Haberler

Süveyş Kanalı'ndaki gemi krizi büyüyor! Günlük zarar 9,6 milyar doları buldu, geminin ikiye bölünmesi gündemde

Güncelleme:

Panama bandıralı konteyner gemisi Evergreen'in şiddetli rüzgâr ve kum fırtınası sebebiyle Süveyş Kanalı'nda kontrolden çıkarak sürüklenmesi, ardından kanalı her iki yönde kapatmasıyla başlayan kriz büyüyor. Onlarca gemi yaşanan sıkışıklık nedeniyle yoluna devam edemezken, dünya deniz ticareti kabus dolu günler yaşıyor. Petrol taşıyan tankerlerin yollarına devam edememesi nedeniyle günlük zarar 9,6 milyar doları bulurken, uzmanlar geminin ikiye bölünmesini öneriyor.

Panama bandıralı konteyner gemisi Evergreen'in şiddetli rüzgâr ve kum fırtınası sebebiyle Süveyş Kanalı'nda kontrolden çıkarak sürüklenmesi, ardından kanalı her iki yönde kapatmasıyla başlayan kriz büyüyor.

150 GEMİ SIKIŞIKLIK NEDENİYLE YOLUNA DEVAM EDEMİYOR

193 kilometre uzunluğundaki kanalda her iki yönde trafiği tıkayan devasa gemi, yıllardır görülen en kötü nakliye sıkışıklığından birini oluşturdu. Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA), karaya oturan Evergreen'i kurtarmak için çabaladıklarını belirterek, şu an 150 geminin sıkışıklık sebebiyle yoluna devam edemediğini açıkladı. Bu arada, Mısır'ın Süveyş Kanalı, uluslararası deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiriyor.

KÜRESEL GEMİCİLİK İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Dünyanın en yoğun su yollarından biri olup Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasında petrol, doğalgaz ve kargo taşımacılığı için çok önemli bir bağlantı sağlıyor. Afrika'nın güney ucundaki rotaya alternatif olan kanal, gemicilerin yolunu kabaca yarı yarıya azaltıyor. Yaşanılan bu tıkanıklığın Akdeniz ile Kızıldeniz arasında hareket eden küresel gemicilik için büyük bir zincirleme etkisi olabileceği konuşuluyor.

Süveyş Kanalı'ndaki gemi krizi büyüyor! Günlük zarar 8,6 milyar doları buldu, geminin ikiye bölünmesi gündemde

PETROL FİYATLARI AYNI GÜN YÜZDE 7 ZAMLANDI

Petrol analiz firması Vortexa'ya göre 13 milyon varil ham petrol taşıyan on tanker bu durumdan ciddi şekilde etkilenecek. Akabinde petrolün Avrupa'ya yolculuğu 15 gün gecikecek. Hâl böyle olunca petrol fiyatları da yükselecek. Geminin kanalı kapatmasından bir gün sonra bile fiyatlara yüzde 7 zam geldi. Ayrıca günlük yaklaşık 9,6 milyar dolar değerinde zarar oluştu. Türkiye gazetesinin haberine göre Axi stratejisti Stephen Innes "Ya kanal için kuyruğa girmek ya da Afrika'nın etrafında dolaşmak gerek. Ekstra yolculuk süresi mevcut boru hatlarındaki stoku azaltacak" dedi.

GEMİNİN İKİYE BÖLÜNME İHTİMALİ VAR

Fordham Üniversitesi Denizcilik ve Denizcilik hukuku Profesörü Lawrence Brennan ise "Çekilen fotoğraflarda geminin sert karaya oturduğu ve kıç tarafının yüzer durumda olduğu görülüyor. Bu da gemide ek hasara sebep olabilir. Gemi ikiye bölünürse ve yeniden yüzdürülüp çıkarılamazsa, kanal uzun süre kapalı kalabilir" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Süveyş Kanalı Haberler

500

Yorumlar (52)

Kanal:

Kanal İstanbul artık şart oldu açarsak 10 milyar dolar gelir günde. Şüveys kanalından geçeceklerine kanal İstanbul’dan geçerler istemeyenin aklına şaşarım

49
77
yanıtYanıtla
...:

Allah akıl versin diyecem ama yok galiba kanal istanbulu kullanıp herhalde körfez ve çine ulaşacaklar.

yanıt31
yanıt7
adanalı:

Allah akıl fikir versin sana. süveyş nerede istanbul nerede. Boş konuşacağına bi araştır

yanıt31
yanıt3
erkan:

hayretler içinde okuyorum seni. suveyş kanalının para kazandırması yolu kısaltmasındandır. a. biraz dünya haritasına bak. araştırma sıfır. istanbul kanalı neyi kısaltıyor yanı başında zaten boğaz var. yemin ederim sadece yandaşlıktan ibaretsin

yanıt9
yanıt1
Kaptan:

Ne alakası var. Süveyş kanalı nerde? Kanal istanbul nerde? Aç bi atlasa bak bari

yanıt11
yanıt1
cografya:

suveys kanalı nerde ıstanbul bogazı nerde bı ac bak ya

yanıt15
yanıt2
Cherokee:

Beyninin iki tarafına açalım bir kanal hava alsın biraz : )

yanıt26
yanıt1
kafa tertemiz.:

10 milyar doların geçenlerden mi alındığını sandın :) Maşallah tertemiz beynin var.

yanıt11
yanıt1
normal:

o dediğin şöyle olur: Kanal Ankara: Samsundan girer, Ankara, Urfa, Şam üzerinden doğru Süveyş. Al sana çılgın proje.

yanıt5
yanıt1
yuko:

kardeşim harita denen bir resim var. adamlar onu çizmiş. dünyadaki coğrafyayı gösteriyor. anlayamazssın biliyorum ama bi bak ALLAH AŞKINA.

yanıt5
yanıt0
Tüm 52 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title