Haberler

TBMM Genel Kurulu

AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, yeraltı sularının hor kullanılması halinde bu emanetin gelecek nesillere taşınamayacağını söyledi.

AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, yeraltı sularının hor kullanılması halinde bu emanetin gelecek nesillere taşınamayacağını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda Yeraltı Suları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesine başlandı.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde söz alan CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Hatay'ın Cilvegözü sınır kapısındaki patlamaya değinerek, olayın AK Parti'nin Ortadoğu politikasının sonuçlarından biri olduğunu öne sürdü.

Suriye ile ilişkilerin bu ülkedeki iç çatışmalara kadar iyi gittiğini anlatan Seçer, "Oradan ülkemize turist, mal geliyordu. Ürünlerimiz ihraç ediliyordu. Şimdi Türkiye'den sizlerin sayesinde Suriye'ye terör ihraç edildi" dedi.

Yeraltı suyu kullanılan kuyulara daha önce çıkarılan bir yasayla sayaç takılmasının hükme bağlandığını anlatan Seçer, sayaç takma süresinin 25 Şubat'ta sona ereceğini, ancak arzu edilen ilerlemenin sağlanamadığını söyledi.

Hükümetin kaçak kuyulara yönelik tedbir almadığını savunan Seçer, yeraltı suları ve kuyularla ilgili envanter çıkarılması, havza bazlı çalışma yapılması ve etkin denetim yapılması gerektiğini ifade etti.

Seçer, Türkiye'de 1 milyon 822 bin hektar alanı kapsayan sulama projesi bulunduğunu, ancak AK Parti iktidarında yıllık 12 bin 700 hektar alanın sulamaya açıldığını söyledi. Vahap Seçer, "AK Parti iktidarda kalırsa, bu hızla giderse projelerin tamamlanması için 115 yıla ihtiyaç var. İktidarın bir huyu var; 1 kilo saman yakıyor, bir kamyon duman çıkarıyor" dedi.

-"Firmalara para mı kazandıracaksınız-"-

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da kuyulara sayaç zorunluluğu getiren teklifle çiftçiye tuzak kurulduğunu iddia etti.

Sayaç takmak için çiftçiye 1 yıl süre verildiğini, sayacın takılmaması halinde sayaç takması için DSİ'ye 3 yıl süre verildiğini anlatan Kalaycı, DSİ'nin 3 yıl sonunda sayacın ücretini yüzde 25 fazlasıyla alacağını ifade etti. Kalaycı,

"Siz çiftçinin sırtından ölçüm cihazı üreten ya da ithal eden firmalara para mı kazandırmak istiyorsunuz-" diye sordu.

Sayaçlı kuyularda kota uygulanacak olmasına çiftçilerin, ziraat odalarının, sulama birliklerinin, bölge kalkınma ofislerinin karşı olduğunu belirten Kalaycı, uygulamanın ülke tarımına ve çiftçilere büyük zarar vereceğini savundu.

Kalaycı, kota uygulamasının ekilecek bitkinin ve alanın su ihtiyacına göre belirlenmesi gerektiğini söyledi.

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy da rant uğruna Türkiye'nin doğal kaynaklarının yok edildiğini savundu.

Yeraltı sularının kullanımında denetim olmadığını ifade eden Aksoy, tarım ve sanayide yeraltı sularının hızla çekilmeye devam edildiğini ve suyun hoyratça kullanıldığını söyledi. Aksoy, teklifle, sayaçla ölçüm zorunluluğunun yeraltı sularını korumaktan çok yapılan işi meşruiyete kavuşturmayı amaçladığını öne sürdü.

-"6 bin kuyuya sayaç takıldı"-

Ak Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık ise geçen yıl kabul edilen yasadan bu yana 280 bin civarındaki kuyudan 6 binine çiftçilerin sayaç taktığını, bu konuda şikayet aldıklarını söyledi.

Nerelerde sayaç takılıp takılmayacağına, ne kadar su kullanılacağına Bakanlar Kurulu'nun karar vereceğine dikkati çeken Aşlık, yasanın arkasında durmanın milletin menfaatine olduğunu ifade etti. Aşlık, "Yeraltı sularını hor kullanırsak, bize bırakılan bu emaneti gelecek nesillere taşıyamayız" dedi.

Sulama barajları ve göletlerinin yapıldığı yerlerde cazibe sulamasına geçileceğini ve kuyu kullanılmayacağı için sayaç taktırmanın pratiği kalmayacağını dile getiren Aşlık, bu nedenle zirai sulama ve içme suyu ayrımı getirdiklerini belirtti.

Aşlık, 1 yıl içinde sayaç taktırmayanların DSİ'ye başvurarak sayaç taktırmasını da, sayaç fiyatlarının talebe bağlı olarak aşırı artmasının önüne geçmek için öngördüklerini söyledi.

Yeraltı sularının asıl sanayi amaçlı kullanımında sorun olduğuna işaret ederek, tarımda ne kadar su kullanılacağının belli olduğunu belirtti.

Aşlık, "Tarım sulaması adı altında tanker tanker su satanlar, kuyu açıp sanayide kullananların yakasına beraber yapışacağız. Muhalefet neden sanayiciden bahsetmiyor- Hep çiftçiyi savunuyorsunuz. Bu yasanın amacı yeraltı sularını düzene koymak" diye konuştu.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kalaycı Ali Aşlık Ak Parti İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title