Haberler

Meta, Instagram'daki çeviri hatası için özür diledi

Güncelleme:

Instagram'ın ana şirketi Meta, platformun 'çeviriyi gör' özelliğindeki bir çeviri hatasını ortaya çıkaran 404 Media raporunun ardından bir özür yayınladı. Söz konusu hata, bazı Filistinli kullanıcıların biyografilerinde 'terörist' kelimesinin yer almasına neden oldu.

Instagram'ın ana şirketi Meta, platformun "çeviriyi gör" özelliğindeki bir çeviri hatasını ortaya çıkaran 404 Media raporunun ardından bir özür yayınladı. Söz konusu hata, bazı Filistinli kullanıcıların biyografilerinde "terörist" kelimesinin yer almasına neden oldu.

Hata Instagram profilindeki Elhamdülillah gibi kelimeleri çevirirken meydana geldi

Hata, Filistin bayrağı emojisi ve "Filistinli" ve "Allah'a hamd" anlamına gelen "elhamdülillah" gibi kelimeler de dahil olmak üzere Arapça ifadeleri çevirirken meydana geldi.

Sorunu vurgulayan TikTok kullanıcısı ytkingkhan, bir arkadaşının anonim olarak sorunu bildirmesinin ardından test ettiğini açıkladı. Bu tür aksaklıkların potansiyel olarak İslamofobik ve ırkçı söylemleri körükleyebileceği endişesini dile getirdi. Meta, sorunun yalnızca "kısa süreli" olduğunu belirtirken, etkilenen kullanıcıların tam sayısı belirsizliğini koruyor.

Unutulmadı: YouTube'dan Filistin açıklaması!

Amnesty Tech Direktörü Rasha Abdul-Rahim, Instagram özrünü yetersiz bularak eleştirdi. Abdul-Rahim, yanlış çevirilerin sadece bir hata değil, Meta'nın platformlarının sistemik bir yönü olduğunu iddia etti. Meta'nın Filistin içeriklerini sansürleme ve yanlış sınıflandırma konusunda bir geçmişi olduğunu ve bu sorunun ilk kez 2021 yılında Uluslararası Af Örgütü tarafından tespit edildiğini savundu.

O dönemde, İsrail polisinin Doğu Kudüs'ün bir mahallesi olan Şeyh Cerrah'ta Filistinli protestocularla çatışmasının ardından Facebook ve Instagram'da içerik ve hesapların kaldırıldığına dair raporlar ortaya çıktı. Birçok Filistin yanlısı hesap canlı yayın kısıtlamalarına, gönderi görüntülemelerinin azaltılmasına veya içeriğin tamamen kaldırılmasına maruz kaldı. Bazıları Şeyh Cerrah'taki olaylarla ilgili zararsız faaliyetler nedeniyle işaretlenirken, diğer içerikler "hassas" veya potansiyel olarak üzücü olarak etiketlendi.

Haluk Bayraktar, Facebook ve Instagram hesabını kapattı!

Meta'nın bu sorunlara verdiği yanıt yetersiz bulundu ve şirket tarafından hazırlatılan bir üçüncü taraf raporu, eylemlerinin Filistinli kullanıcıların ifade özgürlüğü ve siyasi katılımı üzerinde olumsuz bir insan hakları etkisi olduğunu doğruladı. Sorun, Filistinli destekçilerin platform kurallarını ihlal etmeseler bile paylaşımlarının bastırıldığı veya kaldırıldığı iddialarıyla devam ediyor. Uzmanlar bunu bir moderasyon önyargısı sorunu olarak nitelendiriyor ve Meta'yı tarihsel olarak Filistinli seslere karşı sistematik sansür geçmişi olan en kısıtlayıcı platformlardan biri olarak etiketliyor.

Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

Instagram Sosyal Medya Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title