Haberler

Şubat Ayında Öne Çıkan Konu, Kişi Ve Olaylar

Güncelleme:

Ay boyunca öne çıkan konular arasında, MİT Yasası, TBMM içtüzük değişikliği teklifi, Suriye'deki olaylar ve CHP kurultayı başı çekti.

Takip Merkezi (MTM) tarafından hazırlanan gündem raporu, Şubat ayında medyada en çok yankı bulan konu, kişi ve olayları ortaya koydu. İşte ayrıntılar…

MİT yasası kriz yarattı…

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) müsteşarlarının KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrılması, Başkent'te deprem etkisi yarattı. İfadeye çağrılmalarına rağmen, davete icabet etmeyen MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in de aralarında olduğu 4 MİT yöneticisi hakkında yakalama kararı çıkarılırken, krize dönüşen olayı çözümlemek için AKP tarafından Meclis Başkanlığı'na bir teklif sunuldu. Teklife göre, MİT mensuplarının ve başbakanın özel olarak görevlendireceği kişilerin, görevlerinden dolayı hakkında soruşturma açılması için başbakanın iznini zorunlu kılınması, muhalefet kanadından ağır tepkiler aldı. Teklif, Cumhurbaşkanı Gül'ün de onaylaması üzerine yasalaştı.

Esad yönetimi politikalarından vazgeçmiyor...

Şubat ayında gündemde sıkça yer alan bir başka konu ise, Suriye'de yaşanan olaylardı. Suriye ordusunun, Humus'un çeşitli bölgelerindeki saldırıları sürdürmesi nedeniyle ölenlerin sayısının 130'a dayandığı açıklandı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı hareketlerde meydana gelen ölümleri durdurmak için uluslararası diplomatik girişimler hız kazanırken, Suriye yönetimi uyguladıkları politikadan vazgeçmeyeceklerini belirtti. Şubat ayı içerisinde düzenlenen referandumla halkoyuna sunulan ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 2028'e kadar iktidarda kalmasını garanti altına alan yeni anayasanın yüzde 89.4'lük evet oranıyla kabul edilmesi ise dikkat çekiciydi.

İçtüzük teklifi gerginliğe yol açtı...

AK Parti grup başkan vekillerinin "Meclis'in daha hızlı çalışması" için verdiği Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifine "Muhalefetin sesi kısılmak isteniyor" itirazıyla muhalefet partileri tarafından karşı çıkıldı. Mecliste gerginliklere yol açan değişiklik teklifi ile ilgili Meclis Başkanı Cemil Çiçek, partilerin grup başkan vekillerini bir araya getirerek uzlaşma sağlanması adına yazılı önerilerde bulundu. Yapılan görüşme sonucunda partiler konu ile ilgili uzlaşılabileceği mesajı verse de teklif tasarısının görüşülmesi ertelendi.

Kılıçdaroğlu kurultaylardan başarıyla geçti...

İki gün üst üste kurultay maratonu yaşayan CHP'de, parti içi muhalefetin "Boykot" çağrısına rağmen, ezici bir çoğunluğun kurultaylara katılması, Kılıçdaroğlu yönetiminin başarısı olarak nitelendirildi. Oylanan tüzük değişikliği tekliflerinin tümüne red kararı çıkması üzerine, Genel Başkan Kılıçdaroğlu partisine birlik çağrısı yaptı. İki kurultayda da eski Genel Sekreter Önder Sav ile CHP eski genel başkanı Deniz Baykal'ın koltuklarının boş kalması dikkatlerden kaçmadı.

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi (MTM) tarafından hazırlanan gündem raporuna göre, Şubat ayında medyanın en çok yer verdiği siyasi parti AKP oldu. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren yasa teklifi ile medyada oldukça yankı bulan AKP, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin kaldırılmak istendiği yönündeki tartışmalara da parti sözcüsü Hüseyin Çelik aracılığıyla cevap verdi. Şubat ayı içerisinde gerçekleşen İl Yerel Yönetimler Şurası ile de gündemde yer bulan iktidar partisi, ay boyunca 73 bin 599 haber ve yazıya konu oldu.

CHP'de kurultay heyecanı…

MTM'nin siyaset gündemi raporuna göre, ayın medyada en fazla görülen diğer partisi CHP oldu. TBMM'deki içtüzük değişikliği teklifi nedeniyle gerginlikler yaşanan partide, 26 ve 27 Şubat'ta gerçekleşen 2 olağanüstü kurultayın heyecanı vardı. Parti içindeki muhaliflerin boykot çağrısına rağmen, geniş katılımın söz konusu olduğu kurultayların yanı sıra parti, MİT yasasının iptali için anayasa mahkemesine başvurması ile de gündemdeydi.

MHP'den Alptürk TV

Geçtiğimiz ayın öne çıkan bir diğer siyasi partisi MHP oldu. Alptürk isimli bir TV kanalı açması ile adından sıkça söz ettiren parti, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin hükümete yönelttiği eleştirilerle de gündemde düşmedi. İlçe kongrelerini sürdüren partinin, haberlerinde Ocak ayına göre yüzde 18'lik bir artış gözlendi.

