Haberler

Portekiz'de Erken Genel Seçimler Başladı

Güncelleme:

Portekiz'de eski Başbakan Antonio Costa'nın istifasının ardından bugün erken genel seçimler başladı. Seçimde 19 siyasi parti yarışacak ve sonuçlar gece yarısından sonra açıklanacak.

Portekiz'de halk, eski Başbakan Antonio Costa'nın istifa etmesinin ardından bugün gerçekleştirilen erken genel seçimde oy kullanmaya başladı.

Portekiz'de son 9 yıldır ülkeyi yöneten Başbakan Antonio Costa, yakın çevresindeki yolsuzluk iddiaları nedeniyle geçtiğimiz kasım ayında istifa etmişti. Portekiz halkı, Costa'nın istifasından 4 ay sonra bugün erken seçim için sandık başına gidiyor. Portekizliler, ülkeyi yönetecek yeni başbakanı seçmek üzere yerel saatle 08.00'de oy kullanmaya başladı. Oy verme işleminin 19.00'da sona ereceği seçimde 1,5 milyonu yurt dışında olmak üzere 10,8 milyon kayıtlı seçmen oy kullanabilecek. Sonuçların gece yarısından sonra açıklanması bekleniyor.

Aşırı sağ yükselişte

Meclisteki 230 milletvekilinin belirleneceği seçimde 19 siyasi parti yarışıyor. Erken genel seçimler ülkede diktatörlüğün son bulduğu 24 Nisan 1974 tarihinden bu yana iktidarı dönüşümlü paylaşan Sosyalist Parti (PS) ve Sosyal Demokrat Parti'yi (PSD) bir kez daha karşı karşıya getiriyor. Ana muhalefetteki sağ görüşlü Sosyal Demokrat Parti'nin (PSD) ile Hristiyan Demokratlar'ın (CSD) kurduğu ve liderliğini PSD Başkanı Luis Montenegro'nun yaptığı Demokratik İttifak (AD) yapılan anketlerde önde çıkıyor. Cuma günü yapılan son anketlerde AD'nin, Costa'nın istifasının ardından Pedro Nuno Santos'un liderliğine getirildiği Sosyalist Parti'den (PS) çok az farkla önde olduğunu ancak salt çoğunluğu elde edemeyeceğini gösterdi.

Anketler, eski bir futbol yorumcusu Andre Ventura'nın lideri olduğu aşırı sağcı Chega'nın ise yükselişte olduğunu gösteriyor. Seçim öncesi anketlerde Chega'nın oylarının son seçimin yapıldığı 2022 yılından bu yana iki kat arttığı öne çıktı.

Ülkede son olarak 30 Ocak 2022'de seçime gidilmişti.

Costa istifa etmişti

Portekiz'de lityum madenciliği ve hidrojen projelerinde tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili başlatılan soruşturmanın ardından Portekiz Başbakanı Antonio Costa istifa etmişti. Costa yaptığı açıklamada, istifasını Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa'ye sunduğunu belirterek, vicdanının rahat olduğunu ve bir daha başbakanlığa aday olmayacağını açıklamıştı. Savcılar, söz konusu soruşturmanın baş şüphelisi olarak Portekiz Altyapı Bakanı Joao Galamba'yı belirlemiş, soruşturma çerçevesinde aralarında Costa'nın başdanışmanı Vitor Escaria ile Costa'nın arkadaşı olduğu bilinen Diogo Lacerda Machado da dahil 5 kişi gözaltına alınmıştı. Hükümet binaları da dahil olmak üzere 40'ın üzerinde noktada arama yapılmıştı. - LİZBON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Portekiz Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title