Haberler

Samsun: Başbakan'a "Şeker" Uyarısı

Yüksek Tempoyla Çalışan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Son Olarak Kan Şekerinin Düşmesi Üzerine Uzmanlar Bazı Uyarılarda Bulundu.

Yüksek tempoyla çalışan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son olarak kan şekerinin düşmesi üzerine uzmanlar bazı uyarılarda bulundu.

Samsun Gazi Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İnci Etikan, Başbakan Erdoğan'ın sağlığı için beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini dile getirerek, "Başbakanımız'ın kan şekerinin düşmesinin nedeni aşırı hareketten dolayı yorgunluk olabilir. Kan şekeri düşen kişiler şeker hastaları gibi yaşantılarını değiştirmelidir" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın oruç tuttuğunun bilindiğini, çok fazla glisemik indeksi düşük karbonhidrat almamış olmasından dolayı kan şekerinin düşmüş olabileceğini ifade eden Dr. İnci Etikan, "Başbakanımız yeterli ve dengeli beslenmeli. Çok yorulmamalı. Sporcu yapısı var. Dolayısıyla çok vücut hareketinde bulunuyor. Kollar ve bacakların gıdası şekerdir ve hareket çok şeker harcar. Bu da kan şekerinin düşme nedeni olabilir" diye konuştu.

Normal insanların da Ramazan tatlılarından, baklavalardan aşırı şekilde yemesi durumunda kana şeker karışımının hızlı olacağını hatırlatan Dr. Etikan, "Yediğimiz gıdalar arasında şekerin kana çok çabuk karıştığı gıdalar vardır. Bir de aşırı şeker ihtiva eden muz, üzüm, incir gibi meyveler vardır. Unlu çorbalar da çok çabuk kana karışır. Bunlar kan şekerini çabucak yükseltir ve pankreastan çok çabuk insülin salgılattırırlar. Böylece tokluk kan şekeri çok aşağılara düşebilir. İnsanın şeker düşme belirtileri dediğimiz uykusunun gelmesi, halsizlik, titreme terleme gibi belirtiler ortaya çıkar. Başbakanımız oruçluydu. Çok fazla glisemik indeksi düşük karbonhidrat almamış ve aşırı hareket ederek vücudunu yormuş olabilir. Glisemik indeksi düşük gıdalar almak lazım. Kepekli pirinç, bulgur pilavı, sebzeler, kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut gibi gıdalar alınmalıdır. Bunlar alınırsa kan şekeri yavaş yavaş yükselir, şeker düşmesi de yükselmesi de görülmez" şeklinde konuştu.

Karaciğerin kendi deposundaki glikojenden açlıkta şeker ürettiğini, açlıkta da şeker ürettiğini, bunun yanı sıra proteinli ve yağlı gıdalardan da şeker üretimi gerçekleştirdiğini açıklayan Etikan, şunları söyledi:

"Şimdi oruçta glisemik indeksi düşük yeterli gıda alınmazsa karaciğerin üretmiş olduğu şeker vücut tarafından çok hızlı kullanılmış olabilir. Aşırı yorgunluk şekerinin düşmesine neden olmuştur. Başbakanımız'ın düzenli ve glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmesi gerekir. Ayrıca, şeker düşmesi, ailesinde şeker hastalığı olan kişilerde olursa ilerde kendilerinde de şeker hastası olacağının en erken belirtisidir. Şeker düşmesi olan kişiler, şeker hastaları gibi yaşantılarını sürdürmelidir. Açlık kan şekerinin yüksek seyri göz ve böbrek sinir damarları, tokluk kan şekerinin yüksek seyri ise kalp ve beyin damarları açısından risk oluşturur".

Dr. İnci Etikan, açlık kan şekerinin karaciğer tarafından gece saat 02.00'de üretime başlanıp, sabah saat 08.00'e kadar üretilen kan şekeri olduğunu da vurguladı.

Etikan, "Açlık kan şekerine saat 08.00'den önce bakılmalıdır. Bu saatten sonra bakılması fayda vermez. Açlık kan şekerinin yüksek seyri, gözle böbrek sinir damarları açısından risk taşımaktadır" şeklinde konuştu.

Tokluk kan şekerinin, yemeğin ilk lokmasından 2 saat sonra ölçülmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Etikan, "Tokluk kan şekeri normal insanda açlık kan şekerinden daha düşüktür. Şeker hastasında ise yenilen yemekle, kullanılan ilaçlarla, yapılan eforla değişir. Yüksek seyri kalp beyin damarları tıkanması açısından risk taşımaktadır" uyarısında bulundu.

Etikan, Başbakan'ın kan şekerinin düşmesinin oruç tutmasına engel teşkil etmediğini, ancak iftar ve sahurda aldığı gıdalara dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title