Haberler

Saltık Toprağa Verildi

12 Eylül askeri darbesinin önemli isimlerinden, Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Haydar Saltık'ın cenazesi Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden 12 Eylül askeri darbesinin önemli isimlerinden, Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Haydar Saltık'ın cenazesi Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Yoğun yağışa rağmen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi cenazeye katıldı.

Kalp yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle bir süreden beri tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde 8 Nisan günü hayatını kaybeden emekli orgeneral Ali Haydar Saltık için Selimiye Camii'nde askeri tören düzenlendi. Emekli Orgeneral Saltık'ın cenazesi öğleden önce cenaze arabasıyla camiye getirildi. Cenaze musalla taşına konulurken, aile adına taziyeleri Saltık'ın eşi Bilge Saltık, oğulları Aziz ile Tahsin Saltık kabul etti.

Cenazeye Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetler Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Ege Ordusu Komutanlığı, Harp Akademileri Komutanlığı, 1'inci Ordu Komutanlığı, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Galatasaray Üniversitesi, Galatasaray Lisesi ile çok sayıda kişi çelenk gönderdi.

KOMUTANLAR TAM KADRO

Cenazeye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun aralarında bulunduğu çok sayıda komutan ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu katıldı. Genelkurmay eski başkanlarından Emekli Orgeneraller Necdet Üruğ, Hüseyin Kıvrıkoğlu, İsmail Hakkı Karadayı, Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Emekli Oramiral Nejat Tümer, Orgeneral İsmail Koçman, Orgeneral Edip Başer, Orgeneral Kemal Yavuz, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, İnan Kıraç, Ali Koç ile eski başbakanlardan Bülent Ulusu da cenazeye geldi.

GÖZYAŞLARIYLA UĞURLANDI

Saltık'ın yakınları, dostları ile askeri yetkililer cenaze namazı için birlikte saf tuttu. Yoğun yağış nedeniyle cenazeye katılanlar zor anlar yaşadı. Kılınan namazın ardından Saltık'ın cenazesi omuzlarda taşınarak top arabasına konuldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi ile genelkurmay eski başkanları cenazeye selamlayarak uğurladı. Askeri tören sırasında Saltık'ın yakınları gözyaşlarına boğuldu. 12 Eylül darbesinin önemli isimlerinden Orgeneral Ali Haydar Saltık'ın cenazesi törenin tamamlanmasının ardından Çengelköy Mezarlığı'na götürülerek, buradaki kabristana defnedildi.

MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAPTI

Emekli Orgeneral Ali Haydar Saltık, 1923 yılında İstanbul'da doğdu. 1940 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden, 1941 yılında Topçu Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1943 yılında Topçu Sınıf Okulu'nu bitirdi. Muhtelif birliklerde batarya takım komutanlığı, batarya komutanlığı ve tabiye öğretmenliği görevlerinde bulundu. 1952 yılında girdiği Harp Akademisi'ni, 1955 yılında bitirerek kurmay oldu. 1958 yılına kadar çeşitli karargah ve birliklerde, Washington'da görev yaptı. 1966 yılında tuğgeneral, 1970'de tümgeneral, 1974'de korgeneral ve 1978'de orgeneralliğe yükseldi. Tuğgeneral rütbesi ile CENTO Eğitim Daire Başkanlığı, 8'nci Piyade Tugay Komutanlığı, tümgeneral rütbesi ile 3'ncü Ordu Kurmay Başkanlığı, Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı, Genelkurmay Eğitim Daire Başkanlığı, korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Harekat Başkanlığı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu. Orgeneral rütbesinde Genelkurmay 2'nci Başkanlığı, Ege Ordu Komutanlığı, Devlet Başkanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği , 1'nci Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı yaptı. 6 Aralık 1983'te Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. 30 Ağustos 1985'te emekli oldu. Bir dönem Bern Büyükelçiliği de yapan Saltık, evli ve üç çocuk babasıydı.

- İstanbul / Üsküdar

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title