Haberler

Somalili hasta, kornea nakliyle 5 yıl sonra görmeye başladı

Güncelleme:

Somali'de yapılan katarakt ameliyatının ardından gözlerinde oluşan rahatsızlık nedeniyle görme yetisini kaybeden Hırsi Yusuf, İzmir'deki kornea naklinin ardından yeniden görmenin mutluluğunu yaşıyor.

Somali'de yapılan katarakt ameliyatının ardından gözlerinde oluşan rahatsızlık nedeniyle görme yetisini kaybeden Hırsi Yusuf, İzmir'deki kornea naklinin ardından yeniden görmenin mutluluğunu yaşıyor.

Somalili 67 yaşındaki Hırsi Yusuf, 2016'da ülkesinde yapılan katarakt ameliyatının ardından gelişen "vaskülarize korneal lökom" rahatsızlığı nedeniyle görme yetisini tamamen kaybetti.

Kullandığı ilaçlar nedeniyle göz yüzeyi tahrip olan Yusuf, tedavi olabileceği ülkeleri araştırmaya başladı.

Yaşamını yakınlarının desteğiyle sürdüren Somalili hasta, bir tanıdığının vasıtasıyla İzmir'deki özel bir hastanede görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Safiye Yılmaz'a muayene olmaya karar verdi.

Hırsi Yusuf'u muayene eden ve kornea nakliyle yeniden görebileceği müjdesini veren Yılmaz, hastasına uygun korneanın bulunması için ABD'deki "kornea bankası"na başvurdu.

Kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren bir hastanın yakınları tarafından bağışlanan kornealar özel saklama koşullarıyla İzmir'e gönderildi.

Yılmaz, geçen hafta hastasının sağ gözüne yaptığı kornea nakli sayesinde onun 5 yıl sonra görmesini sağladı.

Prof. Dr. Safiye Yılmaz, AA muhabirine, hastasının Türk vatandaşı olmaması nedeniyle ülke içinden bağışlanan korneaları kullanamadıklarını, yurt dışında bulunan bir "kornea bankası"na başvuru yaptıklarını söyledi.

Hastasının kendisine başvurduğunda hiç görmediğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Hastamız için acil bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Ülkesinde göz doktorlarına gitmiş ama kornea naklini riskli bulmuşlar. Hastamızın yeniden görmesi için riskli bir ameliyata imza attık. İlk kornea nakli başarılı oldu. Nakil ameliyatının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen artık tek gözüyle de olsa beni rahat gördüğünü ifade ediyor. Bir süre sonra diğer gözüne de nakil yapmayı planlıyoruz."

Korneada diğer organ nakillerine göre daha az doku reddi yaşandığını ancak Hırsi Yusuf'un geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bu riskin yüksek olduğunu ifade eden Yılmaz, buna rağmen başarılı bir operasyonla hastanın sağlığına kavuştuğunu aktardı.

"Yeniden görmek çok güzel"

Hırsi Yusuf da yeniden görmenin içinde çok güzel duygular uyandırdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ülkemde kalsaydım görme ihtimalim yoktu. Türkiye'nin özellikle kornea nakli konusundaki başarısını duymuştum. Bir yakınım vasıtasıyla Safiye Hanım'a geldim. Bana tekrar görebileceğimi söylediği anı hala unutamıyorum. Onun yaptığı nakil sayesinde yeniden görmeye başladım. Türk hekimlerinden Allah razı olsun. Bana çok iyi davranıldı ve başarılı bir ameliyat geçirdim."

Kaynak: AA / Sağlık

Amerika Birleşik Devletleri Somali İzmir Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title