Haberler

Trafikte 'Dur-Kalk' Çilesine Son

Güncelleme:

Geliştirilen bir yazılım sayesinde trafikte 'dur-kalk' eziyeti sona erecek.

Navigasyon cihazları ve cep telefonlarıyla kullanılacak yazılım, aracı trafiğin aktığı alternatif yollara yönlendirecek.

Söz konusu yazılımı ve bu yazılım içeren yongayı üreten Başarsoft'un genel müdürü Alim Küçükpehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 yıldır navigasyon sistemleri üzerinde çalıştıklarını ve son teknoloji donanımlı 10 araçla Türkiye'yi karış karış gezdiklerini, sadece yolun güzergahı, eğimi ve açısı gibi bilgileri değil eczane, hastane, otopark ve alış veriş merkezi gibi yerlerin bilgilerini de topladıklarını bildirdi.

Ürettikleri haritaları kullanan navigasyon cihazlarının, bulundukları aracı, Türkiye'de bir noktadan bir başka noktaya sorunsuz bir şekilde götürdüğünün altını çizen Küçükpehlivan, çalışmalarını bir üst sınıfa taşıdıklarını ve böylece cihazların artık nerede trafik yoğunluğu var, nerede yol açık söyleyebileceğini anlattı.

-200 bin araçtan veri alınıyor-

Yeni projeleri için araç takip sistemleri üzerine çalışan iki firma ile işbirliğine gittiklerini anlatan Küçükpehlivan, bu firmaların Türkiye'yi karınca gibi dolaşan yaklaşık 200 bin araç üzerine, koordinatın yanı sıra hız, süre ve kat edilen mesafeyi gösteren çipler yerleştirdiğini söyledi. Küçükpehlivan, bu araçlardan gelen veriler ile yeni navigasyon konseptini oluşturduklarını ifade etti.

Hız sınırı 50 olan bir yolda söz konusu çip olan aracın 50 kilometre hızında hareket etmesi halinde sunucunun yolu açık olarak değerlendirdiğini, ancak aynı hız sınırında araç 10 kilometre hızla ilerleyebiliyorsa trafiği yoğun olarak gördüğünü anlatan Küçakpehlivan, başka araçlardan gelen verilerle bu bilgilerin eşlendiğini ve yeni nesil navigasyon cihazı alacak kullanıcılara, yol yoğunluğunun görsel ve sesli olarak bildirileceğini kaydetti.

-Anlık yol bilgisi-

'Sabah evden çıkıp işine giden birinin, yolu bildiği navigasyon cihazına ihtiyacı olmuyordu' diye konuşan Küçükpehlivan, ancak trafik yoğunluğunu bildirdiği ve sürücüyü varacağı yere en kısa sürede götürdüğü için yeni nesil navigasyon cihazlarına ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Trafik mesaj kanalı (TMC) olarak adlandırılan teknolojiyle FM bandı altında anlık yol bilgisinin navigasyon cihazına aktarılacağını belirten Küçükpehlivan, 2012 yılında piyasaya sürülecek yeni nesil navigasyon cihazlarında bu bilgiyi alıp ekrana yansıtacak entegrenin olacağını kaydetti.

Piyasadan navigasyon cihazının ortalama 200 liraya alınabildiğini anlatan Küçükpehlivan, içinde TMC çipi olan yeni nesil cihazların da 'örnek olarak' 280 liraya alınabileceğini ve trafik bilgisinin ömür boyu bedava olacağını bildirdi.

Alim Küçükpehlivan, Android ve iOS işletim sistemi kullanan cihazların da bu yenilikten yararlanabileceğini ancak yıllık 12 dolar ücret karşılığı kullanılacağını söyledi.

-Bu yıl 400 bin navigasyon cihazı satıldı-

Geçtiğimiz yıl tüm Türkiye'de yaklaşık 200 bin navigasyon cihazı satılırken bu yıl rakamın 400 bine yükseldiğini anlatan Alim Küçükpehlivan, Türkiye'de 15 milyon araç bulunduğunu ve her yıl 600-700 bin aracın trafiğe katıldığına işaret etti.

Küçükpehlivan, 'Türkiye'de araç artışı ve trafiğin ciddi sorun olduğu düşünülürse bu tür bir uygulama şart. Trafik yüzünden insanlar artık daha çok zaman kaybediyor. Bu uygulamayla kayıp zamanın bir kısmını telafi etmek mümkün' dedi.

Verilerin arşivlenerek kent yönetimi için raporlaştırılabileceğini de dile getiren Küçükpehlivan, şehir planlamasının da bu veriler ışığında yapılabileceğine dikkati çekti.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title