Haberler

Meclis Başkanlığı Seçimi Başladı

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanlığı Seçimi İçin Geçici Başkan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ'ın Oturumu Açmasıyla Başladı. Yarışta, MHP'li Tunca Toskay ve AKP'li Köksal Toptan Var.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanlığı seçimi için geçici Başkan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ'ın oturumu açmasıyla başladı.

İlk gelen liderin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin olduğu ve sonrasında Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın da katıldığı Genel Kurul'daki çalışmalar, daha önceki oturumda yemin etmeyen AK Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı'nın and içmesiyle başladı.

Sonrasında Cumhurbaşkanı'nın hükümetin istifası ve yeni hükümet kuruluncaya kadar mevcut hükümetin görevini yapması yönündeki tezkeresi okunarak Genel Kurul bilgilendirildi.

Daha sonra yeni yasama yılının ilk konuşmasını yapmak üzere, Tunceli Bağımsız Mileltvekili Kamer Genç söz aldı. Genç, yemin gününde yaptığı itirazını yenilerken, bugün başkanlık seçimi yapılamayacağını ifade etti ve bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti. Kendisinin defalarca Şükrü Elekdağ'ı aradığını da kaydeden Kamer Genç, "Bizim istediğimiz Meclis çatısı altında üzerinde herkesin sadakatla yemin ettiği kurallara uyulması. Acele niye? Aksi takdirde her grubun iradesi karar haline gelir" dedi.

GENÇ ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Genç, Köksal Toptan'ın aday olmasından dolayı adaylıktan çekildiğini açıkladı ve "Ben de Meclis başkanlığına aday oldum. Sayın Köksal Toptan aday olarak ortaya çıktığı için, ben öteden beri kendisini tanıyorum. Taltif görmüş bir arkadaşımızın aday olarak ortaya çıkması, beni memnun etmiştir. Bence bu arkadaşımızın, olumlu aday arkadaşımızın ortaya çıkması nedeniyle adaylığımı geri alıyorum. Aday olmak da istemiyorum" dedi.

Genç, bu uzlaşının Cumhurbaşkanı seçimine de taşınmasını istedi ve "Laiklik ve Cumhuriyet'in kurumlarının bir arada uyumlu çalışmasına güvence sağlayacak ve özellikle hem kamuoyunda kabul edilecek meclis başkanındaki aday gibi mutabakatı sağlayacak bir aday çıkarılırsa gerginlik olmaz" ifadelerine yer verdi.

Sonrasında Danışma Kurulu kararı oylandı ve kabul edildi. Başkanlık seçimi başladı. Başkan adaylığı için AK Partili Köksal Toptan ile birlikte MHP'nin adayı Tunca Toskay yarışacak. Oylama gizli ve ad okunarak yapılacak.

(AU-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title