Haberler

Sıfır Atık Türk Halkı İçin de Bir Mucize Yaratacak"

Sıfır atık felsefesinin dünyaca tanınmış öncülerinden Bea Johnson, "Biz ailecek hem ekonomik olarak hem sağlık açısından çok daha iyi noktadayız. Çok daha fazla zamanımız var. Yaşam standartlarımız çok yükseldi.

Sıfır atık felsefesinin dünyaca tanınmış öncülerinden Bea Johnson, "Biz ailecek hem ekonomik olarak hem sağlık açısından çok daha iyi noktadayız. Çok daha fazla zamanımız var. Yaşam standartlarımız çok yükseldi. Hayatımız inanılmayacak kadar zenginleşti. Türk halkı da sıfır atık felsefesine lütfen biraz baksın. Kendisine uygun geleceğini görecektir. Biz kendi hayatımız için bir mucize yarattık ve Türk halkı da kendisi için bir mucize yaratacaktır." dedi.

Johnson, Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği'nin (TOGEM-DER) Üsküdar'daki merkezine yaptığı ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sıfır atık felsefesinin dünyadaki birçok ülkede uygulanmasına öncülük eden ve bu alandaki projelere önemli katkılar sunan Johnson, tüketim alışkanlıklarının değişmesi gerektiğine ve bireysel mücadelenin önemine dikkati çekti.

Johnson, doğaya ve ekosisteme saygı çerçevesinde oluşturduğu 5 altın kuralı şöyle sıraladı:

"Öncelikle ihtiyacımız olmayan şeylere 'hayır' diyeceğiz. Onları evimize almayacağız. İkinci olarak evimizin içindeki kıyafet, mobilya ve kişisel eşyaların sayısını azaltmak. Üçüncü olarak, eşyalarımızı yeniden kullanmalı ve ikinci el ürünlere daha fazla yer ayırmak. Dördüncü olarak her türlü geri dönüşüm faaliyetini öncelemek ve son kural olarak açığa çıkan zorunlu atıkları doğada çözündürmek. Bunları öncelediğimizde hem aile hem toplum olarak sıfır atığa doğru yola çıkabiliriz."

5 altın kuraldan yola çıkarak birey, aile, toplum ve devlet olarak sıfır atık prensiplerinin tüm alanlarda uygulanabileceğini ifade eden Johnson,"Biz ailecek hem ekonomik olarak hem sağlık açısından çok daha iyi noktadayız. Çok daha fazla zamanımız var. Yaşam standartlarımız çok yükseldi. Hayatımız inanılmayacak kadar zenginleşti. Türk halkı da sıfır atık felsefesine lütfen biraz baksın. Kendisine uygun geleceğini görecektir. Biz kendi hayatımız için bir mucize yarattık ve Türk halkı da kendisi için bir mucize yaratacaktır." ifadelerini kullandı.

Reklamların insanları fazla tüketime sevk ettiğinin ve binlerce yıllık alışkanlıkları değiştirdiğinin altını çizen Johnson, ikinci el kullanımına öncelik verilmesini tavsiye etti.

"Fransızca konuşan ülkeler sıfır atık hassayetinde önde"

Johnson, "En çok hangi ülkelerde sıfır atık konusunda siyasi ve toplumsal duyarlılık var?" sorusuna "Fransa, İsviçre'nin Fransızca konuşan bölgesi ve Kanada'nın Fransızca konuşan bölgesi bu alanda öncüllerden. Bu ülkeler sıfı atık hassisiyeti konusunda önde." yanıtını verdi.

Fransa'da sanayileşme ve tüketim toplumu üzerine yapılan eleştirilerin birçok yazar ve aktivisti yıllar önce bu alanda çalışmalar yapmaya teşvik ettiğini belirten Johnson sözlerine şöyle devam etti:

"Bunu bir Fransız olarak söylemiyorum. Bizim çalışmalarımız başladığında hemen olumlu tepkiler aldık. İlk haberim Le Monde gazetesinde çıktı ve ardından çok farklı alternatifler geldi. Örneğin Fransa'nın kuzeyinde beyaz yakalılardan oluşan bir sanayi kenti olan Roubaix'de bir kampanya düzenlenmişti. 100 işçi ailesi için bir kampanya başlatıldı. Sıfır atık yarışması düzenlendi ve evlerindeki atığın miktarını azalttıklarında finansal bir destek aldılar. Ayrıca Fransa'da Çevre Bakanlığı sıfır atık bölgeleri ve şehirleri belirledi. Buralar gerçekten sıfır atık için mücadele ediyor. "

"Sıfır atık tüm yaşamımı mucizevi bir şekilde değiştirdi"

Johnson, sıfır atıkla yaşama felsefesinin kendisi ve ailesi için de yeni bir hayatın başlangıcı olduğunu belirtti.

İlk başlarda ailesi ve çevresinden olumsuz tepkiler aldığını fakat zamanla tüm ailesinin kendisine destek verdiğini belirten Jonhson şunları dile getirdi:

"Kocam işini bıraktı. Sürdürülebilirlik üzerine bir şirket kurdu. Her şey tabii ki kolay olmadı. Organik ürünlerin fiyatları fazla olduğu için eşim ilk zamanlarda karşı çıktı ama zamanla sıfır atık düşüncesi tamamen uygulandığında finansal olarak da kara geçtiğimizi gördü. Çocuklarım doğduğu günden itibaren sıfır atık kavramına göre yetişti. Ben bir anne olarak böyle bir yaşam şeklinin gerektirdiği araçları verebildiğimi düşünüyorum. Sıfır atık ailemin hem sağlığını, hem ekonomisini olumlu yönde etkiledi. "

Johnson basın toplantısının ardından TOGEM-DER'in faaliyetleri hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title