Haberler

Son Dakika! Bakan Nebati'den "Dolar neden yükseliyor?" sorusuna yanıt: Yavaş yavaş dengeye girecek

Güncelleme:

Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında doların bugün Türk Lirası karşısında yüzde 7,5 değer kazanmasıyla ilgili konuştu. Program sunucusunun sorusuna kendinden emin ve özgüvenli bir şekilde yanıt veren Bakan Nebati, "O dönem içinde doların bu kadar radikal bir düşüşten sonra salınımlarının çok hafif gelmesi beklenemez. Bu salınımlar yukarı, aşağı oynaya oynaya kendi dengesine girecek." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN TÜRK ekranlarında Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

"OYNAYA OYNAYA KENDİ DENGESİNE GİRECEK"

Doların neden yükseldiğiyle ilgili gelen soruyu yanıtlayan Bakan Nebati, "Dolar bugün 12.64'teydi. 18 liranın üstünden bugünlere kadar gelmiş durumdayız. 18 liraya doğru giderken ki rakamlar sürekli değişti, yukarıya doğru. O dönem içinde doların bu kadar radikal bir düşüşten sonra çok hızlı şekilde, bunun salınımlarının çok hafif gelmesi beklenemez. Bu salınımlar yukarı, aşağı oynaya oynaya kendi dengesine girecek." diye konuştu.

Bakan Nebati'nin konuşmasından satır başları şu şekilde;

"Bunları ciddiye almıyorum açıkçası. Cımbızlama Türkiye'de bir hastalık halini aldı. Bir bakıyorsunuz bir cümle kurmuşsunuz, içinden 2 kelime alıp onu söylemişsiniz diyorlar. Bunu hastalıklı bir biçimde pedagojiktir. Olacak şey değil. Dünyanın her yerinde okula gidersiniz 3-5 tane cins tip vardır, ya da askerde çalıştığınız yerde olur bu insanlar. Allah böyle yaratmış. Bunlar sosyal medyayla büyük bir fırsat yakaladı. Adı cismi yok. Bunu bir de profesyonelce yapanlar var. Cımbızlama yöntemiyle algı operasyonu yapıyorlar.

"DOLAR ÇIKTI MI SORUNLARI KALMADI"

Önceki gün veya geçen günlerden 11,5 liradan doları TL mevduata çevirip Merkez Bankası'na verenler var. Canı yanıyor mu? Yanmıyor. Vadeli TL mevduatı olan yükselişten etkilenmeyecek. 12 lira ile açıklayanlar 3-5 gün sonra daha düşük rakama geldiğinde parası karşılanıyor. Dolar çıktı mı gitti mi geldi mi diye bir sorunları kalmadı. Bize 'Hiçbir şeye müdahale etmeyin' diyorlar. Serbest piyasa bu değil. Biz de ülkenin serbest piyasa koşulları dışındaki eylemlerinin doğru olmadığını söylüyor, ikaz ediyor, gereğini yapıyoruz.

20 ARALIK'TA NE OLDU?

Bu salınım çok uzun sürmeyecek. 3 ay süre ile, açıkça Türkiye'nin makroekonomik göstergeleriyle bağdaşmayan, yapay bir fırtına estirildi. Dolar 18 liralara kadar geldi. 20 Aralık önemli bir gündür, Cumhurbaşkanımızın manifestosu doları 18 liradan 11 liralara kadar gelmesine sebep oldu. O gece dolaylı, dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadı. Vatandaş bir yarışa girdi ve dövizini bozdurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Biz dış saldırı yapılacak bütün yolları kapattık. Çok net şekilde işimize hakimiz.

"TÜRKİYE'DE HERKES DOLARA BAKAR"

Müdahalede bulunulmadığının kanıtı var. Bir süre sonra bunlar açıklanıyor zaten. 3 ay sonra ortaya çıkacak. Doların yükseldiği falan yok. Bu, salınımların kendi haline gelmesi. Küçük yatırımcılar çarpıldı. Kılavuzları doğru değildi; sosyal medya, troller, siyasal partilerin temsilcileri... Bunlar sadece AK Parti iktidarına ve cumhurbaşkanımıza zarar vermek için köpürttükçe köpürttüler. Bir siyasal iktidar, seçime 1.5 yıl var, seçime giderken dövize yükseltmeyi göze alır mı? Almaması gerekir çünkü Türkiye'de herkes dolara bakar.

