Haberler

Savaşın Yarım Bıraktığı Hayatlara Türkiye Sahip Çıkıyor

Irak'ta terör örgütü DEAŞ zulmünden Suriye'ye kaçarken babalarını kaybeden, anneleri tarafından terk edilen biri kısmi felçli 2 Iraklı çocuk, Türkiye'nin insani diplomasi çalışmalarıyla kamptaki tek başlarına hayat mücadelesinden kurtarılıp akrabalarına kavuşturulmak üzere Iraklı yetkililere...

Irak'ta terör örgütü DEAŞ zulmünden Suriye'ye kaçarken babalarını kaybeden, anneleri tarafından terk edilen biri kısmi felçli 2 Iraklı çocuk, Türkiye'nin insani diplomasi çalışmalarıyla kamptaki tek başlarına hayat mücadelesinden kurtarılıp akrabalarına kavuşturulmak üzere Iraklı yetkililere teslim edildi.

Terör örgütü DEAŞ zulmünden Suriye'ye kaçan Iraklı yetimler, Türkiye'nin insani diplomasi çalışmalarıyla akrabalarına kavuşacak.

Irak'ta 2016 yılında DEAŞ zulmünden kaçan aile, göç sırasında hava saldırılarına maruz kaldı.

Saldırı sonucu baba olay yerinde hayatını kaybederken, çocuklardan 15 yaşındaki Abbas şarapnel parçalarının isabet etmesi sonucu kısmi felç geçirdi.

Kısa bir tedavi sonucu tekrar yola koyulan anne ve çocukları, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib bölgesine ulaştı.

Annenin ikinci evlilik yapması sonucu yalnız kalan çocuklara Türkiye sahip çıktı.

Dışişleri Bakanlığı ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Irak ile irtibata geçerek yetim çocukları bu ülkedeki akrabalarına ulaştırmak üzere çalışma başlattı.

İHH yetkilileri tarafından İdlib bölgesindeki Derkuş kampından alınarak sınıra ulaştırılan yetimler, göç idaresi müdürlüğünce yapılan işlemler sonunda Iraklı yetkililere teslim edildi.

AA muhabirine açıklama yapan İHH İnsani Yardım Vakfı İnsani Diplomasi Birimi sorumlularından Abdullah Altay, şunları kaydetti:

"İdlib'deki Derkuş kampında yardım dağıtımları sırasında karşılaştığımız Iraklı yetimleri akrabalarına kavuşturmak için çalışmalara başladık. Tedavi edilmesi ve Irak'taki akrabalarına kavuşmaları için Irak konsolosluğu yetkililerine çocukları teslim ettik. Irak hükümeti yetkilileri Suriye'ye göç etmek zorunda kalan vatandaşlarının ana yurtlarına geri dönüşleri için gerekli tüm kolaylığı sağlıyor. Irak hükümetine çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz."

"Uzun süredir bana 8 yaşındaki kardeşim bakıyor"

15 yaşındaki Abbas Cuburi, "Yaklaşık 2 yıl önce DEAŞ saldırılarından kaçarken babamı kaybettim ve kısmı felç geçirdim." dedi.

Tedaviyi yarım bırakarak Suriye'ye kaçmak zorunda kaldıklarını belirten Cuburi, şöyle devam etti:

"Zorlu yol şartlarında oradan oraya rüşvet vererek Suriye'ye ulaştık. Kampta yaşamak gerçekten çok zor. Annem bizi terk etti. Uzun bir süredir bana 8 yaşındaki kardeşim bakıyor. Tuvalete gitmemde yardımcı oluyor. Tedavi olmak istiyorum. Yürümek, yarım bıraktığım okuluma dönmek istiyorum. Allah razı olsun Türkiye'den ve İHH'den. Akrabalarıma kavuşmama vesile oluyorlar."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Irak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title