMIZ GEREKTİĞİNE DAİR ÖNLEM ALMALIYIZ"

Dünya geneline baktığımızda Amerika kıtası kendi içinde ticaretin yüzde 80'ini yapmaktadır. Asya ülkeleri ticaretin yüzde 90'ını kendi içinde yapmaktadır Avrupa Birliği kendi menfaatlerini korumak amacıyla bir dizi önlemler almış ve yine kendi içinde ticaretin büyük bir bölümünü gerçekleştirmektedir.

Bu gerçekler ışığında islam coğrafyası iş dünyası içerisinde neler yapmamız gerektiği konusunda kamu ve sivil toplum olarak daha fazla önlemler ve tedbirler almak zorunda olduğumuz kanısındayım.

İslam Dunyası İslam Birliğini projesi üzerinde durabilirmiyiz? Tıpkı Avrupa Birliği gibi İslam Birliği de kendi içinde gümrüklerde vergi muafiyeti ve vize ve buna benzer teşvik ve destekler üzerinde mutabakatlar sağlanabilirmi? Bilindiği üzere İslam coğrafyasında ülkelerin ekonomik işleyişi ve ekonomik yapıları arasında farklılıklar vardır. Bazı İslam ülkelerinin ekonomisi yer altı zenginliklerine dayalı iken diğer İslam ülkeleri ekonomisi coğrafi yapılarının elverişli olması nedeniyle tarıma dayalıdır.

"ÜLKELER ARASI TİCARET ve İŞBİRLİĞİ TEK YÖNLÜ OLMAYACAK"

İslam Birliği projesi ve buna bağlı olarak işbirliğinin yapılması durumunda gerçekleşecek ülkeler arası ticaret ve işbirliği tek yönlü olmayacaktır. Örneğin bir ülkede Petrol üretilirken diğerinde bu Petrol işlenecek tarım imkanları sınırlı olan bir İslam ülkesinin ihtiyaçları tarım zengini ülkeler tarafından temin edilebilecektir.

Örneğini,işgücü sınırlı olan bir İslam ülkesinin bu sorunu bir başka İslam ülkeleri tarafından giderilecek, iş gücü olan ancak endüstrisi gelişmemiş Ülkelerde de gelişmiş olanlar çeşitli yatırımlar yapabileceklerdir.

" İSLAM DÜNYASININ TARIM, SANAYİ ve TURİZMDE REFORMLARA İHTİYACI VAR"

İslam coğrafyasında işbirliği dediğimizde sadece yardımlaşmayı anlamaktayız oysaki bundan anlamamız gereken ortak iş ve karşılıklı menfaatler olmalıdır. Bunun içinde bizler iş dünyası ve sivil toplum mensupları olarak Elimizi taşın altına koyup daha fazla insiyatif almalıyız. her şeyi devletten ve siyasilerden beklemek doğru değildir. Bizler yani İslâm coğrafyası olarak nereye kadar tüm ihtiyaçlarımızı Dış ülkelerden almaya devam edeceğiz İslam dünyasının şu anda tarım Sanayi ve turizm alanında çok büyük reformlara ihtiyacı vardır. Ülkelerimizi kalkındırmak için iş dünyasını çok büyük görevler beklemektedir.

Bu bağlamda barış, huzur ve istikrar için emek veren, hizmet eden her kişi ve kuruluşa saygı ,sevgi ve şükranlarımı sunuyorum. TURAB olarak ülkemizdeki Türk ve Arap devletleri yabancı misyon şefleri ile ekonomi ve ticareti geliştirme bağlamında güvenini sağlamış bir sivil toplum örgütüyüz.

"MEZİTLİ ile AL-AKABE KARDEŞ ŞEHİR KABUL EDİLDİ"

Derneğimiz öncülüğünde Mersin Mezitli ilçesi ile Ürdün Al-Akabe kardeş şehri kardeş şehir olarak Ürdün tarafınca kabul edilmiştir. Yakın bir tarihte protokoller her iki şehir belediyeleri arasında Mersinde yapılacak törenle imza altına alınacaktır.

Genel Başkan Sunay ayrıca projeleriyle ilgili;

"TURAB üyeleri ile birlikte Türk-Arap iş dünyasındaki ticari ilişkileri zenginleştirme konusunda çeşitli projeler üzerinde çalışmaktadır.

Bunlar;

"11-14 Ocak tarihleri arasında1.Türk Arap Ekonomi Zirvesi 2018" ve "'2018 Mayıs ayında 1.Türk-Arap Sektörler arası İhtisas Fuarı" ve "2018 Bağdat'ta Yatırım ve İşbirliği ve Fırsatlar Forumu ",Mart 2018 Mersin'de Türk-Libya İş Forumu",Nisan 2018 'de Katar'da Türk Ürünleri Tanıtım iş Zirvesi" ve "Tunus'ta Yatırım ve Kalkınma Forumu " ve Bursa'da "Sağlık Turizmi" zirvesidir.

2018 yılı içerisinde sizleri bu projelerimizde yer almaya ve TURAB'I desteklemeye çağırmaktan memnuniyet duymaktayız." şeklinde konuştu.


Kaynak: Haberler.com / Güncel

Mersin Ürdün Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title