Ayın en çok ilgi gören diğer siyasi partileri, 17 bin 112 haberle BDP ve 4 bin 671 haberle SP oldular.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No Siyasi parti Şubat Ocak % Artış

1 AKP 73.599 68.560 7

2 CHP 55.840 51.954 7

3 MHP 20.967 17.718 18

4 BDP 17.112 23.351 -27

5 SP 4.671 3.087 51

MTM Medya Takip Merkezi'nin, Şubat ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir

Başbakan 2. kez ameliyat oldu

Araştırmaya göre, ay boyunca en çok konuşulan siyaset adamı açık ara farkla Recep Tayyip Erdoğan oldu. ABD'nin ünlü yazarı Paul Auster ile Erdoğan arasında yaşanan polemik, Türk basınının yanı sıra Time Dergisi'ne de konu oldu. Sindirim sistemi ile ilgili tekrar bıçak altına yatan Erdoğan, ameliyattan sonra bir süre İstanbul'da kalarak görüşmelerini buradaki ofisinden sürdürdü. Başbakanın, "Dindar bir nesil yetiştirmek istiyoruz" sözleri de ay boyunca gündemi sıkça işgal eden bir diğer konu oldu.

CHP lideri eleştirileriyle öne çıktı

Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ay boyunca en çok haber ve yazıya konu olan bir diğer siyasi isimdi. Başbakan Erdoğan'ın tartışma yaşadığı yazar Paul Auster'ı Türkiye'ye davet etmesi ile basının ilgisini çeken CHP lideri, MİT Kanunu'nu kısa bir sürede onaylayan Cumhurbaşkanı Gül'e de eleştirilerde bulundu. 16. ve 17. Olağanüstü kurultaylardan istediği sonucu alan Kılıçdaroğlu, ayı 20 bin 991 haber adedi ile kapattı.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ

No Siyasi isim Şubat Ocak % Artış

1 Recep Tayyip Erdoğan 53.699 52.100 3

2 Kemal Kılıçdaroğlu 20.991 20.818 1

3 Abdullah Gül 16.547 22.126 -25

4 Ahmet Davutoğlu 10.331 11.033 -6

5 Cemil Çiçek 7.828 6.842 14

MTM Medya Takip Merkezi'nin, Şubat ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir

EKONOMİ GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi'nin, Şubat ayına ilişkin hazırladığı gündem raporuna göre, ekonomiyi ilgilendiren haberlerde bir önceki aya oranla az da olsa bir düşüş gerçekleşti. Ekonomi başlıklarından medyada en fazla adı geçenler yine ihracat ve vergi olurken, Ocak ayına oranla ihracat ile ilgili haberlerde azalma yaşandı. Vergi haberlerinin ise az da olsa yükselmesi dikkatlerden kaçmadı.

Ekonomi alanında öne çıkan başlıklardan biri, Merkez Bankası'nın Türk Lirası'nın değerleneceğini açıklamasıyla İMKB'de hisselerin değer kazanması ve İMKB 100 endeksinin tekrar 59 bini görmesi oldu. Bir diğeri ise ihracatın, 2012 yılının ilk ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 artış göstermesiydi. Ekonomi alanında bir sevindirici haber de bankalardan geldi. Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'nin en değerli banka markası Akbank oldu. Akbank, dünyanın en değerli banka markaları arasında 96. sırada yer alırken, en değerli 500 banka markası arasında 8 Türk bankasının bulunması dikkat çekti.

Tek rakip THY

THY Türk Hava Yolları, ay boyunca ülke gündeminde en fazla yer alan marka oldu. Resmi sponsoru olduğu Barcelona'nın dünyaca ünlü futbolcuları THY için kamera karşısına geçerek Türkçe ve İngilizce mesajlar verdi. Futbolcuların Türkçe "Tek rakibim THY" demesi ilgi toplarken, Almanya'nın Die Zeit adlı gazetesi Lufthansa'nın THY kalitesine erişemediğini yazarak markayı onurlandırmış oldu. Afganistan Havayolları Ariana ile iş birliği imzalayan Türk Hava Yolları, Şubat ayında 8 bin 030 haber ve yazıya konu oldu.

AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:

• Mısır'ın El Ehli (Kahire) ve El Masri (Port Said) takımları arasındaki maç sonrası çıkan olaylarda en az 74 kişi hayatını kaybetti, 1.000'den fazla kişi de yaralandı.

• Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'la ilgili 'İnternet Andıcı' soruşturması kapsamında, Başbuğ'un 'cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapsi ve "Ergenekon terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapsi istendi.

• 6273 sayılı Çek Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

• Batman'da, KCK operasyonu kapsamında birçok kurum ve eve eş zamanlı yapılan operasyonlarda aralarında Belediye Başkanvekili Serhat Temel, BDP Batman İl Başkanvekili Selim Aratemur'un da bulunduğu 41 kişi gözaltına alındı.

• AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Zürih'te söylediği "Ermeni soykırımı yoktur. Gelsin beni tutuklasınlar" sözleri üzerine, İsviçre Zürih kantonu devlet savcılığı Bağış hakkında ön soruşturma başlattı.

• Adana Büyükşehir Belediye Başkanı iken hakkındaki soruşturmalar nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nca açığa alınan ve "İhaleye fesat karıştırma" suçundan tutuklanan Aytaç Durak, ilk duruşmada tahliye oldu.

• Isparta Dağ ve Komando Okulu'ndaki eğitimlerini tamamlayan 520 sözleşmeli er terörle mücadelenin yoğun olduğu ve son 15 yıl içinde en çok şehidin verildiği Güneydoğu'daki 5 birliğe gönderildi.

• Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Ova beldesinin AK Parti belde başkanı Osman Deniz Karataç silahlı saldırıya uğradı.

• Erzurum'un Aşkale ilçesi Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Yaptırmış, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

• İsrail'in Yeni Delhi ve Tiflis Büyükelçilikleri, eşzamanlı saldırıların hedefi oldu.

• Ermenistan ordusunun 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı'da sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamın 20. yıldönümünde Taksim'de düzenlenen mitinge on binler katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Türk Hava Yolları Ak Parti Suriye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title