Haberler

SSK Doğum parası başvurusu ve doğum ödemesi sorgulama

Güncelleme:

SSK Doğum parası başvurusu ve doğum ödemesi sorgulama ekranı. SSK doğum parası, Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan faydalanmakta olan kadınların doğum yaptıklarında, belirli şartlara uyması halinde doğum için yapılan bir tür yardımdır. Doğum parası başvurusu ve başvuru sonuçlarına ilişkin detaylar haberimizde.

SSK doğum parası, Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan faydalanmakta olan kadınların doğum yaptıklarında, belirli şartlara uyması halinde doğum için yapılan bir tür yardımdır. Bilindiği gibi, hamile olan bir kadının doğumdan bir süre önce ve doğum yaptıktan da bir süre sonra çalışması sakıncalıdır. Bu nedenle kadınlara bu şartlara uyması şartıyla doğumdan önce ve sonra izin verilebilir. Fakat çalışan kadın sigortalı ise çalışmadığı zamanlardan dolayı bir yardım alması gerekir. Bu durum iş göremezlik parasına benzemektedir. Zaten SGK doğum parası, analık geçici iş göremezliği olarak da bilinmektedir. Bu nedenle SSK'dan yardım alma hakkı elde edilebilir. SSK doğum parası alabilmek için kişinin kuruma bunun için başvuru yapması gerekmektedir. Fakat SSK'nın da etkilendiği bazı değişiklikler nedeni ile SGK doğum parası yardımı da değişikliklere uğramıştır. Yazımızın devamında konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ülkemizde kullanılan sağlık güvencesi hizmetleri üçe ayrılmaktadır. Üçe ayrılan sağlık güvencesi hizmetleri farklı kurumlar tarafından sağlanır. Hizmeti sağlayan kurumlar Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR şeklinde ayrılır. Emekli Sandığı kamu çalışanlarına sağlık güvencesi hizmeti ve bunun yanında emeklilik fırsatı vermektedir. SSK ise özel sektör çalışanlarına işverenlerinin başvurusu ile sağlık güvence hizmetini sunar. Özel sektör çalışanlarının işverenleri, Sosyal Sigortalar Kurumu'na düzenli bir şekilde her ay olmak üzere prim yatırarak kişinin sigorta sahibi olmasını sağlar. İşverenlerin çalışanlarına sigorta sağlaması zorunludur. İnsanların sağlık güvencesinden yaralanma hakkı vardır ve yasalar aracılığı ile korunur. Bu nedenle işverenler zorunlu olarak tanımlanan sigortayı umursamazlar ise kanunlara aykırı bir duruma düşerler ve bunun da bazı cezaları bulunur. Sigorta durumuna önem verilmesi bu nedenle şarttır. Sigortanın eksiksiz olarak yatırılması halinde kadınlar SSK doğum parası yardımından da yararlanabilmektedirler. SGK doğum parası yardımından yararlanmak isteyen kişi bu konuda başvuru yapmalıdır. Başvuru yaptıktan sonra sorgulama işlemi kullanarak SSK doğum parası yardımı alıp alamayacağını öğrenebilir. Yeni düzenleme ile bu sorgulama artık E-Devlet'ten yapılmaktadır.

Uygulamaya konulan yenilikler ile birlikte az önce bahsettiğimiz ve üçe ayrılan sağlık güvenceleri, şu an bir kuruluş bünyesinde hizmete sunulmaktadır. Artık biraz önce bahsettiğimiz kurumlar Sosyal Güvenlik Kurumu diğer adı ile SGK bünyesinde hizmetlerine devam edecekler. Bununla birlikte saydığımız üç sağlık güvencesi işlemleri de tek kuruluş içerisinden halledilebilir bir durumda olacaktır. Fakat burada sağlık güvencesi sistemlerinde bir birleşme olsa da, insanlar yine önceden alıyor oldukları hizmetleri yine, SGK adı altında da olsa alacaklardır. Mesela daha önceleri SSK sigortalısı olan kadınlar SSK doğum parası hizmetini artık SGK'dan alacaklardır. Önceleri SSK içinden yapılan yardım bundan sonraki başvurularda SGK içinden yapılacaktır. Başvurunuzu yaptıktan sonra SGK doğum parası yardımı alıp alamayacağınızı merak ediyorsanız E-Devlet sistemini kullanmalısınız. E-Devlet bu tür sorgulama işlemlerinin bulunduğu bir sistemdir. Ayrıca E-Devlet sistemi kullanımı da gayet kolaydır. Sisteme giriş yapabilmek için tek sahip olmanız gereken şey E-Devlet sistemine giriş şifresidir. Şifreniz daha önceden alınmış ise, TC kimlik numarası ile beraber kullanıp sisteme girebilir ve SSK doğum parası alıp almadığınızı öğrenebilirsiniz. Eğer daha önceden E-Devlet kapısı hiç kullanmamışsanız ve giriş şifresi edinmemişseniz, PTT şubelerine uğrayıp 2 TL vererek şifrenizi alma imkanınız bulunmaktadır. Böylece SSK doğum parası alıp almadığınızı öğrenebilirsiniz.

SSK DOĞUM PARASI NEREDEN ÖĞRENİLİR ?

SSK doğum parası alıp alamayacağınızı öğrenmek için E-Devlet sistemi kullanabilirsiniz. Tabii önce bu para için başvurmuş olmanız gerekmektedir. SSK doğum parası yardımı öğrenmek için öncelikle E-Devlet web sitesine giriş yapalım. Yazımızın sonundaki bağlantıyı kullanarak siteye gidiniz. Site açıldığında karşınıza aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi bir sayfa çıkacaktır. Bu sayfada resimde altı çizili olarak gösterdiğimiz butona tıklayınız.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Sosyal Güvenlik Kurumu Gündem Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title