Haberler

TBMM Genel Kurulu

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hiçbir Yeri Köyleştirmediklerini, Köyleri Şehir Yapma Çabası İçinde Olduklarını Söyledi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hiçbir yeri köyleştirmediklerini, köyleri şehir yapma çabası içinde olduklarını söyledi.

TBMM Genel Kurulu, nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılması, ilk kademe belediyelerinin bir kısmının mahalleye dönüştürülmesi ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başladı. Tasarı üzerinde hükümet adına konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, parti ve hükümet olarak en belirgin özelliklerinin yerel yönetimleri güçlendirmek olduğunu vurguladı.

İçişleri Bakanı Atalay, cumhuriyet hükümetleri içinde yerel yönetimlere en fazla destek veren hükümetlerden birisi olduklarını dile getirdi. Uluslararası alanda bile AK Parti hükümetinin yerel yönetimlere ve yerelleşmeye verdiği önemin övüldüğünü ve kayıtlara geçtiğini anlatan Atalay, vatandaş memnuniyeti açısından da yerel yönetimleri daima el üstünde tuttuklarını kaydetti.

2005 yılında Belediyeler Yasası görüşülürken nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerle ilgili değerlendirme yapıldığını ifade eden Atalay, bundan sonra yeni belediye kurulması için optimal nüfusun 5 bin olduğunu, ilk nüfus sayımında nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin hükmi şahsiyetinin kaldırılmasının, Belediyeler Kanunu'nun 11. maddesinde hükme bağlandığını anlattı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin sonuçlarını bekledikleri için bu gecikmenin yaşandığını belirten Atalay, Ocak ayı içinde sonuçların açıklandığını ve bu tasarrufu tasarı olarak Meclis'e getirdiklerini belirtti. Muhalefet partilerinden, bu ülke için yapılan olumlu çalışmalarda teşekkür etmelerini beklediğini anlatan Atalay, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin Türkiye'yi çağdaş, yeni bir sisteme kavuşturduğunu vurguladı.

Temel amaçlarının yerel yönetimleri daha da güçlü kılmak, imkanlarını artırmak ve vatandaşlara daha fazla hizmet götürmek olduğunu vurgulayan Atalay, alan ve nüfus bakımından optimal ölçekte birimleri oluşturarak bu hizmetlerin daha iyi yürütülmesini hedeflediklerini söyledi. Küçük ölçekli belediyelerde yaşanan sorunları tüm milletvekillerinin bildiğini ifade eden Atalay, bunları çözmek istediklerini ifade etti. Atalay, fonksiyonları kaybolan ilk kademe belediyelerin kaldırılmasıyla hem çok parçalı görüntüyü ve hizmetlerin dağınıklığını önlemek istediklerini hem de kentlerin daha planlı gelişmesini öngördüklerini vurguladı. Reform paketinin parçası olan İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu'nun Meclis'e sunulduğunu kaydeden Atalay, Köy Kanunu'nun da önümüzdeki dönemde Meclis'e sevk edileceğini ifade etti. AK Parti olarak hiçbir yeri köyleştirmediklerini, köyleri şehir yapma çabası içinde olduklarını ifade eden Atalay, geçtiğimiz dönemde Türkiye'de köylerin nereden nereye geldiğini herkesin gördüğünü söyledi. Atalay, "Köylerimizin musluğundan su akıyor. Biz köyleri şehirleştireceğiz. Biz şehrimizde ne varsa köyümüzde de onun olmasını istiyoruz. Çabamız bunun için" diye konuştu. CHP'nin, bazı belediyelerin AK Parti'ye oy vermediği için cezalandırıldığını öne sürdüğünü anlatan Atalay şöyle konuştu:

"AK Parti'nin kitabında böyle birşey yok. Hiç böyle birşey yapmadık biz. Bu tür düzenlemelerle, bu tür yasalarla ne oy kazanıldığını, ne oy kaybedildiğini düşünmüyoruz. Hizmet götürüyorsanız oy alırsınız. Elinizde bazı mahallelerdeki oy dağılımları var. Biz büyükşehirlerdeki ilçeleri belirlerken onlarla hareket etmedik. Biz tabi sınırları değerlendirdik. İzmirliler'in hepsi biliyor. Karabağlar ve Bayraklı'nin ilçe olması, yıllardır İzmir'in gündemindedir. Biz bunu yapıyoruz. Bu konuda sizin de teklifiniz vardı. Ne güzel o da gerçekleşiyor. İnanın birileri oy hesabı yaparak bu tür kararları veriyorsa hiçbir şey kazanmamıştır. Türk siyasi hayatında bunlar kimseye bir şey kazandırmamıştır. Aslında siyasi risk denilebilecek bir çalışma yapıyoruz. AK Parti kurulduğundan beri ülke için, daha fazla hizmet için riskler alıyor. Bu düzenlemeler bittiğinde o 863 beldenin daha fazla hizmet aldığı görülecek. Onlar belediye olduklarından daha fazla hizmet alacaklar. Buna söz veriyoruz." Diyarbakır'da 1 milyona yakın nüfus bulunduğunu ve hiç merkez ilçesi bulunmadığını kaydeden Atalay, Diyarbakır'a 4 tane güzel ilçe kurulacağını anlattı. Atalay, "Ben oraların oy dağılımını bile bilmem. Diyarbakır'a Diyarbakırlılar'ın çok sevineceği yeni hizmet mekanizmaları getiriyoruz. Daha fazla kamu hizmeti sunacak birimler getiriyoruz. Aslında bize teşekkür etmeniz lazım. Bir tane küçük mahallenin oy oranına takılarak eleştirmenizi yadırgıyorum. Biz küçük hesaplar yaparak yola çıkmadık. Öyle darlıklar içinde değiliz. Bu tür konularda darlıklara düşenler hiçbir şey kazanmadı. Geniş bakacağız. Ufkumuzu geniş tutacağız" değerlendirmesinde bulundu.

(ZÇ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title