MUHALEFETE TEPKİ

Muhalefet partisi için çok büyük bir imkan elde edilmiş. 'Geliyor gelmekte olan' diyor. Onların sloganını kullanıyorsun diyorlar, onların kullandığı her şeyi kullanacağım, onlara bir şey bırakmayacağım. Şunu bilsinler: Geldi, gelmekte olan geldi. Tamamen psikolojik bir harpti, bu harpte zirveye ulaştılar 20 Aralık'a kadar. Küçük yatırımcılara zarar veren de onlardır. Sahte belgeler yayınladılar. 52 firma bu yıl halka açıldı, tarihi rekor kırıldı. Bunları da öyle bir noktaya getirdiler ki gerçekliği olmayan bir şekilde küçük yatırımcıyı Döviz almaya ikna ettiler. Son 3 aylık operasyon içerideki küçük yatırımcılar başta olmak üzere kurumların da verdiği algı operasyonu, psikolojik harpti. Bu insanların ahı, maddi olarak zararlarını kim karşılayacak?

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Nureddin Nebati Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (9)

UğuR DURAN:

Lütfen birisi saçlı sakallı mubarek insana BAKAN olduğunu hatırlatsın... Gerçekten artık insanlar konuya hakim olamayan bakanlardan sıkıldı. Çocuk oyuncağı gibi oldu artık. Gerçekten ayıp oluyor.

74
4
yanıtYanıtla
Karadeniz:

2021 Eylül ayında (üç ay önce) dolar 8,70 seviyelerindeydi. Ülkece 12 seviyelerine çekilmesine neden bu kadar seviniyoruz? 2021 Eylül-Aralık ayları arasında ne olduda dolar 8.70lerden 18lere kadar çıkmasının nedenini açıklamıyor.

61
1
yanıtYanıtla
ferhat atmaca:

bu pandemi döneminde ben şunu anladım. vatandaş olarak tamamen yapayanlızız. tüm kararlar para babaları için alındı. bir an önce vatandaş için devlet demir yumruğunu masaya vurmalı. insanların büyük bölümü bu ülkede yarını çıkarmak için yaşıyor. bunları bir an önce görün.

52
0
yanıtYanıtla
Kaya ALP:

Üretmiyoruz ve güven vermiyoruz.

20
2
yanıtYanıtla
Doğuş:

Denge rakamı kaç 20 mi?

17
0
yanıtYanıtla
Doğrucu Davud:

Doların salına salına kendi dengesine geleceğini beklemek saflık olur. Ekonominin argümanlarıyla müdahale etmeden nerelere kadar çıktı gördünüz. Siz aslında bir nevi faiz arttırdınız. Ama bu yetmeyecek. Yastık altındaki doları dahil etmeliydiniz yastık altındaki altını dahil etmeliydiniz. Bu da yetmez isteyene merkez bankasının açıkladığı kur üzerinden altın veya dövizi fiziki olarak vermeyi taahhüt edecektiniz veya isteyene merkez bankasının açıkladığı dolar üzerinden dolar hesabı açmayı.

14
3
yanıtYanıtla
Onder Yildiz:

dolarla mı maaş alıyorsun sen sunucu sürekli dolar dolar,çarpılan elbette küçük yatırımcı olacak godomanların her zaman haberi oluyorlar nerden bilgi alıyorlarsa.Çoğu sey komedi ülkede halkı dolandıran kim?

15
0
yanıtYanıtla
buğra tezcan:

gözlerinizde bi telaş bi endişe görüyorumm

14
0
yanıtYanıtla
Gellen:

Eger AHMET HAKAN gercek bir gazeteci olsaydi !!!!.bakana dolarin 8 TL den 18,00 TL ye ne olduda cikti,normal buluyormusunuz diyede sorardi !!!

5
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title