Haberler

Sağlıksız Diyetlere Dikkat

Dicle Üniversitesi (Dü) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Beslenme Bölüm Şefi Yrd. Doç. Dr. Fatma Çelik, Sağlıksız Beslenme veya Diyetin Erken Yaşlanmaya Yol Açtığını Söyledi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Beslenme Bölüm Şefi Yrd. Doç. Dr. Fatma Çelik, sağlıksız beslenme veya diyetin erken yaşlanmaya yol açtığını söyledi.

Basitçe kalori sınırlandırılması yapılmış, gösterişli gibi gösterilen listelerden uzak durulması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Çelik, "Bahar ve yaz ayları yaklaştığında gazete ve dergileri karıştırırken, birçok yeni keşfedildiği ifade edilen mucizevi diyetlere rastlayabilirsiniz. Bunların çoğu basitçe kalori sınırlandırılması yapılmış, herkesin uyması da pek mümkün olmayan; ancak gösterişli, renkli, karmaşık gibi gösterilen listelerdir. Bölümümüze, bulunduğu ağırlıktan şikayet ederek başvuranlarda, ki bu kişiler şişman veya çok zayıf olabiliyorlar, sıklıkla gözlediğimiz yanlış alışkanlık olarak; kahvaltıyı geç vakitte yapmak veya hiç yapmamak, öğle öğününü tamamen atlayıp, akşam yemeğini erken vakitlere kaydırıp abartarak yeme olarak gözlüyoruz. Özellikle ev hanımları ve serbest meslek çalışanları bu konuda daha öne çıkıyor. Ev hanımları, eğer sabah okula giden çocukları varsa, çocukları okula gönderdikten sonra tekrar uyuyup saat 10.00-11.00 civarında kahvaltı ve öğle yemeği karışımı dev bir kahvaltı yapıyor. Kimisi de bu kahvaltıdan önce günlük ev işlerini, yürüyüşünü de yapıyor. Akşam yemeğinde de eşleriyle birlikte imkanları dahilinde eti, yağı, pilavı, makarnası, salatası bol mükellef bir sofra hazırlıyor. Akşam yemeğinin sonrasında çocuklar ve eşlerle birlikte yenilen kuruyemiş ve meyvelerin ilavesiyle maalesef, harcanamayacak kadar fazla kalori alınıyor. Harcayamadığımız, enerji taşıyan her besin öğesi, vücudumuz tarafından kanımızda fazla kalamayacağı için 'Belki bir gün bir kıtlıkta kullanılır' yağa dönüştürülerek saklanır. Kadınlarda daha çok kalça çevresinde, erkeklerde daha çok bel çevresinde biriktirilir" dedi.

Kilo almamanın altın kurallarından birinin hiç öğün atlamamak olduğunu kaydeden Çelik, "Sağlıklı beslenmek ve hep istenilen kiloda kalabilmek için altın kurallardan birisi; yaşımıza, yaptığımız işe, boy uzunluğumuza, metabolizmamıza, mevcut hastalıklarımıza göre en uygun miktarlarda gıdaları alarak beslenmektir. Bunu yapmak çok zor ve karmaşık da değildir. Temel kural; hiç öğün atlamadan sabah, öğle, akşam her şeyden bir parça her öğünde yemek ve arkasından bunu harcamaktır. Bu bir yaşam şekli ve alışkanlığa dönüşmelidir. Alışkanlığa dönüşemeyecek kadar uygulanması zor, çok düşük kalori içeren dengesiz, ev halkıyla birlikteliğinizi sağlamayan beslenme şekilleri veya diyetler ancak vücutlarımızı yıpratarak erken yaşlanmamıza yol açar" diye konuştu.

(AŞ-EST-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title