Haberler

    Süper Kütleli Kara Deliklerin Sırrı Açığa Çıktı

    Araştırmacılar, süper kütleli kara deliklerin galaktik çevreleri üzerindeki etkilerine dair önemli bulgular elde etmeyi başardı.

    Süper kütleli kara delikler, oldukça devasa ve çok yoğun yapılardır. Bu yapıların kütle çekim o kadar fazla, yoğunlukları o kadar yüksektir ki ışık bile bu cisimlerden kaçamaz. Bu cisimlerin etrafında çok güçlü galaktik rüzgarlar oluşur. Bu rüzgarlar, savrulan parçacıklardan kaynaklanır, bildiğimiz rüzgarlardan çok daha farklıdır.

    Araştırmacılar, bu rüzgarların kara deliklerin çevrelerindeki galaksilerin gelişimi üzerindeki etkisi açısından önemli olduğunu düşünüyor. Yine de sistemin tam olarak nasıl işlediğinden emin değiller.

    Kanarya Adaları'nda bulunan Canarias Astrofizik Enstitüsü (IAC), süper kütleli kara deliklerden savrulan gazlardan meydana gelen bulutları inceleyerek yeni bir teori geliştirdi. Araştırmacıların bulguları, galaksilerin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliklerin, çevrelerindeki galaksilerin şekillendirilmesindeki rolünü ortaya koyuyor..

    Süper kütleli kara delikler, etraflarındaki her şeyi yutuyor yutmasına ancak bu gök cisimlerinden yoğun gaz kaçışı da oluyor. Bu gaz kaçışında parçalar, saniyede binlerce kilometre hıza çıkabiliyor. Özellikle güçlü olan aktif galaktik çekirdekler (kara delikten çıkan gazların bilimsel adı), galaksilerin merkezindeki maddeleri parçalıyor ve o bölgelerde yeni yıldızlar oluşumunu engelliyor.

    Bu sürecin nasıl işlediğini inceleyen araştırmacılar, EMIR adlı kızılötesi spektrografı kullanarak rüzgarları oluşturan maddeleri belirledi. Iyonlaşmış ve moleküler hale gelmiş gazlardan oluşan kuasarları, kızılötesi spektrumda incelediklerini söyleyen Dr. Ramos Almeida, bu analizin önemli olduğunu belirtti. Dr. Almeida'ya göre bu rüzgarlar her zaman aynı karakterde olmuyor.

    Çalışmalara göre, iyonlaşmış parçacıkların hızı saniyede 1200 kilometreyi bulabiliyor. Moleküler rüzgar hızından bile fazla bir rakam bu. Yine de galaksinin rezervlerinden gaz çıkışının esas sebebi, yılda 176 güneş kütlesi malzeme kaçısına sebep olan moleküler rüzgarlar olarak görülüyor. IAC'den Dr. Jose Acosta Pulido, ALMA'dan yapılacak yeni gözlemlerin de bu bulguları destekleyeceğini söylüyor.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Hugo Almeida Haberler

    Bakmadan Geçme

    Aston Villa Olympiakos maçı CANLI izle! 2 Mayıs A.Villa Olympiakos maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Bedelli askerlik ne kadar olacak 2024? Dilber hangi kanalda? Dilber dizi nasıl izlenir? LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title