Haberler

Öfkenizi Kontrol Edebilirsiniz

www.hastane.com.tr Yazarı Psikolog İpek Erdem "Öfke Kontrolü ve Öfke Tanımı" Hakkında Detaylı Bilgiler Verdi.

Psikolog İpek Erdem Öfke, günlük hayatımızda hissettiğimiz tanıdık duygularımızdan biridir. Kişi engellendiğini, maddi ya da manevi bir kayba uğrayacağının tehdidini algıladığında öfkelenir. Böyle durumlarda öfkelenmek kişinin temelde kendini savunmasına hizmet etmektedir." Dedi.

Öfke kişiden kişiye değişir…

Öfke, algılanan somut veya soyut saldırıya bir karşı koyuştur. Kişinin algılanan saldırıya karşı koyuşu öfkesini ifade etmesi ile gerçekleşir. Öfkeyi ifade ediş biçimi her insanda farklı olduğunu belirten www.Hastane.com.tr yazarı Erdem, sözel olarak kendimizi ifade etmekten ses tonunu yükseltmeye, fiziksel saldırıya geçmeye kadar geniş bir yelpazede öfkemizi ifade edebiliriz. Öfkemizi ifade ettiğimizde karşımızdakine durması gereken sınırı göstermiş ve aynı zamanda kendimizi korumayı sağlamış oluruz. Öfke ve öfkenin yansıtılması bu şekilde incelendiğinde işlevsel bir mekanizma olarak görülebileceğini ifade etti.

Öfkenizi Kontrol Altında Tutun…

Eğer öfkeleniyor ve ifade biçiminiz kontrolden çıkıyor ve yıkıcı bir hal alıyorsa bu durumun izlerini sosyal ilişkiler, okul veya iş hayatı, fiziksel sağlık gibi yaşamın birçok alanında görebiliriz. İnsan hayatını olumsuz etkileyecek unsurlar barındırdığı durumlarda kişinin öfkesini sağlıklı biçimde ifade etmeyi öğrenmesi amaçlanır. Buna öfke kontrolü denir.

Öfkeyi yok saymayın…

Öfke kontrolü denince akla öfkenin bastırılması, öfkenin yansıtılmaması, öfkeli olduğunu saklamak gibi yanlış değerlendirmeler gelebilir.

Duyguların yıkıcı biçimde ifade edilmesi kadar hiç ifade edilmemesinin öfkeyi yok sayacağını belirten www.Hastane.com.tr yazarı Psikolog İpek Erdem, bunun doğru bir yöntem olmadığını ifade etti.Hedef, kişinin duygusunu ve ihtiyaçlarını ifade etmeye imkân tanıyan ve aynı zamanda kişinin sosyal uyumuna zarar vermeyecek davranışlar geliştirmesidir.

_____________________________________________________________________

Hastane.com.tr Hakkında:

2008 yılından bu yana sağlık haberleri alanında faaliyet gösteren Hastane.com.tr, sağlık alanında birçok haber, uzman hekim görüşü, köşe yazısı yer almaktadır. Tüm içeriği konusunda uzman doktorlar tarafından hazırlanan portal her gün 65.000 kişi ziyaret edilmektedir.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title