Haberler

Romanların ürettiği kamıştan sepetler ekonomiye kazandırıldı

Güncelleme:

Romanların ürettiği kamıştan sepetler ekonomiye kazandırıldı Kozan'da Romanların ördüğü sepetler, belediyenin gerçekleştirdiği başarılı proje sayesinde Türkiye'nin dört bir yanına pazarlanarak satılıyor Adana'nın Kozan ilçesinde yaşayan Roman vatandaşların geçim kaynağı olan kamıştan...

Romanların ürettiği kamıştan sepetler ekonomiye kazandırıldı

Kozan'da Romanların ördüğü sepetler, belediyenin gerçekleştirdiği başarılı proje sayesinde Türkiye'nin dört bir yanına pazarlanarak satılıyor

ADANA - Adana'nın Kozan ilçesinde yaşayan Roman vatandaşların geçim kaynağı olan kamıştan yaptıkları sepetler, Kozan Belediyesi tarafından ekonomiye kazandırıldı. Romanlar, sepet yapımı için yeniden üretime geçerek şimdi Türkiye'nin dört bir yanından sipariş alıyorlar.

Kozan'ın Gazi Mahallesi'nde at arabaları, çadır kentleri, kendilerine özgü yaşamlarıyla dikkat çeken Roman vatandaşlar, sazlıklardan topladıkları kamışları tek tek işleyerek sepet üretiyorlar. Son yıllarda plastik ve sanayi üretimi karşısında zora giren el yapımı sepet üretimi için Kozan Belediyesi devreye girdi. Romanların tek geçim kaynağı olan kamıştan sepetleri ekonomiye kazandırmak için proje yürüten belediye, el sanatını geleceğe taşımayı başardı.

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, E -Ticaret ve yöresel ürün pazarıyla ilçede kadınların ürettiği bölgeye özgü lezzetleri ekonomiye kazandırarak kendi ayakları üzerinde durmasına destek olurken Roman vatandaşların ürettikleri kamış için de destek olarak Türkiye'nin dört bir yanına pazarlama ve satışını sağladı.

Gazi Mahallesinde romanların üretimini yerinde inceleyen ve çalışmalar hakkında bilgi alan Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, "Gördüğünüz sepetler yöresel bir kültür. Belediyemizin yöresel ürünler projesinde yer alan tescilli lezzetleri bu Roman vatandaşlarımızın ürettiği sepetler ile tüm ülkemizin pazarına açtık. Yaklaşık şuana kadar bin 500 sepet üretimi gerçekleşti. Kamışlardan yapılıyor bu sepetler. Ekmek, meyve bağ sepetleri Türkiye'nin dört bir yanına gidiyor. Bu sepetlerde büyük emek var ilçemizde herkes hem tanıtılıyor hem kazanıyor" dedi.

Gaziköy Romanları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yılmaz Tiğrek ise yıllardır bu işi yaptıklarını ama plastikler çıkınca pek ilgi kalmadığını belirterek, "Belediyemiz desteği üretmemizi istedi bizde yeniden üretime geçtik. Burada yaklaşık 50 hane bu işten ekmeğini çıkarıyor. Çok mutluyuz" dedi.

Tiğrek, Roman vatandaşlar kamışları sonbahar kış döneminde topladıklarını kaydederek günde bir kişinin 4 tane yapabilmekte şimdi belediyemizin desteği ile Türkiye'nin dört bir yanından sipariş alıyoruz ve ekonomik olarak gelir elde ediyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kozan Belediyesi Türkiye Adana Kozan Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title