Haberler

RTÜK Başkanı Akman'dan Yayın Kuruluşlarına Verilen Cezayla İlgili Açıklama

Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, Seçim Dönemleriyle İlgili Kuralları Yüksek Seçim Kurulu'nun (Ysk) Belirlediğini Belirterek, "Yayın Kuruluşlarının Verilen Cezalara İtiraz Etme Haklarının Olması Gerekiyor" Dedi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, seçim dönemleriyle ilgili kuralları Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediğini belirterek, "Yayın kuruluşlarının verilen cezalara itiraz etme haklarının olması gerekiyor" dedi.

RTÜK Başkanı Zahid Akman, TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde Show TV tarafından düzenlenen "Medyada Sosyal Sorumluluk" paneline katıldı. Panelde Yardımcı Doçent Doktor Datoş Karahasan, BBC College of Journalism Editörü Kevin Marsh, Kalder Başkanı Çetin Nuhoğlu, Show TV Genel Müdürü Saner Ayarın da hazır bulundu. Yaptığı konuşmada, yetişkinlerin günde 5.5 saat, gençlerin ise 3 saat televizyon izlediğini dile getiren Akman, "İnsanımız uyku ve çalışma dışında tüm zamanını kitle iletişim araçlarıyla

geçiriyor. Bu yönüyle medyada yer alacak her şey direkt insanların hayatlarını etkiliyor. Bir yönüyle ticari faaliyet olan televizyon yayıncılarının kamuya karşı sorumluluğunu yerine getirerek yayıncılık yapması gerekiyor" dedi.

RTÜK'ün 3 önemli sosyal proje gerçekleştirdiğini belirten Akman, "Bunlar akıllı işaretler koruyucu kontrol sembolü, izleyici temsilciliği ve medya okur yazarlığı. Akıllı işaretler koruyucu kontrol sembolü herhangi bir zorunluluk olmamasına rağmen kullanılmaya başlandı, hayata geçti. Zorunluluk olmamasına rağmen ulusal ve karasal yayıncılık yapan tüm televizyoncular, izleyici temsilciliği birimi kurdu. Bu temsilciler, halk ve yayıncılar arasındaki ilişkiyi düzenliyor. Yayın kuruluşlarında halk adına

çalışıyorlar. Medya okur yazarlığı, yayını izleyen kişinin belli bir birikime ulaşması, medyada yer alan bilgileri yayınları daha iyi anlayabilmesi, daha iyi okuyabilmesine yönelik bir çalışma. Yanan orman alanların ağaçlandırması faaliyetleri sayesinde 1 milyon fidan dikildi. Suya uzak olan noktalarda ise havuz oluşturuldu. Dünyada en fazla televizyon izleyen insanlar bizim ülkemizde. Televizyon kuruluşları, rekabetin acımasızlığı içinde kamuya olan sorumluluklarını ihmal etmemelidirler" diye

konuştu.

Gazetecilerin televizyonlara verilen seçim cezalarına yönelik tepkilerine ilişkin soruları yanıtlayan Akman, "Seçim dönemleriyle ilgili kuralları YSK belirler. Biz kuraları uygulamak durumundayız. YSK, raporlardan dolayı 20'nin üzerinde televizyona ceza verdi. Ancak yalnızca bir yayın kuruluşu bilinçli bir şekilde tüm bilgileri saptırarak, kamuoyunu yanıltmaktadır. Bu yayın kuruluşu yalan söylemektedir" dedi.

Kanal Türk'ün kurucusu Tuncay Özkan'ın verilen cezaya tepki gösterdiğinin hatırlatılması üzerine Akman, üst üste verilen uyarı ve cezaların ardından son olarak program durdurma cezası verildiğini belirterek, "Bu yayın kuruluşu cezaları saptırarak cezaları RTÜK'ün verdiğini söylemektedir. Bizim böyle bir ceza sistemimiz yoktur. Madem biz verdiysek ilgili yayın kuruluşu niçin yargıya giderek hakkını aramıyor. Cezaları YSK vermiştir. YSK kararları yargıya götürülemez. Yayın kuruluşu yayıncılığın verdiği

imkanları kendi çıkarları için kullanmaktadır. Kanal 7, CNN Türk, ATV ve daha ismi sayamadığım televizyon kuruluşuna ceza verildi. Ama hiçbir televizyon kuruluşu bu televizyon kanalının yaptığı gibi 'cezayı RTÜK verdi' demedi. Yayın kuruluşlarının böyle cezalara itiraz etme haklarının olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yayın kuruluşları hakkında uygulanan cezalar için yargı yolunun kapalı olmasını doğru bulmadığını dile getiren Akman, "Önümüzdeki seçimlerle ilgili düzenleme yapılması için çalışma yapıyoruz. Seçimlerden önce iki önemli çalışma yapılması gerekiyor. Bunlar, televizyon kuruluşlarında tüm siyasi partilerin sosyal eşitliğine dayalı düzenleme ve yayın haklarına verilen cezalara itiraz hakkı" şeklinde konuştu.

Ardından söz alan BBC College of Journalism Editörü Kevin Marsh, "Kamuoyunda, medyada herkesin serbest olması yönünde bir kanı var. Ben buna katılmıyorum. Çünkü günümüzde medya pazarlarının son derece istikrarsız olduğuna dair bir sürü örnek var. Bazı medya kuruluşları maalesef uzun vadeyi değil, sadece para kazanmayı düşünüyorlar. Bu sorumlu olmayan serbest piyasa doğru değil" diye konuştu.

(CC-RA-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title