Haberler

Pankreas Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Güncelleme:

Türk sinemasının ünlü oyuncusu Ayşen Gruda, pankreas kanseri şüphesiyle geçtiğimiz günlerde tedavi altına alındı. Hala tedavisi süren Gruda'nın son durumu "Pankreas nedir?" sorusunu akıllara getirdi. Pankreas vücudun neresinde bulunur, işlevi nedir, pankreas kanseri nasıl oluşur? İşte pankreas hakkında tüm merak edilenler...

Ünlü oyuncu Ayşen Gruda, geçtiğimiz günlerde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Gruda'nın durumu hala ciddiyetini koruyor. Gruda'nın ciddi durumu pankreas kanserinin merak edilmesine neden oldu. Peki pankreas nedir, pankreas vücudun neresinde bulunur, pankreas ne işe yarar, teşhisi zor olan pankreas kanseri nedir, nasıl tedavi edilir?

PANKREAS NEDİR?

Karın boşluğunda bulunan pankreas, omurganın bel bölümü önünde yer alan sargı bezini oluşturur. 13-15 cm uzunluğunda olan pankreas, on iki parmak bağırsağının içerisinde bulunur. Pankreas, besinlerin sindirimi için enzimler üretir ve bu enzimleri bağırsağa yollar. Pankreasın diğer görevi ise kan şekerini dengelemekle görevli insülin hormonu salgılamaktır. Biçim olarak çengeli andıran pankreas, baş, gövde kuyruk ve boyun gibi bölümlerden oluşur. Pankreas, atardamar yoluyla beslenir. Kaynakları ise, dalak, karaciğer ve üst mezantendir (bağırsakların karnın arka tarafına tutunmasını sağlayan organ).

PANKREAS KANSERİ NEDİR?

40 yaşın üstündeki kişilerde daha yaygın olarak görülen pankreas kanseri, küçük bir farkla erkeklerde daha fazla görülüyor. Tespiti çok da kolay olmayan pankreas kanseri, pankreastaki sağlıklı hücreler hızla çoğalmaya başladıkça ortaya çıkar. Anormal bir şeklide çoğalan hücreler pankreasta tümör oluşmasına neden olur.

PANKREAS NE İŞE YARAR?

Pankreasta bulaşan bu tümörü vücudun diğer bölgelerine sıçrama ihtimali bulunmaktadır. Çok sayıda türe sahip olan pankreas kanseri, iki gruba ayrılır. Ekzokrin adı verilen dış salgı bölgesi tümörlerin oluştuğu ana merkezdir. Tümör hücresinin %99'unu içinde barındıran ekzokrinde sindirim enzimleri üretilir. Endokrin bölgede ise kan şekerini düzenleyen insülin hormonu üretilir.

Pankreas Kanseri Nedir?

PANKREAS KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tespit edilmesi pek de kolay olmayan pankreas kanserinin belirtileri arasında mide bulantısı, sebepsiz kilo kaybı, iştahsızlık, mide ağrısı, kaşıntı, karında hassasiyet, sarılık, diyabet, klinik depresyon bulunuyor. Aynı zamanda sırt kısmında görülen ağrı ile hastalığın giderek ilerlediği anlaşılır. Kanser hücresi, pankreasın gövde ve kuyruk bölümünde görülür.

Diyabet ve karın ağrısı pankreas kanserinin ilerlediğini gösteren en büyük belirtilendendir. Genellikle karın ağrısı ile şikayette bulunan hastalar altı ay önce durumlarını bildirse de hala teşhisi zor bir hastalıktır.

Pankreas Kanseri Nedir?

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Pankreas kanserinin 3 tip tedavi yöntemi bulunuyor. Ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi gibi müdahaleler gerektiren pankreas kanserinin tedavisinde , cerrahi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi gibi alanlarında uzman olan kişilerin birlikte yürüttüğü bir tedavi yöntemi uygulanır. Hastaların vücuduna tümörlü hücrenin yayılması halinde hastaların durumuna da bakılarak ağrı gidermeyi hedefleyen bir tedavi uygulanır. Bu tedaviler hastanın yaşam süresini uzatmamakla birlikte, hastanın olabildiğince daha rahat yaşamasını sağlamaya çalışır. Kanser hücresinin diğer organlara sıçraması halinde hastanın yaşam süresi 6 ile 10 ay arası değişiklik gösterebilir.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Pankreas Kanseri Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (2)

İmren söm:

Benim migdemde hem gastrit hep reflü var oniki barsagımda yaralar açılıp kolon ishal on kadar ishal kalyorum üstüne agrılarım çogalınca doktorum şüphelendi ve jemen tahlil yaptı ve tedaviye basladı ama tedavi yanıt veremedi ve deger 1750 buldu ama ben doktoruma güvendim ve onu dinledim tek tedavi kaldı dedi be duymadan kabul ettim okadar güven yorum ve tedavim açlık çıktı 4 gün aç kalınca deger 400 düştü ve herdedigini yapyorum ve igleştim toplumu degil doktoru dinledim ben

4
0
yanıtYanıtla
Hürmüz:

Merhaba çok geçmiş olsun iyileşmenize sevindim doktorunuzu bizimle paylaşirmisiniz

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title