Haberler

Türkiye'nin Dördüncü Yüz Nakli

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ömer Geçici, "Turan Çolak'ın hayatla ilişkilerini, irtibatlarını doğru kurmasını sağlayacağız" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici, " Turan Çolak'ın hayatla ilişkilerini, irtibatlarını doğru kurmasını sağlayacağız" dedi.

Geçici, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin dördüncü yüz nakli yapılan Turan Çolak ile psikolojik tedavisi için ameliyattan sonra ilk defa bugün görüştüğünü söyledi. Operasyondan önce Turan Çolak ile görüştüğünü kaydeden Geçici, "Operasyon öncesinde beklentilerinin doğru konumlandırılması amacıyla bazı görüşmeler yaptık, yüzüyle ilgili çeşitli problemler yaşamış. Bu nedenle operasyona uygundu ve hazırdı" diye konuştu.

Turan Çolak'a tıbbi müdahale yapıldığını, riskli dönem sona erdikten sonra psikolojik açıdan görüşmelere başlayacaklarını ifade eden Geçici, "Yeni yüzüyle hayata iyi bir şekilde hazırlamaya çalışacağız. Yeni yüzüyle daha iyi hayat yaşayacak" dedi.

Turan Çolak'ın göz kapakları nakli sonrasında ağlayıp ağlamayacağı sorusu üzere Geçici, Çolak'ın ağlayacağını ve ağlamanın iyi bir tedavi yöntemi olduğunu belirterek, herkesi ağlamaya teşvik etti.

Hastaya topluma uyum sağlaması amacıyla tedavi uygulayacaklarını dile getiren Geçici, "Yüz operasyonu geçiren Turan Çolak kullandığı ilaçlar ya da operasyon nedeniyle çeşitli komplikasyonlar, depresyon bozuklukları yaşayabilir. Yüzüyle ilgili sıkıntılar olabilir. Bunları izleyeceğiz, müdahale edilmesi gerekirse o zaman müdahale edeceğiz. Turan Çolak'ın hayatla ilişkilerini, irtibatlarını doğru kurmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Çolak'ı topluma yönelik hazırlayacaklarını kaydeden Geçici, Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'a da aynı yöntemi uyguladıklarını ve Uğur Acar'ın kendi kültürüne, çevresine göre uyum sağladığını bildirdi.

-Gözleri kapalı tutuluyor-

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan da, ameliyatın üzerinden 7 gün geçtiğini ve hastanın sağlık durumunun çok iyi ilerlediğini söyledi. İlk 10 günün riskli olduğunu, 3 gün daha bu riskin devam edeceğini vurgulayan Özkan, Turan Çolak'ın konuşabildiğini, her şeyi yeyip, içebildiğini ve kan değerlerinin de normal olduğunu belirtti. Özkan, hastanın ilaç tedavisine istenilen şekilde yanıt verdiğini kaydetti.

Çolak'a göz kapaklarının da nakledildiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Özkan,

"Hareket ettirebileceği göz kapakları yoktu. Biz de sinirleriyle birlikte göz kapaklarını naklettik. Ancak sinirlerin uyum sağlaması ve hareket ettirebilmesi için en az 3 ayı ya da 6 ayı beklememiz gerekiyor. Göz kapaklarının hareketini 6 ay sonra net görebiliriz" diye konuştu.

Özkan, Turan Çolak'ın da kendi yüzünü göz kapaklarıyla ilgili sorun aşıldıktan sonra görebileceğini ifade etti.

Turan Çolak'ın şu anda gözlerinin kapalı olduğunu söyleyen Özkan, Turan'ın 32 yıldır sıkıntılı bir süreç yaşadığını, daha iyi bir yüz için 2-3 ay daha sabretmesi gerektiğini bildirdi.

Göz yaşı kanallarının da işlevini yürüteceğini dile getiren Özkan, "Turan Çolak da herkes gibi ağlayacak, gülecek, sevinecek ama bizim isteğimiz her zaman gülmesi" dedi.

Turan Çolak'a genç bir kadavradan alınan yüzün nakledilmesinin hatırlatılması üzerine Özkan, bu durumun tamamen şans işi olduğunu kaydetti. Özkan, "Böyle bir durumdaysanız yüzü seçme şansınız yok. Hastanın kısmetine bağlı bir durum. Bu donörün genç olması Turan Çolak için büyük bir avantaj. Donör ile yüz yapıları da birbirine benziyor. Bu nedenle estetik için yeni bir ameliyata ihtiyaç duyulmayacaktır" diye konuştu.

-"Yeni yüzünden çok memnun olduğunu ifade ediyor"-

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan da Turan Çolak'ın medikal durumunun son derece iyi olduğunu, tedavisine devam edildiğini kaydetti.

Turan Çolak'a serviste medikal tedavinin yanı sıra psikolojik tedavi de uygulanacağını dile getiren Erdoğan, Çolak'ın her açıdan takip edildiğini ve sağlık durumunun her geçen gün daha iyiye gittiğini bildirdi.

Turan Çolak'ın ne zaman aynaya bakacağı sorusuna ise Erdoğan, bunu ameliyatı gerçekleştiren ekibin karar vereceğini belirtti.

Turan Çolak'ın yüzünü kardeşi Muammer Çolak'a sorduğunu anlatan Erdoğan,

"Kardeşi yüzünün çok güzel olduğunu söylemiş. Yeni yüzünü görmese de yeni yüzünden çok memnun olduğunu ifade ediyor" dedi.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Erdoğan Çolak Turan Çolak Türkiye Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title