Haberler

Rene Van Der Linden Dha'ya Konuştu

Özel Temaslarda Bulunmak Üzere Türkiye'ye Gelen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rene Van Der Linden Dha'ya Özel Açıklamalarda Bulundu. Türkiye'nin AB Yolunda Emin Adımlarla İlerlediğini İfade Eden Van Der Linden, Türkiye'de Reformların Ağır İşlediğini ve Bu Durumun Türkiye'nin Müzak...

Özel temaslarda bulunmak üzere Türkiye`ye gelen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rene Van Der Linden DHA`ya özel açıklamalarda bulundu. Türkiye`nin AB yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden van der Linden, Türkiye`de reformların ağır işlediğini ve bu durumun Türkiye`nin müzakere sürecini olumsuz etkileyeceğini söyleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Mnaule Barroso`nun görüşlerine katılmadı. Uygulamanın zaman isteyen bir süreç olduğunu ve bu nedenle Türkiye`nin AB üyeliğinin tehlikeye girmemesi gerektiğini vurgulayan Linden, ¨Reform süreci yavaşlıyor diye Türkiye`nin AB ye tam üyeliğinin tartışılmasını anlayamıyorum. Türkiye gerekli kriterleri yerine getirmiştir. Ancak uygulama süreci uzun ve zorlu bir süreç olacaktır. AB Türkiye`ye verdiği sözleri tutmalıdır¨ dedi.

¨AB TÜRKİYE`YE EK KOŞUL GETİREMEZ¨

Linden, Kıbrıs ve Ermeni sorunlarının Türkiye`nin AB üyeliği önünde biere engel olarak görülmesinin haklı bir tutum olup olmadığı sorusuna ise ¨AB Türkiye`min önüne ek koşullar getiremez¨ yanıtını verdi. Ermeni sorununun gelecekte potansiyel bir ek koşul olabileceği sinyalini veren Linden, ¨Türk meslektaşlarımı Ermeni sorununun potansiyel bir engel oluşturabileceği konusunda uyardım. Türk arkadaşlarım, diğer tüm üye ülkeler gibi kendi geçmişleriyle elbette yüzleşmelidirler. Ancak AB`nin Türkiye`nin üyeliği için ek koşul getirmeye hakkı yok. Türkiye eleştirileri bertaraf etmek için bu konuya bir açıklık getirmeli. Aynı şekilde Ermeniler de gerek Türkiye gerekse Azerbeycan la iligli aydınlatıcı bilgiler sunmalı¨ dedi.

¨FRANSA`NIN KARARI AVRUPA DEĞERLERİYLE TERS DÜŞÜYOR¨

Linden, Fransa`nın Ermeni soykırımının reddini suç sayan tasarısının kabul edilemez bir yaklaşım olduğunu söyledi. Tasarının AB`nin temelini oluşturan değerlerle çeliştiğini vurgulayan Linden, ¨Tasarı kabul edilir gibi değil. Tarih hakkında yorum yapanları yargı önüne çıkartırsak ifade özgürlüğünü garanti altına alamayız. Bu yaklaşım Avrupa Konseyi`nin ana amaçları ve prensipleriyle ters düşer. Tasarı öncelikle ifade özgürlüğü önünde bir engel oluşturmakta, ikinci olarak da uzlaşma yerine gerilime hizmet etmektedir¨ dedi.

¨301 AVRUPA`DAKİ TÜRKİYE KARŞITLARININ İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIR¨

Fransa`nın kararını eleştiren Linden Türkiye`nin de ifade özgürlüğü alanında masum olmadığını söyledi. Anayasanın 301`nci maddesinin Türkiye`nin imajını ciddi biçimde zedelediğini vurgulayan Linden, ¨İfade özgürlüğü Türkiye`de de garanti altına alınmalıdır. 90 yıl önce olmuş bir olay hakkında yorum yapan birisini yargı önüne çıkarmak kabul edilemez. Bu tarz yaklaşımlar Avrupa`daki Türkiye karşıtlarının işine yaramaktadır. 301`nci madde derhal değiştirilmeli, Türk hükümeti Avrupa`ya bu konudaki kararlılığını göstermelidir¨ dedi.

¨PEÇE TARTIŞMASININ ASIL NEDENİ GÜVENLİK¨

Linden Avrupa`nın gündemine oturan peçe tartışmasıyla ilgili ilginç açıklamalarda da bulundu. Peçe tartışmasının asıl nedeninin `güvenlik sorunu` olduğunu öne süren Linden, türbana karşı olmadığını ancak peçeyi tasvip etmediğini söyledi. Linden, ¨Ben şahsen türbana karşı değilim. Ancak şunu söylemeyeliyim ki peçeyi pek sevmiyorum. Peçeye karşı olan insanları anlıyorum. Çünkü bu güvenli sorunuyla alakalı bir eleştri. Sadece gözleri görünen bir kişinin tespit edilmesi güvenlik açısından oldukça güç. Ancak türban konusuna gelince herkesin istediği kıyafeti giyebilmesi gerektiğine inanıyorum. Ana problem bu değil. Asıl sorun fundamentalizm ve aşırıcılık. Aşırıcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı birlikte savaşmalıyız¨ dedi.

¨PAPA`NIN SÖZLERİ YANLIŞ ANLAŞILDI!¨

Linden, Müslümanlığı şiddetle bağdaştıran Papa`nın kimi sözlerinin yanlış anlaşıldığını iddia etti. Kasım sonunda Türkiye`ye gelmesi beklenen Papa`nın bu ziyaretinin dinler arası dialoğu geliştireceğini belirten Linden, ¨Papa`nın Türkiye ziyaretini destekliyorum. Bence bu uzlaşma, tolerans ve saygıyı pekiştirecek. Pişmanlıkla kaydediyorum ki Papa`nın konuşmasındaki kimi sözler İslam dünyasına karşı eleştri gibi algılandı. Ben bu fikre katılmadım, şimdi de katılmıyorum. Ayrıca Papa`nın olayın ardından Müslüman liderleri ağırlaması beni sevindirdi. Olması gereken de buydu. Ben ve konseydeki arkadadaşlarım dinler arası ve kültürler arası dilaoğun geliştirilmesini destekliyoruz¨ dedi.

¨AVRUPA`DAKİ TÜRKLER GİRİŞİMCݨ

Linden, Avrupa`da tartışılan yabancı düşmanlığı ve göçmenlerin entegrasyonu konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Zenofobya`nın Avrupa`da hala etkisini koruduğunu ifade eden Linden yabancıların yaşadıkları ülkeye entegrasyonu önündeki en önemli etkenin ¨Dil Sorunu¨ olduğunu belirtti. Ancak Türklerin bu sorunları aştıklarını söyleyen Linden, ¨Türkler Avrupa`da problem çıakrmıyor. Gerek benim ülkem Hollanda ya gerekse Almanya`ya entegre olmuş durumdalar. Çoğunluğu oldukça aktif ve girişimciler. Avrupa`nın Türk göçünden çekinmesine gerek yok. Bence beklenenin aksine Türkiye AB üyesi olursa yırtdışındaki Türkler ülkelerine dönerler¨ dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title